Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koskaan ei ole liian myöhäistä varmistaa sisarusten huonoja välejä

Vanha kunnon hajota ja hallitse- taktiikka toimii kaikissa perhemuodoissa, kirjoittaa kolumnissaan Janna Rantala.

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Koskaan ei ole liian myöhäistä varmistaa sisarusten huonoja välejä. Vanha kunnon hajota ja hallitse- taktiikka toimii kaikissa perhemuodoissa. Seuraa näitä asiantuntijan vinkkejä ja nouse perheen caesariksi vain muutamassa viikossa.

1. Valitse selkeä suosikki

Helli, kehu, ihaile, huomioi ja palkitse häntä. Ole sumeilematta hänen puolellaan sisarusten välisissä kiistoissa tai kun joku muu vanhempi yrittää rajata lasta. Jos sukulaiset kysyvät kuulumisia, kerro vain tästä lapsesta. Perheen yhteistä ajan- ja rahankäyttöä suunnitellessa voit perustella suosimistasi muun muassa lapsen iällä, syntymäjärjestyksellä, sukunimellä, sukupuolella, lahjakkuudella, harrastuksen vaatimilla uhrauksilla tai huoltosuhteella.

2. Valitse inhokki

Päätä, että hän on hankala, eikä hänen näkemyksiään kannata kuunnella. Keskeistä on ohjata sisarukset samaan, väheksyvään käytösmalliin. Varmista, ettei inhoon oikeuttava ominaisuus ole korjattavissa, vaan liittyy siihen millainen lapsi ”vain on”. Varo lipsahtamasta myötätuntoiseen, laajemmin lapsen reagointia tutkiskelevaan ajatusmalliin.

3. Kilpailuta lapsia keskenään

Käske muiden ottaa suosikista mallia. Aina parempi, jos kumppaninne kanssa valitsette eri suosikit ja kilpailutatte heitä keskenään. Turha puhaltaa yhteen hiileen, kun voi puukottaa selkäänkin. Eikö koulussa ja työelämässäkin jatkuva vertailu ja ryhmän yhden jäsenen korostaminen lisää tuottavuutta ja viihtyvyyttä?

4. Salli toisten (paitsi suosikin) kustannuksella vitsailu

Lähde itsekin vitsailuun mukaan. Kun lapsi pahastuu, voitte syyttää häntä huumorintajuttomaksi tai herkkänahkaiseksi. Ole tarkkana, sillä kaikki inhokit eivät taivu näin helposti, vaan vastaavat samalla mitalla. Muista silloin rangaista häntä nenäkkyydestä. Salli myös väkivalta sisarusten välillä. Kutsu sitä nujakoinniksi, sisarusrakkaudeksi, välien selvittelemiseksi tai sukupuolirooleiksi.

5. Älä salli sisarusten keskinäistä vastuunjakoa, hoivaa tai vain heille avautuvia vitsejä

Pienikin yhteishengen luominen saattaa äkisti roihahtaa sisarusten väliseksi, itseään ruokkivaksi, lasten hyvinvointia ja sosiaalisia taitoja kehittäväksi alasysteemiksi. Tartu toimeen heti ja hajota joukko. Rankaise inhokkia. Ylennä suosikki.

Itse et valitettavasti pääse nauttimaan projektisi huipentumasta: perintöriidoista. Mutta kaikkea ei edes caesar voi saada.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!