Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oman navan ympärillä pyöriminen ei tee ihmistä onnelliseksi

Ajatusten korostunut pyöriminen omassa itsessä on eri tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi masennukseen ja sosiaaliseen ahdistukseen.

Elämä
 
Anna Tommola
Mitro Härkönen
Auttamisen on havaittu lievittävän stressiä ja lisäävän yleistä hyvinvointia.
Auttamisen on havaittu lievittävän stressiä ja lisäävän yleistä hyvinvointia. Kuva: Mitro Härkönen

1. Jatkuva itsensä ja omien tuntemustensa pohtiminen voi olla vain haitaksi, etenkin jos se johtaa loputtomaan kielteiseen vellomiseen. Ajatusten korostunut pyöriminen omassa itsessä on eri tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi masennukseen ja sosiaaliseen ahdistukseen.

2. Olenko onnellinen vai en? Se ei miettimällä ratkea. Päinvastoin palkitsevimpia ovat usein ne hetket, jolloin ei edes muista tarkkailla itseään, vaan uppoutuu täysin johonkin kiinnostavaan työhön tai harrastukseen: piirtämiseen, kirjoittamiseen, käsitöihin, rakenteluun tai liikuntaan. Flow-tutkija, psykologi Mihály Csíkszentmihályin mukaan tällaisessa syvässä keskittymisen tilassa ihminen unohtaa itsensä ja tuntee olevansa osa jotakin isompaa.

3. Itsensä etsiminen kannattaa lopettaa, koska ei ole mitään pysyvää, todellista minää, jolle olla uskollinen. Tätä mieltä on esimerkiksi Harvardin yliopiston professori Michael Puett, joka on tutkinut vanhaa kiinalaista filosofiaa. Äärimmillään jotkut neurotieteilijät näkevät yksilöllisen minän vain aivoissa syntyvänä illuusiona: kimppuna aistimuksia ja muistikuvia. Minuus muovautuu koko ajan tekojen, kohtaamisten ja kokemusten myötä. Puettin mukaan hyvään elämään viekin se, että katsoo oman sisimmän sijasta ulospäin, keskittyy toimintaan ja myös rikkoo kaavojaan.

4. Huomion kääntäminen muihin ihmisiin on usein itsellekin hyväksi. Auttamisen on havaittu lievittävän stressiä ja lisäävän yleistä hyvinvointia. Esimerkiksi kahvikupin tarjoaminen ystävälle tai roskan poimiminen kadulta kohentaa mielialaa enemmän kuin itsensä hemmottelu, kertoo Emotion-lehdessä julkaistu tuore tutkimus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!