Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSTV:n Arka paikka -ohjelma: Kuinka puhua lapselle viiltelystä?

Elämä
 
Helsingin Sanomat
HSTV:n Arka paikka: Kuinka puhua lapselle viiltelystä?
HSTV:n Arka paikka: Kuinka puhua lapselle viiltelystä?
HSTV:n Arka paikka -ohjelman vieraana on teatterintekijä Veera Railio. Hänen uusi näytelmänsä Seepranaiset kertoo naisista, viiltelystä ja arpien paranemisesta. Myös Railio aloitti viiltelyn murrosikäisenä ja nyt hänen omat lapsensa ovat alkaneet kysellä arvista äidin käsivarsissa. Arka paikka -ohjelman juontaa kirjailija ja terapeutti Anja Snellman.

HSTV:n Arka paikka -ohjelmassa on vieraana muusikko ja teatterintekijä Veera Railio, joka on kirjoittanut pian ensi-iltansa saavan musiikkinäytelmän nimeltä Seepranaiset.

Seepranaiset ei kerro eläimäisistä eikä safarien naisista, vaan naisista joilla on rankka viiltelyhistoria.

Suomalaisista 13-18-vuotiaista arviolta useampi kuin joka kymmenes viiltelee itseään. Myös Veera Railio aloitti viiltelyn varhaismurrosiässä. Hänellä, kuten useimmilla seeprailijoilla on taustallaan rikkinäinen lapsuus, eroperhe ja paljon nimetöntä sisäistä kipua. Kipua, jonka lapsi yrittää viiltämällä siirtää ulkoiseksi, helpommin hallittavaksi.

”Koin lapsena olevani kodissani epätoivottu vierailija”, Veera selittää. Hän yritti aina olla mahdolisimman kiltti tyttö, mieliksi kaikille. Hän menestyi hyvin koulussa ja harrasti viulunsoittoa. Viiltely, varastelu, kavereiden kanssa kännääminen ja kaikenlainen pahantekeminen oli reaktiota kodin raskaaseen ilmapiiriin. Tärkeintä oli tehdä salaa jotain pahaa, jotain tosi rajua.

Vaikka viiltely ja itsetuhoisen käytöksen salailu päättyivätkin aikaa sitten, Veera kertoo yhä olevansa perso yllykkeille; syömishäiriö ja päihteiden käyttö ovat edelleen tarkkailun alla.

Veera on nyt itse kahden lapsen äiti, jonka käsivarsissa olevista arvista lapset jo pikku hiljaa kyselevät.

”Vastaan heille tavalla, jonka olisin suonut itsekin kuulevani lapsena”, Veera Railio kertoo. Toivon, että lapseni voisivat kertoa minulle myös sellaisista asioista, jotka tuntuvat kipeiltä.

Arka paikka -ohjelman juontaa kirjailija ja terapeutti Anja Snellman.

Robert Seger / Moment
Veera Railio Seepra-näytelmän harjoituksissa Musiikkiteatteri Kapsäkissä.
Veera Railio Seepra-näytelmän harjoituksissa Musiikkiteatteri Kapsäkissä.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!