Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meikkaaminen vähentää syyllisyyttä

Suomalaiset vähättelevät kauneuteen kuluttamista, vaikka haluavatkin näyttää huolitelluilta.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Kosmetiikka lisää hyvinvointia ennen kaikkea sitä kautta, että se vähentää huolta ja syyllisyyttä: kunnon ihminen hoitaa itseään. Näin toteaa erilaisten kasvo- ja vartalovoiteiden käyttöä selvittänyt Baskimaan yliopiston tutkimus. Tunnesyyt painavat tutkijoiden mukaan enemmän kuin konkreettinen hyöty.

2. Ihon puunaaminen, tupsuttelu ja värittäminen stimuloi niin tunto-, näkö- kuin hajuaistia. Ranskalaistutkijoiden mukaan päivittäinen kauneusrutiini tuottaa sekä aistillista että psykologista nautintoa. Meikkaaja säätelee tunnetilaansa sekä suhdettaan omaan kuvaan ja ympäristöön: tällaisena haluan tulla nähdyksi.

3. Meikillä voi leikitellä, korostaa ja peittää. Journal of Cosmetic Science -lehdessä vuonna 2007 julkaistu ranskalaistutkimus jaotteli haastatellut naiset karkeasti kahteen ryhmään. ”Maastoutujilla” oli ulkonäöstään kielteinen kuva, jota he pyrkivät muuttamaan. He olivat luonteeltaan ahdistuneempia ja neuroottisempia. Sosiaalisemmat ”viettelijät” taas korostivat meikillä myönteistä minäkuvaansa.

4. Huolitellulla ulkonäöllä on vaikutusta, mutta se vaihtelee eri tutkimuksissa ja katsojan mukaan. Meikki voi esimerkiksi lisätä viehättävyyttä ja pätevyyden vaikutelmaa, muttei aina miellyttävyyttä, kertoo Plos One -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

5. Ulkonäkö on valtaosalle tärkeä osa identiteettiä, mutta siihen satsaaminen ei ole sosiaalisesti täysin hyväksyttyä, selviää Outi Sarpilan taloussosiologian väitöstutkimuksesta vuodelta 2013. Suomalaiset ennemmin vähättelevät kuin korostavat kauneuteen kuluttamista, vaikka haluavatkin näyttää huolitelluilta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!