Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saara Aalto ja Robin ovat huipulla jo nuorena, mutta vanhempanakin ehtii – katso HS:n menestyskoneella, mitä ikäisesi ovat saaneet aikaan

Jokainen määrittelee oman menestyksen mittarinsa itse, sanoo filosofi Frank Martela.

Elämä
 
Kaisa Rautaheimo HS, Tuomas Marttila, Reuters
Laulaja Robin täytti juuri 18, laulaja Saara Aalto on 29 ja USA:n presidenttiehdokas Hillary Clinton täyttää lokakuussa 69.
Laulaja Robin täytti juuri 18, laulaja Saara Aalto on 29 ja USA:n presidenttiehdokas Hillary Clinton täyttää lokakuussa 69. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS, Tuomas Marttila, Reuters

15-vuotias kiinalainen uimahyppääjä Qian Ren voitti kultaa Rion olympialaisissa, ja viisi Emma-palkintoa kerännyt musiikkilahjakkuus Robin täytti viikko sitten 18 vuotta. Otsikoissa paistattelevien nuorten saavutuksien rinnalla oma ikä alkaa helposti ahdistaa.

”Vertailu ei kannata, jos haluaa pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan”, muistuttaa hyvän elämän tutkija Frank Martela.

”Aina löytyy se, joka on tehnyt enemmän ja nuorempana. Julkisuuteen nousevat erityistapaukset, ja ne ovat jo sinänsä vertailukohteina vääristyneitä”, hän toteaa.

Miten sitten voisi olla tyytyväisempi omaan elämäänsä ja saavutuksiinsa? Ensimmäinen askel on Martelan mukaan tarkastella omia tavoitteitaan ja unelmiaan tarkasti.

”On tärkeää pitää huolta, että unelmat ja tavoitteet ovat omia, eivätkä yhteiskunnan, median tai muiden ihmisten asettamia. Täytyy olla tarkkana, että oppii elämään omaa elämää ilman jatkuvaa vertaamista toisiin”, Martela sanoo.

Martelan mukaan olemme helposti kateellisia ihmisille, jotka ovat saavuttaneet unelmiaan, vaikka emme itse asiassa edes haluaisi samoja asioita. Kateuden kohteena voivat olla esimerkiksi parikymppiset laulajatähdet, jotka esiintyvät nuorena suurilla lavoilla.

”Ajattelemme helposti, että olisipa hauskaa olla tuossa, mutta emme välttämättä näe vuosikausien kovaa työtä menestyksen taustalla. Moni ei lopultakaan olisi valmis tekemään uhrauksia, joita sellainen rooli vaatii.”

Ulkoiset menestyksen mittarit tai julkisuus eivät Martelan mukaan ole ainoita onnistumisen kriteerejä. Hyvän esimerkin tästä antoi laulaja Saara Aalto Facebook-päivityksessään, jonka hän julkaisi sen jälkeen, kun hänen esiintymistään brittien X-Factor-ohjelmassa oli analysoitu suomalaisessa mediassa.

”Hän totesi päivityksessään, että on hauskaa, kun media kokee, ettei hän ole toistaiseksi ollut kovin menestynyt artisti, vaikka hän on jo useamman vuoden elättänyt itsensä omalla musiikillaan ja päässyt päivittäin tekemään juuri sitä mitä hän täydellä sydämellään ja sielullaan haluaa tehdä.”

Martelan mukaan ulkoiset menestyksen mittarit kannattaa pitää erillään siitä, millä tavoin itse ajattelee menestymisestä. Hän viittaa Saara Aallon päivityksessään käyttämään, musiikkilegenda Bob Dylanin ajatukseen: ”Menestyminen on sitä, että herää aamulla, menee illalla nukkumaan ja siinä välissä tekee vain niitä asioita, joita haluaa tehdä.”

Alla olevalla menestyskoneella voit katsoa, mitä tunnetut henkilöt ovat saavuttaneet omaan ikääsi mennessä ja mitä hieman sinua vanhemmille on tapahtunut elämässä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!