Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polttaisitko entisen kumppanin valokuvan? Rituaali voi auttaa luopumaan

Suruille ei voi asettaa aikarajaa, mutta taakan jakaminen tai konkreettinen teko voi helpottaa oloa.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Surusta selviämiseen vaikuttaa moni asia: niin persoonallisuus, yleinen elämäntilanne kuin toisten tuki. Liikunta, harrastukset ja seura saattavat auttaa kiinni elämään ja viedä ajatuksia muualle. Myös erilaiset tunnepitoiset, merkitykselliset rituaalit helpottavat, kertoo Journal of Experimental Psychology -lehdessä julkaistu Harvardin yliopiston tutkimus.

Esimerkiksi eräs leskeksi jäänyt nainen pesi yhä miehensä auton viikoittain. Eronnut nainen kirjoitti entiselle puolisolleen kirjeen, jonka sitten tuhosi. Yksi taas poltti yhteiset valokuvat. Tällaiset rituaalit voivat lisätä hallinnan tunnetta kaoottiseksi koetussa tilanteessa.

2. Suru on luonnollinen reaktio erilaisiin menetyksiin ja pettymyksiin. Yleensä se muuttuu ja tasaantuu ajan myötä, mutta joskus se voi johtaa pysyvämpään masennukseen.

Jos vuosi menetyksen jälkeen kokee vakavasti toimintakykyä haittaavaa surua, puhutaan pitkittyneen surun häiriöstä tai komplisoituneesta surusta.

3. Toisaalta suru on yksilöllinen, kokonaisvaltainen kokemus, joka ei aina etenekään oletetusti vaihe vaiheelta. Näin toteaa uskontotieteilijä Mari Pulkkinen väitöksessään läheisen menettämisen kokemuksista. Tutkimus ei näekään surua tilapäisenä häiriötilana, josta tulisi päästä yli.

Yksittäinen tunnetila voi mennä ohi, mutta menetys ei, ja ihmisen tulisi saada kokea murheensakin merkitykselliseksi.

4. Surut tuntuvat raskaammilta, jos niiden kanssa kokee olevansa yksin. Ihmisillä on taipumus aliarvioida muiden murheiden määrää, mikä tekee heistä entistä onnettomampia, toteavat Stanfordin ja Berkeleyn yliopistojen tutkijat.

Toisille avautuminen ja vertaistuki keventävät taakkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!