Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nenän kaivaminen voi vaurioittaa limakalvoja ja johtaa jopa pakko-oireisiin

Nenän toistuva kaivaminen voi vaurioittaa limakalvojen normaalia toimintaa.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Rio Gandara / HS
Liiallinen nenän kaivaminen johtaa helposti noidankehään.
Liiallinen nenän kaivaminen johtaa helposti noidankehään. Kuva: Rio Gandara / HS

Miksi ihmiset kaivavat nenäänsä? Dosentti ja osastonylilääkäri Karin Blomgren, Hyksin Korvaklinikalta vastaa:

”Kyselytutkimuksissa on selvinnyt, että kaikki kaivavat nenää joskus. Ihminen hengittää nenän kautta, ja jos likaisessa ympäristössä sieraimeen päätyy jotakin ylimääräistä, on ihan järkeenkäypää kaivaa se sieltä pois.

Terveen nenän pitäisi kuitenkin toimia ilman kaivelua, joka voi häiritä nenän omatoimista puhdistumista. Nenän kautta hengitettäessä hengitysilman epäpuhtaudet jäävät nenän limakalvoille, jonka värekarvat siirtävät limaa jatkuvasti nielun suuntaan. Liiallinen nenän kaivaminen johtaa helposti noidankehään. Kaivelu vaurioittaa limakalvoja, heikentää niiden luonnollista toimintaa sekä aiheuttaa ärsytystä ja kutinaa, jolloin halu sorkkia nenää yltyy entisestään.

Muutenkaan ruumiinaukkojen kaiveleminen ei ole kovin eleganttia eikä hygieenistä. Nenän kaivelu voi levittää esimerkiksi stafylokokkibakteeria.

Nenän jatkuva nyppiminen voi olla merkki pakko-oireisesta häiriöstä. Pahimmillaan pakonomaiseen kaiveluun kuluu useita tunteja päivässä, ja nenän väliseinään voi muodostua reikä tai nenänselkä voi romahtaa.

Pohjoisilla leveysasteilla ilma on usein kuivaa. Limakalvojen kostuttaminen on hyvä tapa hillitä kaivelua. Lima ei pääse karstoittumaan ja nenä toimii paremmin. Kostuttaminen onnistuu nenäkannulla tai nenätipoilla.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!