Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halaaminen suojaa flunssalta

Rakkaan ihmisen iho tuntuu pehmeämmältä kuin onkaan, jotta muistaisimme helliä toisiamme.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Halaaminen, silittely ja rapsuttelu on sosiaalista liimaa, joka sitoo niin rakastavaisia, ystäviä kuin ryhmän jäseniä toisiinsa. Lämmin, toivottu kosketus lisää mielihyvähormoni oksitosiinin määrää elimistössä. Se taas vahvistaa kiintymystä, lisää myönteisiä tunteita ja herkistää toisten tarpeille.

2. Kosketus vaikuttaa sosiaaliseen käyttäytymiseen monin tavoin silloinkin, kun sitä ei edes huomaa. Näin kertoo italialaistutkijoiden laaja tutkimusyhteenveto vuodelta 2008. Ystävällinen kosketus muuttaa ihmisen asenteita myötämielisemmiksi ja sopuisammiksi ja voi myös tiedostamatta lisätä valmiutta noudattaa yhteisiä sääntöjä.

3. Halaaminen suojaa stressiltä ja infektioilta. Yhdysvaltalaistutkijat pyysivät ihmisiä raportoimaan kahden viikon ajan saamastaan sosiaalisesta tuesta ja halauksista. Lopuksi koehenkilöt altistettiin flunssavirukselle. Paljon muiden tukea ja halauksia saaneet sairastuivat harvemmin ja selvisivät lievemmin oirein, kertoo Psychological Science -lehdessä viime vuonna julkaistu tutkimus.

4. Lämmin kosketus viestii hyväksyntää ja vahvistaa itsetuntoa. Erityisesti rauhallinen, hellä silitys auttaa aivoja muodostamaan käsityksen omasta kehosta ja tukee tervettä minäkuvaa, kertoo Frontiers of Psychology -lehdessä vuonna 2013 julkaistu tutkimus.

5. Silittely tuottaa mielihyvää sekä silitetylle että silittelijälle. Viime vuonna julkaistun brittitutkimuksen mukaan toisen ihmisen iho tuntuu usein meistä omaamme pehmeämmältä – silloinkin, kun ei tosiasiassa sitä ole. Tutkijat uskovat ”pehmeyden harhan” syntyneen palkitsevaksi mekanismiksi, joka motivoi ihmisiä hellimään toisiaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!