Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nelikymppisen kroppa on jo vähän köntys

Nelikymppinen tajuaa ikääntyneensä, kun kroppa ei enää kestä kaikkea, kirjoittaa Esa Lilja kolumnissaan.

Elämä
 
Esa Lilja Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Leuanvetokisa, miten erinomainen idea! Pari kuukautta treeniaikaa ja vastassa muutama kollega, joille ei halua hävitä. Treeni maistuu ja se tehoaa. Neljä leukaa, seitsemän leukaa, kymmenen leukaa, kaksitoista!

Ja ne hierojan sanat, voiko sen kauniimmin kuntoilijalle edes sanoa: ”Mitä sä olet touhunnut? Täällä selässähän on lihaksia!”

Nelisen kuukautta myöhemmin makaan mahallani magneettikuvauslaitteen sisällä. Kone paukkuu aikansa ja kuvaa oikean käsivarteni tarkkaan. Jokin on vialla. Leuanveto oli liikaa. Mahtavasti toiminut ja harjoittelussa vahvistunut oikea käsivarteni onkin nyt voimaton ja arka. On ollut kisasta saakka.

Harmittaa ja vähän pelottaakin. Tuleeko tästä taas yksi kohta kroppaan, joka ei ole täydessä terässä? Niitä nimittäin riittää.

Vasen nilkka on oikeaa jäykempi ja sen nivel napsuu. Pieni hinta moottoripyöräkolarista, mutta hinta kumminkin.

Oikea polvi on tähystetty. Siinä on parikymmentä vuotta ollut jännevamma. Polvi kestää pyöräilyn, mutta ei syväkyykkyä, konttausasentoa tai liian ahtaita lentokoneen penkkejä. Pakkanen ja viima puraisevat leikattua polvea eri tavalla kuin tervettä.

Oikean jalan ukkovarvas on kärsinyt jalkapallon osumasta, oikean käden etusormi lentopallosta. Ja niin edelleen.

Vammat ovat pieniä, mutta eivät huomaamattomia. Ne vaativat arjessa eräänlaista huijaamista. Miten nostan tämän laukun, osallistun tähän matsiin tai nousen nuo portaat ilman että vihlaisee? 38 vuotta ei ole vielä vanha, muttei enää nuorikaan. Ruumis on jo aivan erilainen kuin 28-vuotiaan. Se on jo vähän köntys.

Korkea paikka saattaa yhtäkkiä pelottaa, ja minä olen sentään hyppinyt laskuvarjolla. Jos kuljen koiran perässä metsälenkillä korkealle kalliolle, pääsenkö sieltä enää alas? Jos pitäisi kiivetä puuhun, pystyisinkö enää? Talvipyöräilykin pelottaa.

Lääkäri katsoo magneettikuvat. Hyvää: käsi on täysin ehjä. Huonoa: se on yhä kipeä. Ratkaisu: fysioterapiaa.

En tiedä mitä kädestä tulee. Mutta lohduttaudun ajatuksella, että pieniä vammoja vaarallisempaa olisi olla vain paikallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!