Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perhevapaille jääminen voi olla uhka uralle, mutta pelko ei kannata – näin vapaalle jäävän kannattaa toimia

Perhevapaan aikana voi kehittää itseään ja osaamistaan. Töihin kannattaa pitää jonkinlaista yhteyttä.

Elämä
 
Maaria Drake
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Isien jääminen perhevapaille on yhä melko harvinaista, vaikkakin koulutetut nuoret miehet ovat parantaneet tilastoja, Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitokselta sanoo.
Isien jääminen perhevapaille on yhä melko harvinaista, vaikkakin koulutetut nuoret miehet ovat parantaneet tilastoja, Salla Toppinen-Tanner Työterveyslaitokselta sanoo. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Nimimerkki Äitiysvapaalta kortistoon kirjoitti lauantain Helsingin Sanomien mielipidesivulla perhevapaalta töihin palaavan turvattomasta asemasta. Nainen oli palannut runsaan vuoden pituiselta äitiysvapaalta työpaikkaan, jossa olivat käynnissä yt-neuvottelut, ja hänet irtisanottiin. Itse työt eivät kadonneet, vaan niiden tekemistä jatkoi sijainen.

”Lain mukaan minut olisi pitänyt päästää takaisin vanhoihin tehtäviini tai ainakin sijoittaa uusiin. -- Työpanokseni ei riittänytkään, kun palasin töihin toiselta äitiysvapaaltani. Kannan otsassani äidin leimaa kuin punaista kirjainta”, hän kirjoittaa.

Kirjoittaja on oikeassa: Työsopimuslaki takaa työntekijälle oikeuden palata perhevapaalta ensisijaisesti aikaisempaan työhönsä. Jos tämä ei ole mahdollista, on hänelle tarjottava vastaavaa tai vähintään muuta työsopimuksen mukaista työtä.

Ikäviltä yllätyksiltä voitaisiin välttyä, jos työyhteisöissä olisi perhevapaata koskevat yhteiset käytännöt, sanoo tutkimusjohtaja, dosentti Kaisa Kauppinen Helsingin yliopistolta. Kauppinen on työryhmineen tutkinut perhevapaalta takaisin työelämään palaavien vanhempien kokemuksia.

”Hyviä käytäntöjä voisi kirjata vaikka työhyvinvointisuunnitelmaan. Esimerkiksi, että käydään keskusteluja ennen vapaalle jäämistä ja vapaalta palatessa ja sovitaan, onko tuore vanhempi yhteydessä töihin vapaan aikana.”

Hän kannustaa esimerkiksi sopimaan työyhteisössä, kuka on yhteydessä vapaalla olevaan kollegaan ja minkälaisissa asioissa. Näin vapaalla oleva pysyy perillä työpaikalla tapahtuvista muutoksista, ja hänen on myös helpompi lähestyä esimiestä töihin paluuta suunnitellessaan.

On-off-ajattelusta olisi päästävä irti, Kauppinen sanoo.

”Se ei ole hyvä tapa, että ollaan sataprosenttisesti joko töissä tai vapaalla. Joustavia ratkaisuja pitäisi pystyä tekemään ja vuoropuhelua käymään.”

Työhön paluu voi jännittää perhevapaalta takaisin tulevaa äitiä ja isää. Pelot liittyvät esimerkiksi muutoksiin, joita työpaikalla on voinut tapahtua vapaan aikana, sekä omaan rooliin työyhteisössä.

Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Salla Toppinen-Tanner sanoo, että itseään voi jaksamisensa mukaan ja ajan salliessa kehittää myös perhevapaan aikana.

”Vähintään kannattaa pyrkiä pysyttelemään kärryillä siitä, mitä työpaikalla ja alalla tapahtuu. Tietenkään ei ole tarkoitus, että se aiheuttaisi turhaa stressiä lapsenhoidon oheen.”

Ammattitaito voi vanhentua äkkiäkin, sillä työelämässä tapahtuu muutoksia nopeaan tahtiin, Toppinen-Tanner huomauttaa. Siksi hän kannustaa jakamaan perhevapaat vanhempien kesken tasaisesti, jottei poissaolo veny mahdottoman pitkäksi.

Hän suosittelee myös eri elämänalueiden soluttamista lähemmäs toisiaan esimerkiksi niin, että vapaalta palaa mahdollisuuksien mukaan töihin osa-aikaisena tai keikkatyöhön.

”Olen itsekin kärsinyt siitä, että ammatti-identiteetin joutui asettamaan syrjään perhevapaan ajaksi.”

Ne vanhemmat, joilla on vakituinen työsuhde, voivat venyttää perhevapaataan huolettomammin pidemmälle kuin esimerkiksi määräaikaisessa työsuhteessa olevat. Kaikkein alttiimpia kotiin jäämään ovat kuitenkin he, joilla ei ole työpaikkaa, jonne palata, Toppinen-Tanner sanoo.

”Työnhaun aloittaminen voi olla vaikeaa. Lapsen saaminen on perusteltu syy olla tekemättä muuta, ja se houkuttelee herkästi jäämään kotiin. Se voi sitten toisaalta hankaloittaa loppuelämää.”

Perhevapaalle jäämistä ei kannata pelätä, asiantuntijat sanovat. Maanantaina 12. syyskuuta niin ikään Helsingin Sanomien mielipidesivulla julkaistussa kirjoituksessa lohjalainen Tiina Lehti-Lehtonen kertoo oman positiivisen kokemuksensa äitiyslomalle jäämisestä.

”On pakko ilokseni myöntää, että kaikki oman epäluuloni luomat pelot osoittautuivat turhiksi”, Lehti-Lehtonen kirjoittaa.

Urakehitys pysähtyy varsin harvoin lapsensaantiin, Salla Toppinen-Tanner uskoo. Varsinkin asiantuntijuutta vaativissa töissä työntekijät ovat arvokkaita.

Kaisa Kauppisen työryhmineen tekemien haastattelututkimusten mukaan töihin palaaviin suhtaudutaan pääosin positiivisesti.

”Mielenkiintoista on, että aika yleinen reaktio on se, että ai, sinä tulitkin jo nyt töihin.”

Esimieheltä ja työyhteisöltä vaaditaan ymmärrystä perhevapaalta palaavalle, Salla Toppinen-Tanner sanoo.

”Ei voi odottaa, että työntekijä jatkaisi suoraan siitä, mihin ennen vapaata jäi. Palaavan kanssa kannattaa käydä selkeä keskustelu muuttuneista tilanteista ja työntekijän omista tarpeista ja päivittää työtehtävät tilanteen mukaan.”

Esimiehen olisi tärkeää muistaa, että ihmiset ovat erilaisia: yksi voi tarvita kevyttä laskua, toinen haluaa heti oppia uutta.

Usein töihin palaa hyvin innostunut ihminen. Moni on myös oppinut perhevapaan aikana uusia taitoja kuten entistä parempaa ajanhallintaa.

”Alaisen positiivisuutta ja voimavaroja kannattaa hyödyntää eikä nähdä häntä heti vain tulevana korvatautikierteenä ja poissaoloina”, Kauppinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!