Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhu totta, niin pysyt terveempänä – näin tiede perustelee rehellisyyden hyötyjä

Teeskentely stressaa tutkitusti sekä itseä että muita – eikä usein edes mene läpi.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Rehellisyys pitää terveenä. Yhdysvaltalaisen Notre Damen yliopiston tutkimuksessa koehenkilöitä ohjeistettiin vähentämään niin isoja kuin pieniäkin valheita arjessaan. He välttivät suurentelua ja selittelyä ja pallottivat hankalat kysymykset mieluummin takaisin kuin sepittivät niihin satuja.

Valheiden vähetessä ihmiset tunsivat vähemmän jännitystä ja alakuloa sekä kurkkukipuja ja päänsärkyä. He kokivat myös ihmissuhteidensa parantuneen.

2. Totuudenmukainen elämä on tärkein tie onnellisuuteen, katsoo Berkeleyn yliopiston Greater Good -tutkimuskeskuksen tutkija, kirjailija Christine Carter. Hänen mukaansa teeskentely toisten miellyttämiseksi erottaa ihmistä omista tunteista ja tarpeista.

Jopa kaunisteltu Facebook-päivitys voi haitata eheyden tunnetta. Jatkuva oman itsen piilottelu syö henkistä energiaa ja voi siten heikentää keskittymiskykyä ja itsekontrollia muissa asioissa.

3. Todenpuhujien terveyshyödyt voivat selittyä sillä, että valehtelu stressaa. Perustuuhan niin sanottu valheenpaljastuskonekin siihen, että valehtelijan iholla, hengityksessä ja sydämen sykkeessä näkyy merkkejä paineesta.

Myös teeskentelijän keskustelukumppanin stressitasot kohoavat.

Carterin mukaan ihminen ei nimittäin ole kovin hyvä peittelemään tunteitaan. Ne puskevat läpi mikroilmeinä ja -eleinä, jolloin toinen vaistoaa, ettei kaikki ole ok.

4. Käyttäytyessään epäaidosti ihminen tuntee itsensä suorastaan moraalittomaksi, osoitti Harvardin tutkijoiden koesarja.

Tämä näkyi tutkimuksessa myös tiedostamattomana tarpeena puhdistautua – joko konkreettisesti peseytymällä tai toimimalla hyvitykseksi ”oikein” jossain muussa tilanteessa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!