Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuussa erotaan eniten – taustalla usein pieleen mennyt kesäloma, sanovat tutkijat

Asiantuntija kehottaa kokeilemaan pariterapiaa ennen eropapereiden jättämistä.

Elämä
 
Helsingin Sanomat
Dmitri Maruta
Helsingin Käräjäoikeudessä elokuu on ollut kolmesti suosituin erokuukausi vuosina 2010–2015.
Helsingin Käräjäoikeudessä elokuu on ollut kolmesti suosituin erokuukausi vuosina 2010–2015. Kuva: Dmitri Maruta

Katri Kallionpää HS

Elokuussa avioerojen määrä nousee huippuunsa, kertoo Yhdysvalloissa tehty tutkimus.

Saman havainnon voi tehdä Helsingin käräjäoikeuteen jätettyjen avioerohakemusten määrästä: Vuosina 2010–2015 ykkössijaa pitivät elokuu ja tammikuu.

Syy ilmiöön on sama: ”Loma on aikaa, jolloin parisuhteen ongelmat nousevat pintaan”, kiteyttää Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Hän kannustaa varaamaan ensin ajan ammattilaisen juttusille, ennen kuin jättää erohakemuksen. ”Pitkää suhdetta ei kannata heittää menemään ennen kuin kääntää joka ikisen kiven. Keskustelu ulkopuolisen kanssa voi saada ihmeitä aikaan.”

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan elokuun eropiikin syynä on usein pettymys siitä, että puolisoiden välit eivät toiveista huolimatta parantuneet kesälomalla vaan päinvastoin kiristyivät.

Toinen eropiikki osuu maaliskuuhun. Tutkijoiden selityksen mukaan myös joulun aikaan latautuu onnellisen perhejuhlan odotuksia. Pettymys niissä johtaa sitten eroon maaliskuussa.

Toinen selittävä tekijä on amerikkalaisten mukaan se, että elokuussa alkaa uusi kouluvuosi ja maaliskuussa vuosi on vielä alussa. Ajankohdat kannustavat avioparejakin uuteen alkuun elämässään.

Washingtonin yliopistossa tehty tutkimus kattoi Washingtonin osavaltion 37 piirikuntaa ja se julkistettiin Yhdysvaltain sosiologien vuotuisessa kongressissa Seattlessa. Siitä kertoo Medical News Today.

Helsingissä pätee sama ilmiö. Kuuden viime vuoden aikana eniten erohakemuksia on jätetty elokuussa ja tammikuussa. Elokuu on ollut ykkösenä kolmesti, tammikuu kahdesti. Satunnaisiksi ykkösiksi ovat nousseet myös syyskuu ja lokakuu.

Suomessa kesäloma on pidempi kuin Yhdysvalloissa, joten siihen latautuneet odotuksetkin saattavat olla vielä kovempia kuin Yhdysvalloissa. Pitkän kesäloman aikana ei voi väistää esimerkiksi sitä, jos avioparin väliltä puuttuu erotiikka.

”Ongelmia voi yrittää paeta metsään, päihteisiin, someen tai vaikka olympialaisiin, mutta kun puoliso tulee perässä ja vaatii puhumista, siitähän se soppa sitten syntyy”, Heli Vaaranen sanoo.

Hän kannustaa varaamaan mieluummin ajan ammattilaisen juttusille kuin jättämään erohakemuksen.

Vaikka parit kokevat, että he ovat jo käyttäneet kaikki keinonsa, keskustelu ulkopuolisen kanssa voi muuttaa tilanteen. ”Se auttaa näkemään, mitä suhteessa on tapahtunut, mitä on tapahtumassa ja mitä voidaan tehdä”, Vaaranen sanoo.

”Terapiassa syntyy usein aivan uskomattomia oivalluksia esimerkiksi siitä, millaisia väärinkäsityksiä puolisoiden välillä voi olla.”

Ulkopuolinen asiantuntija pitää hänen mukaansa huolen siitä, että terapiassa ei olla etsimässä syyllistä, vaan tutkitaan sitä, mitä kahden ihmisen välillä oikeasti tapahtuu

Parisuhde vaatii hänen mukaansa työtä: ”Suhde ei tuo lahjoja jalkojen juureen. Pitää osata kauniisti ilmaista, pyytää ja vaatiakin sitä, mitä tarvitsee ja haluaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!