Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi prosenttia suomalaisista käyttäytyy seksuaalisesti estottomasti jo kevyessä humalassa – syynä ovat geenit

Geenipoikkeavuus vaikuttaa siihen, että osa ihmisistä saattaa jo hiukan alkoholia juotuaan käyttäytyä seksuaalisesti harkitsemattomasti.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Roni Rekomaa
Alkoholi vaikuttaa ihmisiin eri tavalla.
Alkoholi vaikuttaa ihmisiin eri tavalla. Kuva: Roni Rekomaa

Jotkut ovat kovia halailemaan humalassa. Mistä se johtuu?

”Alkoholi aiheuttaa aivoissa välittäjäainemyrskyn, joka häiritsee hermosolujen toimintaa ja yhteispeliä. Sen vuoksi humalassa ihminen tekee vähemmän harkittuja päätöksiä kuin tavallisesti.

Toisaalta dopamiinin ja serotoniinin nopea vapautuminen keskiaivoissa ja aivojen syvillä alueilla aiheuttaa mielihyvän tunnetta ja mielihyvän kaipuuta. Alkoholi myös lievittää nopeasti ahdistusta ja vähentää estoja.

Nämä vaikutukset voivat johtaa halailuun tilanteissa, jossa ihminen ei normaalisti edes uskaltaisi katsoa toista silmiin”, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Roope Tikkanen, Helsingin yliopistosta.

Tikkasen mukaan kahdella prosentilla suomalaisista on serotoniini 2B-reseptorin geenipoikkeavuus, johon liittyy taipumus käyttäytyä estottomasti jo kevyessä humalassa. Geenipoikkeavuus voi joillakin ilmentyä paitsi halailemisena myös harkitsemattomana seksinä.

”Ero halailevien ja aggressiivisten humalaisten välillä on osittain kiinni siitä, montako annosta on juotu. Alkuillasta pienessä maistissa myönteiset tunteet korostuvat, kun taas aamuyön tukevassa humalassa nousevat helposti pinnalle kielteiset tunteet.”

Tikkasen mukaan humalahalailu tapaa olla suomalaisessa kulttuurissa yleisesti hyväksyttyä käytöstä eikä sitä liiemmin paheksuta.

”Kyseessä on enimmäkseen harmiton ilmiö.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!