Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lopeta itsesi piinaaminen – itsekritiikki on harhaanjohtava sana sille hirvittävälle ruoskinnalle, jota moni harjoittaa itseään kohtaan

Mitä kylmempi ja tylympi olet itseäsi kohtaan, sitä todennäköisemmin epäonnistut tavoitteisiisi pääsemisessä, kirjoittaa Elina Tanskanen.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Kuinka syksyinen elämänmuutosprojektisi jakselee?

Ei tarvitse olla selvänäkijä tietääkseen, että iso osa ihmisistä aloittaa uuden elämän otettuaan kesälomalla omasta mielestään liian rennosti.

Niinpä syksyn ensimmäisinä viikkoina karistetaan urakalla kesäkiloja, säästetään tuhlaamisen sijaan, paiskitaan entistä ahkerammin hommia, parannetaan ajanhallintaa ja aloitetaan lukuisia muita elämänlaatua parantavia projekteja.

Ei tarvitse olla selvänäkijä tietääkseen myös sen, että osa noista ryhtiliikkeistä on jo nyt mennyt metsään sen takia, että niitä yrittäneet ovat olleet liian ankaria itseään kohtaan.

Tiukkaa itsekuria suorastaan ihannoidaan. Moni ajattelee, että jos haluaa pysyviä tuloksia, on laitettava kova kovaa vastaan ja yksinkertaisesti vain pakotettava itsensä muuttumaan.

Täydellisyyttä tavoittelevan ihmisen itselleen asettamat vaatimukset ovat niin kohtuuttomia, ettei hänellä ole oikein muuta mahdollisuutta kuin epäonnistua. Tämä ajaa tietenkin entistä rankempaan itsensä arvostelemiseen ja soimaamiseen.

Itsekritiikki on harhaanjohtavan neutraali nimitys sille hirvittävälle ruoskinnalle, jota moni harjoittaa itseään kohtaan. Henkisen väkivallan muotoja ovat muun muassa vähättely, nimittely, haukkuminen, uhkailu ja pelottelu. Analysoipa hetki sitä, miten puhut itsellesi pääsi sisällä – kuulostaako tutulta?

Sisäinen lyttäys on valovuosien päässä rakentavasta, päämäärään pääsyä helpottavasta palautteesta. Aihetta on tutkittukin: mitä kylmempi ja tylympi olet itseäsi kohtaan, sitä todennäköisemmin epäonnistut tavoitteisiisi pääsemisessä. Itselleen kannattaa siis olla kiva ja kannustava.

Sanotaan, että ihminen tarvitsee rakkautta eniten juuri silloin, kun hän sitä vähiten ansaitsisi. Sen pitäisi päteä myös omaan itseen.

On paradoksaalista, että pystymme olemaan niin läheisiämme kuin ventovieraita kohtaan ihanan myötätuntoisia vastoinkäymisten hetkellä, mutta omalle itselle heruu harvoin lämpöä saati ymmärrystä.

Sen vuoksi moni päätyykin turruttamaan pahaa oloaan milloin milläkin: työnteolla, päihteillä, seksillä, ruualla, liikunnalla tai netissä roikkumisella.

Kärsimys ei helpota sillä, että laittaa itsensä kärsimään vielä enemmän. Mitä pahemmin sattuu, sen hellävaraisemmin itseään kannattaa kohdella.

Se nimittäin auttaa toipumaan takaiskuista nopeammin, mikä taas mahdollistaa sen, että ottaa opikseen, yrittää uudelleen ja lopulta onnistuu siinä, mitä on alun perin yrittänytkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!