Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettipelit kiehtovat eläkeläisiä – moni pelaa Pokémon Go:ta

Ikäihmisetkin innostuivat pelaamaan tietokonepelejä ja pärjäävät niissä hyvin, kertoo tuore tutkimus.

Elämä
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Pelaaminen pitää yllä vireyttä ja inspiroi, sanoo LähiVerkko-projektin verkkopalvelusuunnittelija Riikka Marttinen.
Pelaaminen pitää yllä vireyttä ja inspiroi, sanoo LähiVerkko-projektin verkkopalvelusuunnittelija Riikka Marttinen. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Luulitko, että Pokémon Go -peliä pelaavat vain lapset ja nuoret?

Jos luulit, olit väärässä. Yli puolet eläkeläisistä pelaa digitaalisia pelejä ja moni heistä juuri Pokémon Go:ta. Eläkeliiton ja Ehyt ry:n LähiVerkko-projektissa juuri julkaistun tutkimuksen mukaan 56 prosenttia yli 64-vuotiaista on pelannut digitaalisia pelejä kuluneen vuoden aikana.

”Tämä on hyvä uutinen”, sanoo LähiVerkon verkkopalvelusuunnittelija Riikka Marttinen.

”Takavuosina isovanhemmat valittivat, että lapsenlapset ottavat kylään tullessaan mobiililaitteensa esiin ja viihtyvät sen ääressä kotiinlähtöön saakka. Nyt lapsenlapset ja mummi tai ukki voivat lähteä ulos etsimään Pokemoneja tai laittaa päähän virtuaaliset lasit ja istahtaa yhdessä koneen ääreen.”

Marttista ihmetyttää, minkä vuoksi ikäihmisiä ei ole vielä ymmärretty ottaa huomioon tärkeänä ”hopeamarkkinaryhmänä”.

”Peliala on vasta herännyt yli kuusikymppisille suunnattujen pelien mahdollisuuksiin. Internetissä on omat haasteensa, mutta pelaaminen kuuluu kaikenikäisille. Se pitää yllä vireyttä ja inspiroi. Uskon ilmiön kasvavan entistä nopeammin, kun suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle”, Riikka Marttinen arvioi.

Hän toivoo tulevaisuudessa tuotettavan nykyistä monipuolisemmin pelejä, joissa esimerkiksi voi pelin asetuksista muuttaa reaktionopeutta tai fonttikokoa.

”Moni haluaisi pelata peliä, joka liittyy jollain lailla hänen kiinnostuksen kohteisiinsa. Kun pelin maailma on tuttu, siihen on helpompi päästä sisään”, Marttinen sanoo.

Iäkkäämmät pelaavat konsoleilla mielellään liikunnallisia pelejä, muun muassa tennistä ja keilailua. Pelaamalla voi myös oppia huomaamattaan hauskalla tavalla käyttämään tablettia.

Moni on innostunut lukemaan päivän lehdet koneelta ja hankkimaan oman sähköpostiosoitteen. Innokkaimmat ovat tehneet vaikkapa oman lintukirjan.

”Pelien kehittäjät ovat suotta unohtaneet tämän tärkeän kohderyhmän. Eivät nykyajan eläkeläiset istu keinutuolissa tohvelit jalassa ja katsele ikkunasta maailman menoa. He ovat aktiivivuosinaan tottuneet käyttämään teknisiä laitteita ja hallitsevat ne hyvin. Yksinäisille pelit antavat tärkeän tunteen sosiaalisuudesta”, Riikka Marttinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!