Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Alle kouluikäisten seksuaalikasvatus on tärkeää, vaikka aihe synnyttää epämiellyttäviä tunteita

Väestöliiton asiantuntijoiden koostama Keho on leikki -kirja ohjeistaa pienten lasten kasvattajia ottamaan seksuaalisuuden puheeksi sopivin keinoin.

Elämä
 
Colourbox
Raisa Cacciatoren mukaan jo alle kouluikäisten on hyvä tietää, että aikuisen kanssa voi ja saa puhua seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.
Raisa Cacciatoren mukaan jo alle kouluikäisten on hyvä tietää, että aikuisen kanssa voi ja saa puhua seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Kuva: Colourbox

Pienten lasten seksuaalisuus on vaikea aihe, sillä mielikuvamme seksuaalisuudesta rajoittuvat useimmiten aikuisten väliseen aktiin. Siksi Väestöliiton asiantuntijat Raisa Cacciatore ja Susanne Ingman-Friberg toimittivat kirjan Keho on leikki – Avain luonnolliseen seksuaalikasvatukseen alle kouluiässä, joka antaa 0-6-vuotiaiden kanssa työskenteleville neuvoja siitä, miten pienten lasten seksuaalisuus tulisi ottaa huomioon kasvatuksessa.

Työssään tutkijana ja kouluttajana Cacciatore on huomannut, että sekä ammattilaisten että vanhempien on hyvin vaikeaa puhua aiheesta.

"Meillä on mielikuva siitä, että seksuaalisuus on aikuisten seksin tekemistä, mikä ei tietenkään kuulu lapsen kehitykseen eikä ikätasoiseen tietoon ollenkaan. Tällöin herää ikäviä ja sopimattomia mielleyhtymiä, mikä on tietysti oikein ja normaali reaktio. Lasten seksuaalikasvatus on kuitenkin 95 prosenttia muuta kuin lisääntymisestä ja seksistä puhumista."

Vanhemmat eivät uskalla ottaa lasten seksuaalisuutta ammattilaisten kanssa puheeksi, koska pelätään, että ulkopuoliset saavat mielikuvan, että perheessä olisi jokin ongelma. Seksuaalikasvatus mietityttää erityisesti isiä, jotka miettivät, voivatko he ollenkaan puhua lapsilleen näistä asioista leimautumatta väärällä tavalla.

Ammattilaiset taas arkailevat sitä, mitkä ovat vanhempien toiveet ja odotukset seksuaalikasvatuksen suhteen, joten suuri osa lasten kanssa työskentelevistä kertoo aiheesta vain lasten kysyessä.

Cacciatoren mukaan onkin tärkeää ymmärtää, että pienen lapsen seksuaalisuus on täysin eri asia kuin aikuisen tai nuoren seksuaalisuus. Lapsillakin on tarpeita ja tavoitteita, joihin he tarvitsevat tietoa ja aikuisten apua.

Sen takia Cacciatore ja Ingman-Friberg sekä useat asiantuntijat painottavat kirjassaan tutkimuksen ja tiedon ohella erityisesti taitoja, joilla seksuaalisuutta voi tukea lapsen kehitystasolle sopivalla tavalla.

”Kirjassa tuodaan esiin esimerkiksi se, miten leikin kautta voi saada nimet joka paikalle kehossa ja miten pieni lapsi voi oppia arvostamaan oman kehon oikeuksia ja kunnioittamaan toisen kehon koskemattomuutta.”

Pienille lapsille on Cacciatoren mukaan hyvin tärkeää opettaa myös turvataitoja, eli sitä kuinka toimia tilanteessa, jossa joku tekee omalle keholle epämiellyttäviä asioita. Aiheesta tulisi kertoa lapselle ilman pelottelua.

”Pienelle lapselle voi kertoa, että uikkarialue on yksityisaluetta, jota ei tarvitse kenellekään näyttää tai antaa koskea, koska se on niin omaa ja arvokasta aluetta. On hyvä kertoa, että jos kenen tahansa lapsen tai aikuisen läheisyys alkaa tuntua kurjalta, on hyvä ottaa kolmen kohdan sääntö käyttöön – sano ei, lähde heti pois ja kerro heti aikuiselle, johon luotat”, Cacciatore toteaa.

Cacciatoren mukaan seksuaalikasvatuksen aloittaminen jo alle kouluikäisenä on tärkeää, koska se edistää seksuaaliterveyttä myöhemmissä ikävaiheissa.

”Tukemalla ja suojaamalla pienten lasten seksuaalista kehitystä voidaan edistää nuorten seksuaaliterveyttä, siksi tämä on iso kansanterveydellinen asia. Sitten aihe ei ole tabu missään iässä, jos aiheesta on jo pienenä puhuttu ja lapsi tietää, että aikuisten kanssa näistä asioista voi ja saa puhua.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!