Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeanlainen kuva on paras tapa löytää seuraa Tinderistä – sovelluksen avulla rakastuneet kannustavat kaikkia rehellisyyteen

Vaikka sovelluksen ulkonäkökeskeisyys saattaa ahdistaa, Tinderistä voi todella löytää rakkauden. Niin kävi Reetalle ja Tommille.

Elämä
 
”Mieluummin livenä paremman näköinen kuin Tinderin kuvissa”
”Mieluummin livenä paremman näköinen kuin Tinderin kuvissa”
Tinderissä tavanneet Reetta ja Tommi ovat nyt naimisissa. Treffisovelluksessa oleellisin seikka on heidän mukaansa hyvä kuva.

Deittisovellus Tinder on mullistanut suomalaisten treffailun. Aktiivisesta, kepeästä treffeillä käymisestä on yhtäkkiä tullut normaalia ja hyväksyttyä.

Näin sanoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen. Hänen mukaansa vuonna 2012 julkaistu Tinder on auttanut suomalaisia myös lopettamaan umpimähkään treffailun. Nyt oleelliset tiedot mahdollisesta treffikumppanista saa nopeasti.

Tärkein tieto on kuitenkin kuva. Kuvien perusteella Tinderin käyttäjä päättää usein hyvin nopeasti, tykkääkö hän toisen profiilista vai ei ja pyyhkäiseekö oikealle vai vasemmalle.

Tämän vahvistaa Tommi Viitala, 41. Hän vietti iltaa kotonaan Helsingin Hermannissa kesällä 2014, kun häneen otti yhteyttä Reetta Koskinen, 35.

”Muistan Reetan profiilista hyvät kuvat. Ajattelin, että siinäpä kivan näköinen turkulainen. Juttu lähti luistamaan heti oikeanlaisella sävyllä ja samanlaisilla läpillä”, Tommi kertoo.

”Kun löysin Tommin Tinderistä, olin kotona Turussa viettämässä normaalia arki-iltaa. Ajattelin tempaista ja ottaa häneen yhteyttä. En ollut koskaan aikaisemmin ollut itse aktiivinen yhteydenottaja, vaan yleensä miehet aloittivat keskustelun”, Reetta sanoo.

Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus Rantala on tottunut puhumaan parinvalinnasta.

Hän kertoo, että Tinder ja muut sovellukset eivät kaikesta huolimatta ole muuttaneet niitä mystisiä mekanismeja, joilla ihmiset ihastuvat toinen toisiinsa.

”Me kuvittelemme, että parinvalinta on jotenkin rationaalista. Mutta todellisuudessa ei voi päättää ihastuvansa johonkin tiettyyn, järkiperusteisesti sopivaan ihmiseen. Samoin joskus voi ihastua ihmiseen, johon ei ole mitään järkeä ihastua.”

Myös Rantala painottaa nettideittailussa profiilikuvan merkitystä.

”Tutkimusten mukaan kuva on deittisovelluksissa tärkein asia, sillä sen avulla tehdään olennaisin ensivaikutelma. Kuvan pitää näyttää henkilön parhaat puolet, mutta kuitenkin niin todellisuutta vastaavasti, ettei toiselle tule pettymystä ensitapaamisella”, Rantala sanoo.

Tinderistä gradunsa tehneen Juuso Purasen mukaan kauniilla ja komeilla on Tinderissäkin enemmän vientiä kuin muilla. Eniten hyötyä sovelluksesta onkin ehkä ollut tälle ”muiden” suurelle joukolle. Tinderissä kaikenlaiset ihmiset uskaltavat lähestyä muita avoimemmin kuin ennen.

Puranen vinkkaa, että pitkälle pääsee jo aidolla hymyllä ja selkeällä kasvokuvalla, jota ei ole otettu suttuisesti peilin kautta vessassa. Kuvasta kannattaa myös jättää pois aurinkolasit, paheet ja maallisen omaisuuden korostaminen.

Tinderin ilmoituksen mukaan sovelluksessa tehdään päivittäin 26 miljoonaa matchia. Se tarkoittaa, että kaksi ihmistä tykkää toistensa profiileista, jonka jälkeen he voivat aloittaa keskustelun.

Tinder voi saattaa ihmiset aiempaa helpommin treffeille, mutta ratkaisevaa on, mitä siellä tapahtuu, Väestöliiton Heli Vaaranen muistuttaa. Pelkkä treffeille pääseminen ei ole vielä minkäänlainen lupaus parisuhteesta.

”Lopulta kaiken ratkaisee henkilökohtainen kohtaaminen. Eniten toisesta saa selville käymällä aktiivideiteillä, missä tehdään yhdessä jotakin hauskaa ja jännittävää. Toisen ihmisen tarkkailu toiminnassa kertoo enemmän kuin kahvikupin äärellä vaihdetut sanat.”

