Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Lemmikistä on tullut perheenjäsen, sairaalle eläimelle ollaan valmiita hankkimaan erikoishoitoa

Eläinsairaalan tyypillisiä potilaita ovat tapaturmassa loukkaantuneet, ripuloivat tai myrkytyksen saaneet kissat ja koirat.

Elämä
 
Sairastuneelle lemmikille halutaan hyvää hoitoa
Sairastuneelle lemmikille halutaan hyvää hoitoa
Siiri-koira saa Tammiston eläinsairaalassa ensiapua tappelussa revenneeseen silmäluomeensa. Eläinlääkäri Maija Hagman hoitaa haavan tikeillä .Eläinsairaala Evidensian teettämän kyselyn mukaan lemmikin omistajat odottavat lemmikkien sairaanhoidolta samaa tasoa kuin ihmisten hoidolta. Toimittaja: Sirpa Pääkkönen, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu

Lemmikki on omistajalleen kuin perheenjäsen, ilmenee Tammistossa toimivan Evidensia Eläinlääkäripalveluiden viime heinäkuussa teettämästä kyselytutkimuksesta. Tuhannelta vastaajalta kysyttiin, miten he suhtautuvat lemmikkieläimiin ja niiden hoitoon.

Tutkimuksen Suhtautuminen lemmikkien hoitoon vastaajista 77 prosenttia oli sitä mieltä, että lemmikit ovat yhtä tärkeitä kuin omat perheenjäsenet. Valtaosa vastaajista eli 76 prosenttia katsoo, että lemmikkien hoidon pitää olla yhtä laadukasta kuin ihmisten. Seitsemän kymmenestä lemmikinomistajasta on sitä mieltä, lemmikeille on tarjottava tarvittaessa erikoissairaanhoitoa, kuten tehohoitoa.

Joka toinen lemmikinomistajista vastasi, että lemmikki oli vaikuttanut asuinpaikan ja kodin valintaan. Lemmikin tarpeet otettiin huomioon, kun perheessä suunniteltiin matkakohdetta ja loman pituutta.

Puolet lemmikin omistajista oli sitä mieltä, että lemmikki saa ainakin toisinaan enemmän empatiaa tai huomiota kuin vastaajan puoliso. Sairaan lemmikin vieressä oli valvonut öitä kuusi kymmenestä vastaajasta.

Tutkimuksen vastaajista noin 40 prosenttia omistaa lemmikkieläimen.

Tilastokeskus selvitti lemmikkien määrää suomalaisissa kotitalouksissa vuonna 2012. Tuolloin suomalaisissa perheissä asui noin 630 000 koiraa ja 592 000 kissaa.

Tutkimuksen teettänyt Tammiston eläinsairaala laajentuu ensi viikolla. 1 300 neliömetrin päivystyssairaalaksi, joka ottaa eläinpotilaita vastaan vuorokauden ympäri seitsemänä päivänä viikossa. Eläinsairaala saa muun muassa uusia leikkaussaleja ja fysioterapiatilat eläimille.

Tammiston eläinsairaalan lisäksi ympärivuorokautista hoitoa lemmikit saavat Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinsairaalassa Viikissä. Suomen vanhin eläinsairaala perustettiin vuonna 1965 ja Viikissä hoidetaan nykyään vuosittain 18 000 pieneläintä.

Vantaalla toimii myös yksityinen eläinsairaala Aisti, joka tarjoaa ympärivuorokautisista hoitoa.

Kunnat järjestävät eläinlääkäripalveluja ja päivystystä sekä hyötyeläimille että kotieläimille. Kunnat voivat hankkia palvelut ostopalveluina yksityisiltä eläinlääkäriasemilta.

Millaiselta näyttää eläinsairaalan arki?

Valkoinen terrieri Siiri on hieman pökerryksissä. Se heräilee hiljalleen nukutuksesta häkissä Tammiston eläinsairaalassa. Koiran kaulaa ympäröi suojus, ettei Siiri pääse sohimaan leikkausarpea.

Siiri-koiran perheeseen hankittiin äskettäin toinen koira, jonka kanssa Siirille tuli kärhämää. Uusi koira puraisi Siiri-koiran silmäluomen verille. Siiri tuotiin päivystykseen tikattavaksi.

Siiri on yksi päivystävän eläinlääkärin Maija Hagmanin potilaista. Sairaalassa hoidetaan lemmikkejä ja pieniä eläimiä, mutta ei esimerkiksi lehmiä ja hevosia.

Toisesta häkistä kurkistelee Espanjasta tuotu sekarotuinen Minnie. Se kärsii ripulista ja oksentelusta. Minnie on tuotu päivystykseen lääkittäväksi ja nesteytykseen. Koira jäi yöksi sairaalaosastolle hoitoon.

”Siiri ja Minnie ovat tyypillisiä päivystyspotilaita. Yleisiä päivystystapauksia ovat myös erilaiset myrkytykset ja tapaturmat. Kissa putoaa parvekkeelta tai koira jää auton alle. Päivystyksessä autetaan myös synnyttäjiä. Koirille tehdään usein keisarinleikkauksia”, Maija Hagman kertoo.

Koira voi saada myrkytyksen muun muassa ksylitolista, tulehduskipulääkkeistä, suklaasta, sipulista, avokadosta tai sinilevästä. Päivystyksessä eläin yritetään saada lääkkeillä oksentamaan, jonka jälkeen se saa vastalääkkeenä pahoinvointia poistavaa lääkettä ja lääkehiiltä. Hoitoon kuuluu usein myös nesteytys.

Odotushuoneessa vantaalainen Ritva Korhonen odottelee Bea-koiransa kanssa pääsyä ultraääni-tutkimukseen. Saksanpystykorvan eli kleinspitzin sydämestä on kuulunut sivuääni, minkä vuoksi Bea on käynyt jo aikaisemmin päivystyksessä.

Eläinlääkäri Taru Kangasniemi taluttaa koiran tutkimushuoneeseen. Vapisevaa koiraa pitää aluksi rauhoitella ja silitellä, jotta lääkäri voi tehdä perustutkimuksen.

”Syke on rauhallinen ja keuhkot normaalit. Koira on mukavan hoikassa kunnossa eikä päälle päin näy selkeitä sydänoireita”, eläinlääkäri Taru Kangasniemi sanoo.

Ultraäänessä selviää kuitenkin sydämen tarkempi kunto ja se, tarvitseeko koira hoitoa sydänoireisiin.

Terhi Liimu
Siiri-terrieri sai tikit silmäluomeensa, kun toinen koira oli purrut sitä.
Siiri-terrieri sai tikit silmäluomeensa, kun toinen koira oli purrut sitä.
Terhi Liimu
Ritva Korhonen toi Bea-koiran tutkittavaksi. Eläinlääkäri Taru Kangasniemi selvittää koiran yleiskunnon ja tutkii ultraäänellä sydämen.
Ritva Korhonen toi Bea-koiran tutkittavaksi. Eläinlääkäri Taru Kangasniemi selvittää koiran yleiskunnon ja tutkii ultraäänellä sydämen.
Terhi Liimu
Eläinlääkäri Anne Kemppainen poistaa koiralta vioittuneen raateluhampaan.
Eläinlääkäri Anne Kemppainen poistaa koiralta vioittuneen raateluhampaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!