Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoruus menee nuorissa hukkaan

Joskus keski-ikäiseltä kysytään pilkallisesti, yritätkö viettää nuoruutesi uudelleen. Yrityksessä on kuitenkin ­ideaa, kirjoittaa Kyösti Niemelä kolumnissaan.

Elämä
 
Kyösti Niemelä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

Ystäväni alkoi käyttää alkoholia vasta 23-vuotiaana. Hänestä kuoriutui innokas juhlija.

Nuorempana ystäväni oli elänyt turvallisuushakuisesti, samoin kuin silloiset kaverinsa. Nyt kaveripiiri vaihtui. Seksielämäkin alkoi laajentua huomattavasti. Seuraavaksi ystäväni aloitti uuden harrastuksen. Hän alkoi myös miettiä, mitä elämältään tahtoo.

Ystäväni siis aloitti villin nuoruuden vähän myöhemmin kuin muut. Jotkut aloittavat sen vieläkin myöhemmin.

Myöhään aloittamisessa on hyvät puolensa. 23-vuotiaana tai 28-vuotiaana tuntee itsensä tarkemmin kuin 19-vuotiaana. Silloin myös osaa ja uskaltaa paremmin kertoa, mitä haluaa. Sosiaaliset taidot ovat parantuneet, älykkyys lisääntynyt. Ystäväni mukaan yli 25-vuotiaiden kanssa oli myös mukavampi sekoilla ja säätää. Ikä tuo taitoa nuoruuden viettämiseen.

Joskus keski-ikäiseltä kysytään pilkallisesti, että yritätkö viettää nuoruutesi uudelleen. Yrityksessä on kuitenkin ideaa. Vanhan sanonnan mukaan nuoruus menee nuorissa hukkaan. Kuinka paljon enemmän nuoren ihmisen innosta, voimasta ja kauneudesta saisikaan irti vanhempana ja viisaampana?

Nuorena jaksaa juoda alkoholia, vanhempana osaa juoda alkoholia. Nuorena rakastaa keikkoja, vanhempana on varaa ostaa lippuja. Nuorena tapaa sinkkuja, vanhempana tietää, miten lähestyä sinkkuja. Olisi mahtavaa, jos tällaiset asiat voisivat tapahtua elämässä yhtä aikaa.

Kuten niin monet muutkin, olen joskus haaveillut, että voisin elää nuoruusvuosia viisastuneena keski-ikäisenä.

Tietäisin, milloin kannattaa stressata. Osaisin lukea ihmisiä tarkemmin. En jännittäisi pyytää naisia ulos. Siteeraisin parempia ajattelijoita.

Tässä on kuitenkin se mutta, että nuoruuden joutuu viettämään nuorten ihmisten kanssa. Nuorina ihmiset ovat kohtuuttomia, pelokkaita ja monessa asiassa taitamattomia. Keski-ikäinen minä ei todennäköisesti kestäisi nuorten ihmisten nuoruutta. Nuoria jaksaa vain nuorena.

Jonain päivänä täytän 60 vuotta. Silloin osaan toivottavasti kertoa, mitä nelikymppisenä olisi kannattanut tehdä.

Kirjoittaja on keski-ikäinen mies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!