Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miltä tuntuu saattohoitaa molemmat vanhemmat – HSTV:n haastattelussa kirjailija Annina Holmberg

Elämä
 
Helsingin Sanomat
Arka paikka: Miltä tuntuu saattohoitaa molemmat vanhemmat?
Arka paikka: Miltä tuntuu saattohoitaa molemmat vanhemmat?
HSTV:n Arka paikka- ohjelman vieraana on kirjailija Annina Holmberg, joka pohtii vakavasti sairastuneen omaisten jaksamista ja terminaalihoidon tilaa Suomessa. Ohjelman juontaa kirjailija ja terapeutti Anja Snellman

HSTV:n Arka paikka -keskusteluohjelmassa Anja Snellmanin vieraana kirjailija Annina Holmberg kertoo miltä tuntuu menettää molemmat vanhemmat lyhyessä ajassa vakavaan sairauteen ja mitä omaisilta vaaditaan saattohoidon eri vaiheissa.

Anninan äiti Ritva Holmberg sai aikoinaan tiedon keuhkosyövästään päivystyshuoneessa, jossa oli muitakin potilaita läsnä. Omaiset pääsivät lohduttamaan vasta seuraavana päivänä. Kohtelussa oli kautta sairauden paljon eroavuuksia sen mukaan, kuka oli lääkärinä tai hoitajana.

”Inhimillinen kuolema oli äidin toive”, Annina Holmberg kertoo. ”Äiti olisi halunnut viettää viimeiset viikkonsa kotonaan, mutta siihen ei ollut mahdollisuutta.”

Saattohoito Terhokodissa oli seuraava toive, ja sen toteuttaminen vaati taistelua asiasta päättävien kanssa. Lopulta maksusitoumus Terhokotiin tuli ja Anninan äiti eli siellä elämänsä viimeiset kahdeksan ja puoli viikkoa.

Myös Anninan isä Kalle Holmberg kuoli Terhokodissa, sairastuttuaan pian vaimonsa kuoleman jälkeen leukemiaan.

”Kalle ei pelännyt kuolemaa, hän pelkäsi kärsimyksiä”, Annina Holmberg kertoo.

Terhokodista jäi hyvät muistot. Omaisille oli sänky potilaan vieressä. Hoitajat koskettelivat ja lohduttivat potilaita ja tukivat myös surevia ja väsyneitä omaisia.

”Nyt tuntuu tyhjältä”, Annina Holmberg tunnustaa. ”Mutta samalla oikealta. Vanhemmat on haudattu Valamoon vieretysten samalle kummulle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!