Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuukautisista saa vihdoinkin puhua avoimesti

Kohdullisten ihmisten tekemisiä on kautta historian rajoitettu kuukautisten takia, ja he ovat itse rajoittaneet tekemisiään niin kivun, häpeän kuin huonojen kuukautissuojien vuoksi, kirjoittaa Elina Tanskanen.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Höristän korviani kahdesti. On Tubecon, tupa on täynnä nuoria, ja Hartwall areena lavalla puhutaan tubettaja Mariieveronican tekemästä kuukautisvideosta, josta on tullut yksi hänen katsotuimmistaan.

Minunkin on pakko käydä katsomassa Rakastan menkkoja -video, jolla Mariieveronica kuvailee muun muassa vuotonsa koostumusta ja mielialojaan kuukautisten aikana. Katson samalta istumalta muitakin suosittujen tubettajien kuukautisia käsitteleviä videoita. Niiden rehellinen, nolostelematon meininki saa minut liikuttumaan: tapa puhua kuukautisista on vihdoinkin muuttunut avoimemmaksi ja luontevammaksi. Asennemuutoksen puolesta todistavat myös kuukautisistaan tv-lähetyksessä puhuva olympiauimari, ja se, että maailmalla on näytetty sidemainosta, jossa viitataan vereen.

En ole koskaan kokenut olevani kuukautisteni takia likainen tai kyvytön tekemään jotain. Silti kuukautiset ovat olleet minulle asia, joista mainitaan kumppanille tai kaverille, mutta niistä ei muuten vain jutustella. Kun lapsi on yllättäen kysynyt, mikä tamponi on, olen jäätynyt hetkeksi. Hätkähdän reaktionomaisesti nähdessäni kantaaottavissa taideteoksissa kuukautisverta.

Harvasta asiasta käytetään kiertoilmaisuja samassa määrin kuin kuukautisista. Paljon puhuvat myös sanat, joiden avulla kuukautisilla tehdään bisnestä. Miten terveysside edistää terveyttä? Mitä vastaan kuukautissuojalla oikein suojaudutaan?

Kohdullisten ihmisten tekemisiä on kautta historian rajoitettu kuukautisten takia, ja he ovat itse rajoittaneet tekemisiään niin kivun, häpeän kuin huonojen kuukautissuojien vuoksi. Se, että ylipäätään pystyy pitämään hygieniastaan huolta kuukautisten aikana, on ihmisoikeuskysymys – tämän mahdollisuuden puute sabotoi esimerkiksi liian monen kehitysmaan nuoren koulunkäyntiä.

Yksi syy puhua entistä enemmän kuukautisista on myös se, että nykyihmisillä on huomattavasti useammat kuukautiset kuin isoisovanhempiemme sukupolvella: meillä on keskimäärin vähemmän raskauksia, kuukautisten alkamisikä on aikaistunut ja elinajanodote pidentynyt.

Minulta olisi tekopyhää vaatia avointa ja luontevaa puhetta kuukautisista, ellen olisi valmis kantamaan omaa kuukatissuojaani kekoon.

Kuukautiseni alkoivat, kun olin 11-vuotias, mikä oli ahdistavaa, koska koin olevani kovin nuori. Minulla on ollut noin 300 kertaa kuukautiset tähän ikään mennessä, ja muistan sen ajan, kun siteet saivat siivekkeet. On ahdistavaa ajatella, kuinka paljon olen käyttänyt rahaa kuukautissuojiin ja missä määrin olen kuormittanut ympäristöä tuottamalla side- ja tamponijätettä.

Olen siitä onnekas, että reseptivapaat kipulääkkeet tehoavat kramppeihini – sen sijaan kärsin aika ajoin piinallisesta pms:stä eli kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä. Ikimuistoisin ohivuotoni tapahtui joogatunnilla, jolta poistuin paniikissa, selkä seinää hipoen. Vahinkoihin liittyen haluaisin antaa yhden hyväksi havaitun vinkin: tuoreet veriläikät lähtevät helposti lakanoista ja vaatteista, kun niitä huuhtelee ensin runsaalla kylmällä vedellä ja pesee sen jälkeen pesukoneessa.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!