Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö lapsi pakottaa päiväunille? Selvitimme neuvot tavallisimpiin päiväunipulmiin

Päiväunet askarruttavat vanhempia monissa perheissä. Mitä tehdä, kun lapsi on päivällä selkeästi väsynyt mutta kieltäytyy nukkumasta? Entä miten kauan nukuttamista pitää yrittää? Lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä vastaa.

Elämä
 
Kai Sinervo / HS
Kuva: Kai Sinervo / HS

Päiväunet askarruttavat vanhempia monissa perheissä. Mitä tehdä, kun lapsi on päivällä selkeästi väsynyt, mutta kieltäytyy nukkumasta. Miten kauan nukuttamista pitää yrittää?

HS selvitti vastaukset näihin ja muihin yleisiin pikkulapsi- ja leikki-ikäisten lasten päiväunipulmiin. Kysymyksiin vastaa lastentautien ja lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Saarenpää-Heikkilä on väitellyt koululaisten nukkumistottumuksista ja unihäiriöistä.

Pitääkö lapsen nukkua päiväunet?

”Lapsen pitää nukkua päiväunet kun hän tarvitsee unta. Unen tarve on lapsilla hyvin yksilöllinen. Jos lapsi ei nukahda, hän ei todennäköisesti tarvitse unta. Päiväunet jäävät tavallisesti pois 2–6 vuoden iässä. Siirtymävaiheessa lapsi saattaa välillä olla kuin seinästä reväisty. Yöunille meneminen voi aikaistua, kun siirtymävaihe on ohi.”

”Päiväkodeissa suhtautuminen päiväuniin vaihtelee. Lasten on useimmiten rauhoituttava keskipäivällä ainakin lepäämään, vaikka he eivät nukkuisikaan.”

Vaikeuttavatko liian myöhään nukutut päiväunet nukahtamista illalla?

”Se riippuu päiväunien ajankohdasta. Päiväunilta olisi hyvä herätä viimeistään noin klo 15 mennessä, jos ajatellaan, että leikki-ikäinen lapsi menee nukkumaan kahdeksan maissa illalla. Päiväunilta heräämisen ja yöunille nukahtamisen välillä olisi hyvä olla noin viiden tunnin hajurako.”

Pitääkö säännöllinen unirytmi säilyttää myös loma-aikana?

”Olisi erittäin toivottavaa säilyttää rytmi myös vapaalla, muuten se voi tuottaa lapselle ongelmia. He saattavat mennä helposti aika ärtyneeseen kuntoon, kun rutiinit heittelevät ja nukahtaminen viivästyy. Leikki-ikäiset lapset yleensä nauttivat säännöllisestä rytmistä.”

Marja Airio / Lehtikuva
Lapsi tarvitsee unta. Se vaikuttaa muun muassa aivojen toimintaan, kasvuun ja vastustuskykyyn.
Lapsi tarvitsee unta. Se vaikuttaa muun muassa aivojen toimintaan, kasvuun ja vastustuskykyyn.
Pitääkö lapsen nukahtaa omaan sänkyyn?

”Kyllä, jos halutaan, että hän nukkuu siinä. On epäreilua nukuttaa lasta vanhempien sänkyyn ja kantaa hänet sitten myöhemmin omaansa. Jos lapsi herää esimerkiksi yöllä kesken unien toisesta paikasta, hän saattaa pelästyä. Mutta ei perhepedistäkään mitään haittaa ole, jos se sopii kaikille perheenjäsenille.”

Miten kauan lasta kannattaa yrittää nukuttaa päiväunille?

”Lasta ei pitäisi nukuttaa ollenkaan. Olisi paras, jos hän oppisi nukahtamaan itse omaan sänkyyn. Jos lapsi ei nukahda itse vaikka vanhempi olisi vieressä nukuttamassa, ei hän todennäköisesti kaipaa unta.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!