Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imetys voi ajaa äidin kriisiin – korvikemaito ei vienytkään naiseuttani

Imetys tuntui niin tärkeältä, koska olin epäonnistunut lähes joka askelmalla. Tulin vaivoin raskaaksi. Sain keskenmenon. Kahteen kertaan pysyin loppuun asti raskaana, mutta molemmilla kerroilla päädyin keisarinleikkaukseen.

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Helposti sujuva imetys on suoranainen nautinto, muttei itsestäänselvyys. Siitä muistuttaa tänäkin vuonna Imetysrauhaa-kampanja, joka puolustaa hienosti imetysmyönteisyyttä.

Kun imetys tuntuu vaikealta, voi kumppanin tuki olla ratkaiseva.

Olen itsekin tehnyt imetyspäätökset nimenomaan mieheni tukemana. Perheemme esikoisen imetys alkoi kriisillä, mutta selvisimme siitä Imetystukipuhelimen korvaamattomilla neuvoilla. Sekä lapsi että minä viihdyimme rinnatusten, mies heilui kannustavasti paratiisin laitamilla.

Kaksoslapsiakin odottaessani halusin panostaa rintaruokintaan. Imetysoppaan piirroksessa levollisen äidin ryntäillä lepäsi kaksi pilttiä. Arvelin kokeneena rintaruokkijana pystyväni samaan, jos vain saisin oikeanlaisen imetystyynyn. Noudin sen Maunulasta asti naiselta, joka oli viettänyt edeltävät neljä kuukautta sohvan nurkassa.

Aloitin reippain mielin, ihan oppaan mukaan. Vauvojen sijoittelu lähialueelle, tyynyn asetus syliin. Ykkösvauvan nosto. Kakkosvauvan nosto keikuttamatta ykkösvauvaa. Valaistumisen hetki: levollisen äidin asennossa rintavarustukseni ei ulottunut yhtä aikaa kahden vauvan suuhun.

Valaistumisen hetki numero kaksi: oudossa kyyryasennossa imetetyt vauvat eivät ole klooneja. Ykkösvauva oli jo kylläinen, hän halusi leikkiä tai röyhtäistä. Kakkosvauva halusi vielä syödä. Aloin ymmärtää, miksi kuva oli nimenomaan piirretty.

Tietysti kaksosia voi imettää yksitellen. Yritin sitäkin. Rinnalle sijoittelu sujui huomattavasti helpommin, mutta vauvat eivät arvostaneet vuorottelua. Imetysrauhasta ei ollut tietokaan kakkosvauvan itkiessä vuoroaan odotellen. Esikoinen potkutteli mopolla ympyrää, yksinään, kuulosuojaimet päässä.

Maito ehtyi kun imetysyhteyttä ei syntynyt. Valitin asiasta neuvolassa. Sain tukea ja lainaan upeimman mahdollisen lypsykoneen. Vietin kaksi iltaa siihen kytkettynä, itkun partaalla.

Imetys tuntui niin tärkeältä, koska olin epäonnistunut tuosta vain -äitiydessä lähes joka askelmalla. Tulin vaivoin raskaaksi. Sain keskenmenon. Kahteen kertaan pysyin loppuun asti raskaana, mutta synnytys pysähtyi kesken kaiken. Piti siirtyä keisarinleikkaukseen – molemmilla kerroilla. Toivuin hitaasti.

Kaikkien näiden vuosien ajan yöpöytääni hallitsi Picasson Maternity-maalaus. Niin luonnollinen, niin kaunis äiti kumartuu vaatteiden ja hiusten putouksena lapsensa puoleen, rinta paljaana. Lopulta hyvin sujunut esikoisen imetys oli palkinnut kaikki ponnisteluni, todistanut minussakin virtaavan pisaran myyttistä naiseutta.

Valitin miehelleni, joka ei lainkaan ymmärtänyt mistä kiikastaa. Jos ei heru niin ei heru. Emmekö vain voisi antaa lapsille korvikemaitoa. Jakaa ainakin nyt yösyötöt puoliksi.

Valaistumisen hetki numero kolme: myytinmurtajamieheni ei arvioi minua kehoni kanto- tai tuotantokyvyn mukaan. Kaksosemme eivät ole Picassosta kuulleetkaan. Siitä lähtien heidän puoleensa kumartuivat vuorollaan luonnolliset, kauniit vanhemmat ja myyttinen tuttipullo.

Sekin kuuluu imetysrauhaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!