Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten saada koululaisen unirytmi palaamaan arkeen?

Nukkumaanmenoaikaa kannattaa siirtää 5–15 minuuttia kerrallaan, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen.

Elämä
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Uni on erityisen tärkeää kouluikäisille, sillä se vaikuttaa oppimiseen ja muistiin.
Uni on erityisen tärkeää kouluikäisille, sillä se vaikuttaa oppimiseen ja muistiin. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Kesäloma tarkoittaa useimmille koululaisille hitaita aamuja ja valvomista myöhään iltaisin. Näin aikaiset aamut voivat arjen alkaessa tehdä tiukkaa, kun unirytmi on vakiintunut myöhäisiin herätyksiin.

Miten unirytmistä saisi helpoiten kiinni ja samalla välttyisi ensimmäisten kouluaamujen kiukuttelulta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Timo Partosen mukaan paluu arkirytmiin kannattaa aloittaa vähitellen. Suuria harppauksia, kuten tunnin hyppäystä ei turhaan kannata yrittää.

”Nukkumaanmenoaikataulua kannattaa alkaa aikaistaa viidestä viiteentoista minuuttia kerralla. Jos menee esimerkiksi kymmenen minuuttia aikaisemmin nukkumaan, vähitellen noin viikossa saa aikataulun kurottua kiinni”, Partonen toteaa.

Koululaisen unentarve vaihtelee paljon iän mukaan. 7-vuotias tarvitsee keskimäärin unta noin kymmenen ja puoli tuntia, 13-vuotias noin yhdeksän tuntia. Sen sijaan 15-vuotiaalle saattaa riittää kahdeksankin tuntia unta. Samanikäisten lasten unen tarpeessa voi kuitenkin olla huomattaviakin eroja.

Nukkumaanmenon ajankohta tulisi Partosen mukaan laskea lapsen unentarpeen mukaan. Aamuun pitäisi jättää sen verran aikaa, että aamutoimet pystyy hoitamaan kiireettä. Illalla sen sijaan tulisi rauhoittua noin puoli tuntia ennen haluttua nukahtamisaikaa.

”Arkea kannattaa suunnitella sen mukaan, mitä halutaan tehdä koulupäivän jälkeen vapaa-ajalla . Ei onnistu, että kiireellä tehdään kaikki mahdollinen ja oletetaan, että uni tulee heti yhdeksältä”, Partonen toteaa.

Älylaitteet ja tietokoneet Partonen suosittelee sulkemaan ajoissa ennen nukkumaanmenoa ja jättämään kaikki laitteet makuuhuoneen ulkopuolelle. Aikarajoista on hyvä keskustella ja sopia yhdessä lapsen kanssa.

Nukkuminen on lapsille ja nuorille erityisen tärkeää, sillä unenpuute voi haitata koululaisen päätyötä eli oppimista huomattavasti.

”Huonosti nukuttujen öiden seurauksena on väsymys, joka voi vaikeuttaa aamun ensimmäisillä tunneilla oppimista ja mieleen painamista”, Partonen sanoo.

Koululaisten uniongelmat ovat Partosen mukaan kuitenkin vähenemään päin. Näin kertovat koululaisten nukkumaanmenoaikaa ja unen määrää kartoittavat kouluterveyskyselyt ja WHO:n koululaiskyselyt.

”2000-luvun ensimmäisen kymmenen vuoden aikana tilanne meni huonompaan suuntaan, mutta ihan viime vuosien aikana on tapahtunut käänne parempaan. Tämä on tietysti hyvä, sillä olipa kyseessä lapsi, nuori tai aikuinen, uni on tärkeä osa hyvinvointia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!