Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olen ylpeä lähiöhelvetistäni

Elämä
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.

Hurraa, olen vihdoin oppinut vähän helsinkiläiseksi. Nimittäin närkästyin, kun provosoitiin. Siis kun Kalevan Antti Ervasti huolestui tekstissään helvetillisistä asuinpaikoista jossain Espoo-Vantaissa.

Olen ylpeä helvetistäni.

Tunne on kelvoton pohja aluepolitiikalle. Inhimillisiä ja hyviä paikkoja asua on joka puolella Suomea, tietenkin, elämä yleensä tuppaa asettumaan ihmisen kokoisiin ympyröihin.

Mutta lukuisat kiukuspäissään sosiaalisessa mediassa jaetut maisemakuvat tunnuksella #lähiöhelvetti paljastavat jotain olennaista nimenomaan pääkaupunkiseudusta, meistä.

Olen pikkukaupungin kasvatti, todellisesta maaseudusta en siis tiedä mitään. Helsingistä minulla sen sijaan oli väkevä mielikuva ennen kuin juna minut tänne toi. Siis täysin väärä mielikuva, pelkkiä kivitaloja ja kaupunkikulttuuria. Onhan niitäkin, mutta se on vain puoli totuutta.

Pikkukaupungissa luontoon lähdetään erikseen, sieneen, retkelle, rannalle, pois kaupungista. Usein autolla, totta kai.

Sen sijaan lähiössäni metsä on vieressä, osa arkea. Voisin kävellä kotoani kaupungin laidalta töihin tänne ytimeen poistumatta vihreältä vyöhykkeeltä kertaakaan.

Ei se tietenkään mitään erämaata ole, kaupunkilaismetsä. Polut ovat hoidettuja, eläimet tyhmänrohkeita, yksinäiset paikat harvassa. Mutta se on ihan naapurissa, lapsellekin muutaman askelen päässä.

Ei kierros lähipururadalla vastaa viikon hiljaisuutta tunturissa. Mutta sen voi toistaa joka ikinen päivä, miettimättä, valmistelematta. Kivikylässäkin metsää voi hengittää.

Olen iloinen siitä, että tätä on ainakin tähän asti pidetty täällä yhtenä tärkeänä tekijänä kaupunkisuunnittelussa.

Kaupunkilaispusikolla harvoin on taloudellista merkitystä suoraan, se ei ole olemassa paperitehdasta varten. Kierommin vaikuttava merkitys sen sijaan on huomattava. Kaupungin keuhkot pitävät kaupunkilaisen aivot terveempinä.

Me täällä helvetissä arvostamme luontoa juuri siksi, että se on lähellä. Se on tärkeä osa meitä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!