Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä jalkapalloilija tuntee pelin aikana? Aivotutkijat selvittävät ensi kertaa, mitä pelaajan aivoissa tapahtuu ottelun aikana – ja yleisö voi seurata sitä reaaliajassa

Elämä
 
Jere Nevalainen
Tommi Vesala (keskellä) teki tasoitusmaalin HJK-HIFK-derbyssä 6. heinäkuuta 2015.
Tommi Vesala (keskellä) teki tasoitusmaalin HJK-HIFK-derbyssä 6. heinäkuuta 2015. Kuva: Jere Nevalainen

Jalkapallo ei ole vain peliä. Se on peliä ja suuria tunteita, sekä katsomossa että kentällä. Mutta mitä yksittäinen pelaaja käy läpi ottelun aikana? Millaisia tunteita 90 minuuttiin mahtuu?

Tähän asti katsojat ovat voineet vain arvailla pelaajan fiiliksiä hänen käyttäytymisensä perusteella. Perjantaina pelattavassa Stadin derby -ottelussa HIFKin oikea laitapuolustaja Tommi Vesala saa mukaansa laitteet, jotka rekisteröivät hänen aivosähkökäyräänsä. Vesalan päässä on ottelun ajan erittäin herkkä EEG-anturi, joka mittaa aivojen eri osien tuottamia sähköimpulsseja.

Samaan aikaan katsoja voi verkkosivulla elisa.fi/tunnepeli seurata reaaliajassa, miten keskittynyt, rentoutunut tai kiihtynyt Vesala on. Kyseessä on Elisa-yhtiön projekti.

Erilaisia mielentiloja on eritelty neljä, ja niitä symboloivat erilaiset hymiöt. Muuten aivosähkökäyrän tulkitseminen olisi maallikolle mahdotonta.

Tunne peli -verkkosivulla hymiöt selitetään seuraavasti:

Flow: Täydellinen keskittyminen, jolloin ulkomaailma katoaa. Kaikki tuntuu rennolta ja helpolta, tekeminen tuntuu tapahtuvan itsestään.

Pinnistelyä…: Mentaalinen kuorma kasvaa, fokusointia muiden odotuksiin tai vaatimuksiin. Kiihtymistä emotionaalisella tasolla.

Nyt menen!: Toiminnan suuntaaminen kohti palkintoa tai mielihyvää. Impulsiivinen valinta kohti positiivista lopputulosta.

Ei tuonne!: Toiminta estyy ja vältellään mahdollisia hankaluuksia. Voi liittyä pelkoa tai varovaisuutta.

Verkkosivustolla katsoja näkee neljä erilaista käyrää. Ne näyttävät kunkin mielentilan heikentymisen ja voimistumisen. Kun jokin niistä dominoi, katsoja näkee hymiön.

”Perustunteita, kuten surullisuutta, iloisuutta tai vihaisuutta ei pystytä mittaamaan aivosähkökäyrällä. Siksi olemme valinneet tällaiset mielentilat. Aiempi tutkimus osoittaa, että niitä voi sillä mitata. Esimerkiksi flow-tilaa on aiemmin mitattu tietokonepelaajilta”, sanoo projektin asiantuntija, aivotutkija Katri Saarikivi. Saarikivi työskentelee Helsingin yliopiston käyttäytymistieteiden laitoksella, mutta on projektissa mukana yksityishenkilönä.

Saarikiven mukaan on ensimmäinen kerta, kun aivosähkökäyrää mitataan aidossa ammattilaisurheilun pelitilanteessa. Koska tutkimuskohde liikkuu ja hikoilee, on jo sopivan laitteiston löytäminen ollut vaikeaa. Herkän laitteen täytyy myös lähettää dataa melko kauas.

Vaikka kyseessä ei ole virallinen akateeminen tutkimus, voi se antaa pilottitutkimuksen tapaan tietoa siitä, mitä ihmisen mielentilasta voi päätellä EEG:n avulla. On kiinnostavaa nähdä, löytyykö jokin korrelaatio tiettyjen pelitilanteiden ja mielentilojen välillä, Saarikivi kertoo.

On myös täysin mahdollista, ettei koko koe onnistu. Saarikivi sanoo olevansa tyytyväinen, jos matsin aikana talteen saadaan edes hetki kunnollista dataa.

HIFK–HJK-paikalliskamppailu pelataan perjantaina 30.9. Sonera stadionilla Helsingissä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!