Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portaiden kävelyllä on yllättävä terveysvaikutus: Pitää aivot kunnossa

Tunnetusti hissi pitäisi vaihtaa portaisiin. Portaiden kipuaminen parantaa hapenottokykyä ja ehkäisee sydäntauteja, mutta myös pidentää ikää.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Portaiden kipuaminen parantaa hapenottokykyä, ehkäisee sydäntauteja ja pidentää ikää. Harvardin yliopiston laajassa seurantatutkimuksessa vähintään kahdeksan kerrosväliä portaita päivässä kävelevien miesten kuolleisuus oli seuranta-aikana 33 prosenttia alhaisempi kuin liikkumattomien. Tuon porrasmäärän vaikutus oli suurempi kuin parin kilometrin päivittäisen kävelyn.

2. Portaiden nousu onkin kaksi kertaa kuormittavampaa kuin reipas kävely tasamaalla ja puolet rankempaa kuin viistoa ylämäkeä kävely tai painojen nostelu. Rauhallisellakin tahdilla se polttaa kaloreita tuplasti verrattuna tasamaalla kävelyyn. Sveitsiläistutkimuksen mukaan portaissa kulkeminen parantaa ikääntyvien tasapainoa ja voi vähentää kaatumisriskiä.

3. Portaiden nousu pitää myös aivot kunnossa. Neurobiology of Aging -lehdessä maaliskuussa julkaistu kanadalaistutkimus laski, että aivot nuortuivat 0,58 vuotta jokaista päivittäin noustua kerrosväliä kohden. Iän määritys perustui harmaan aineen määrään, joka vanhetessa pienenee.

4. Moni hyväkuntoinenkin haukkoo henkeään pää punaisena rappusten yläpäässä. Syynä ei ole vain fyysinen suoritus, vaan taustalla on toinenkin ilmiö: ihminen pidättää usein refleksinomaisesti hengitystään keskittyessään johonkin lyhytaikaiseen kertaponnistukseen. Kiinnitä siis rauhalliseen hengitykseen tietoisesti huomiota jo ryhtyessäsi kiipeämään.

5. Portaiden nousu on hyötyliikunnaksi varsin tehokasta, mutta ylipäätään kaikesta lihasvoiman käytöstä arjessa on hyötyä. UKK-instituutin mukaan päivittäisen arkiliikunnan merkitys energiankulutukselle on kokonaisuudessaan suurempi kuin vapaa-ajan liikunnan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!