Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päätin kuluttaa eettisesti – mutta päädyin ostamaan enemmän

Luovuin uusien vaatteiden ostamisesta ja luulin tekeväni jalon ympäristöteon. Viritinkin itselleni hyvän tekemisen ansan, kirjoittaa Kaisa Viljanen.

Elämä
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Anni Koponen
Minna Parikan kenkiä myynnissä Kaivarin kanuuna -kirpputorilla.
Minna Parikan kenkiä myynnissä Kaivarin kanuuna -kirpputorilla. Kuva: Anni Koponen

Päätin joitakin vuosia sitten, että ostan itselleni vaatteita vain, jos ne on tehty Suomessa tai jos ne ovat käytettyjä (pois lukien alusvaatteet, mitä tuskin tarvitsee puolustella). Vaatteiden halpatuotannon inhimillinen hinta alkoi ällöttää, ympäristövaikutuksista puhumattakaan.

Päätös on pitänyt hyvin, pelastanut muutenkin ankealta kaupoissa harhailulta ja perehdyttänyt eettisiä vaatteita etsiessä vaateteollisuuden lainalaisuuksiin. Ennen kaikkea se on johtanut maaniseen kirppistelyyn. Luulin tekeväni jalon ympäristöteon, mutta viritinkin itselleni hyvän tekemisen ansan.

Kun lopetin uusien vaatteiden ostamisen, huomasin, ettei se suinkaan vähentänyt ostamista. Taisi käydä päinvastoin. Kynnys ostaa kirpparilla vastaan tullut hyväkuntoinen vaate parilla eurolla on hyvin matala.

Kun ostaa käytetyn vaatteen tai tavaran, saattaa helposti kuvitella pelastavansa sen vajaakäytöltä, pahimmassa tapauksessa jopa kaatopaikalta. Mutta tarvitsenko kymmenettä mekkoa? En todellakaan!

Jotta minä voisin tehdä kirpputorilla puoli-ilmaisia löytöjä, pitää jonkun ensin ostaa vaatteet kaupasta uutena, siis tehdä likainen työ puolestani.

”Hyvään pyrkivä yksittäinen kuluttaja saattaa tahtomattaan kannustaa toisia toimimaan niin, että tulos onkin päinvastainen”, sanoo ympäristöetiikkaan erikoistunut maisteri Juuso Vähä-Piikkiö puhelimessa. Auts.

Vähä-Piikkiö arveli Helsingin Sanomien mielipidepalstalla elokuussa, että tavaroiden kierrättäminen voi jopa lisätä kuluttamista, siis uuden ostamista.

Anni Koponen
Kirpputoreilta ostamisesta tulee mielikuva, että tekee hyvää. Kuluttamista se silti on.
Kirpputoreilta ostamisesta tulee mielikuva, että tekee hyvää. Kuluttamista se silti on.

Kun monet nyt luopuvat Konmari-siivousfilosofian hengessä ylimääräisestä ja ikävästä, kuka lopulta haluaa sen tarpeettoman? Eihän se maailmasta automaattisesti minnekään katoa, vaikka omasta kaapista lähtisikin. Toisen roska ei välttämättä ole toisen aarre, vaan vain pelkkä roska, Vähä-Piikkiö kirjoitti.

Vähä-Piikkiö työskentelee varasto- ja materiaalivastaavana Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen lajittelukeskuksessa Espoossa.

”Monille ihmisille kierrätys tarkoittaa vain tavarasta eroon pääsemistä, ei sitä, että tavarat hankitaan käytettynä”, Vähä-Piikkiö sanoo. Kierrätettyjen tavaroiden metsästys vaatii aikaa ja vaivaa, jota monella ei nykyään ole, vaikka pääkaupunkiseudun lukemattomista kirppistapahtumista muuta voisi päätellä.

Ihmiset ajattelevat, että aina on olemassa joku, joka ilahtuu tavarasta kuin tavarasta, josta he luopuvat. Usein näin onkin, mutta ei suinkaan aina.

”Omia nuhjuisia vaatteitaan sietää, mutta kuka olisi valmis maksamaan niistä?” Vähä-Piikkiö kysyy. Hänen mielestään ihmiset unohtavat pohtia suhdettaan tavaran tarpeeseen syvemmin. Ja esimerkiksi vaatteita saa nykyään todella halvalla.

Kesälomalla Riiassa kävin kaupungin monissa käytettyjen vaatteiden liikkeissä. Vastaan tuli häkellyttävän paljon suomalaismerkkejä. Periaatteessa olisi ollut mahdollista ostaa Latviasta vaate, jonka naapurini olisi laittanut kierrätyslaatikkoon Maunulassa. Alkoi tuntua niin hölmöltä, että oli pakko kävellä ulos.

Yllättäen synninpäästö tuleekin muotialalta. Tilastojen valossa ei nimittäin näytä siltä, että kierrätysinto olisi kuluttajille tekosyy ostaa täysin uutta päällepantavaa. Muotikauppa on supistunut Suomessa jo useita vuosia, sanoo Tekstiili- ja muotialat ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää. Huippuvuodesta 2012 on tultu alas jopa 15 prosenttia, kun mukaan otetaan myös ulkomainen verkkokauppa.

”Kierrätystä siitä ei voi syyttää, sillä sen osuus markkinoista on vielä häviävän pieni”, Kankaanpää sanoo. Enemmän muodin kuluttamista verottaa lama ja kasvava ulkomainen verkkokauppa. Kankaanpään mukaan kuluttaja ostaakin nyt enemmän tarpeeseen ja valitsee halvemman tuotteen.

Mitä tässä siis pitäisi tehdä?

”Luonnonvarojen säästämiseksi ja kulutuksen vähentämiseksi viisainta olisi, jos ostaisimme vain tarpeeseen, emmekä kierrättäisi yltäkylläisyydestä, vaan sellaisesta joka on oikeasti ylimääräistä”, Vähä-Piikkiö ehdottaa.

Minä olen sittemmin ostanut Facebookin alueellisilta kierrätyspalstoilta kaikenlaista korkokengistä punaherukoihin. Samalla olen tutustunut useisiin uusiin ihmisiin omalla asuinalueellani, ehkä jopa ollut samalla mukana luomassa jonkinlaista uudenlaista yhteisöllisyyttä. Sekin on uusi ihana tekosyy ostaa taas vähän lisää!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!