Reetta ja Tommi olivat kummatkin liittyneet Tinderiin löytääkseen parisuhteen. Kumpikin tiesi silti, ettei hyvää suhdetta löydy väkisin. Onnistumiseen on merkittävästi paremmat mahdollisuudet, kun epätoivoisuus ei paista läpi.

”Ei voi yrittää liikaa, eikä voi väkisin tuntea jotain muuta kuin mitä tuntee – tai ei tunne. Kemia on tärkein. Kannattaa lähteä treffikahveille avoimin mielin, että jos ei muuta synny, niin ainakin se kahvihetki voi olla kiva”, Reetta sanoo.

Pariskunta päätyi treffeille, koska toisen ulkonäkö miellytti ja huumori ja kiinnostuksenkohteet tuntuivat sopivan yhteen hyvin.

”Jos mies on kuvassa ilman paitaa, niin se on heti että ei kiitos. Samoin ajattelin, että ei minun tuleva mieheni oikein voi mikään täysi resupekkakaan olla. Tommin kuvissa tykkäsin siitä, että ne olivat kaikki niin erilaisia. Oli viiksien kanssa ja ilman viiksiä, parran kanssa ja ilman partaa, koiran kanssa ja ilman koiraa”, Reetta kertoo.

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan Tinder aiheuttaa etenkin miesten minäkuvaan naisia useammin negatiivisia vaikutuksia. Aktiivinen Tinderin käyttö aiheuttaa tyytymättömyyttä ja jopa häpeää omaa itseä kohtaan.

Pohjois-Texasin yliopiston tutkimuksessa oli mukana 1044 naista ja 273 miestä. Sekä miehet että naiset ilmoittivat olevansa tyytymättömiä kehoonsa, mutta vain miehet kertoivat kärsivänsä huonosta itsetunnosta.

Tutkimuksen mukaan Tinderin käyttäjät kokevat muita ihmisiä enemmän paineita kauneusihanteista, vertailevat fyysistä olemustaan enemmän muihin ja perustavat käsityksen viehättävästä olemuksesta median tarjoamiin malleihin.

Kenelle Tinderiä sitten voisi suositella?

”Periaatteessa kaikille, jotka etsivät seuraa tai parisuhdetta. Mutta moni kaveri on pettynyt Tinderiin”, Tommi sanoo.

Osa treffisovellusten käyttäjistä jää ilman paria, osa jopa ilman treffejä. Ongelma koskee useammin miehiä.

Englantilaisen GWI-tutkimusyrityksen keväällä 2015 julkaiseman tutkimuksen mukaan Tinderiä käyttävät eniten alle 34–vuotiaat. Heidän osuutensa on peräti 83 prosenttia kaikista käyttäjistä.

Mihin arki-iltainen, Reetan aloittama Tinder-keskustelu lopulta johti?

Hitusen Tinderin keskimääräistä käyttäjää vanhemmat Reetta ja Tommi ihastuivat toisiinsa jo ennen ensitapaamista. Kahden viikon tiivis kirjoittelu sai kummankin tuntemaan, että meneillään on jotain erityistä.

Ensitreffit järjestettiin Helsingissä, kun Reetta tuli vierailulle virallisesti veljensä luo ja lupasi samalla ehtiä tavata Tommiakin. Kumpikin pelkäsi, että kirjoitellessa syntynyt iloinen ja innostunut tunnelma ei ehkä jaksaisi kantaa tositilanteessa kasvotusten.

Pelot osoittautuivat turhiksi. Treffeillä käveltiin Töölönlahdella, istuttiin maailmanpyörässä, syötiin Tommin tekemää juustokakkua. Yöksi Reetta meni veljensä luo niin kuin oli suunniteltukin, mutta seuraavana päivänä tavattiin taas. Sen jälkeen oli selvää, että muiden ihmisten treffailu loppuu ja tietä lähdetään kulkemaan yhdessä.

Kirjaimellisesti nimittäin Turun ja Helsingin välillä kulkevaa ykköstietä.

”Siinä tuli bussireitti aika tutuksi. Käytiin toistemme luona ainakin kaksi kertaa viikossa. Kun arkenakin kävi yökylässä, niin sai herätä neljältä, että ehti aamuksi töihin”, sanoo Espoossa työskentelevä Tommi.

Kymmenen kuukauden jälkeen Reetta muutti Helsinkiin ja yhteiseen kotiin. Nyt pari on naimisissa, ja uuteen kotiin muutettiin kesä lopussa.

Muille digideittaajille heillä on yksi tärkeä muistutus.

”Olkaa kuvissa rehellisiä. Se on hirveää, jos kuva ei vastaakaan todellisuutta ja sitten tulee raju pettymys. Eihän ne treffit sitten hyvin tule sujumaan”, Reetta ja Tommi sanovat yhdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!