Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuinka kauan pikkulapsen voi antaa pelata mobiilipelejä? Esittelyssä viisi leikki-ikäisille sopivaa peliä

Peleistä voi oppia paljon, mutta lasta ei tulisi jättää niiden kanssa yksin. Kokosimme listan leikki-ikäisille sopivista mobiilipeleistä.

Elämä
 
Susanne Salmi
Petri Krook
Sovelluskaupoista löytyy paljon huonolaatuisia ja pelottaviakin pelejä. Vanhemman tehtävä on varmistaa, ettei lapsi päädy pelaamaan sellaisia.
Sovelluskaupoista löytyy paljon huonolaatuisia ja pelottaviakin pelejä. Vanhemman tehtävä on varmistaa, ettei lapsi päädy pelaamaan sellaisia. Kuva: Petri Krook

Edessä on pitkä automatka, ja leikki-ikäinen tylsistyy takapenkillä. Voiko 2–4-vuotiaalle lapselle huoletta antaa mobiilipelin viihdykkeeksi?

Kyllä voi, kunhan pelaamisesta ei tule liian usein toistuva tapa, sanoo tutkijatohtori Merja Koivula Jyväskylän yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta.

”Tuossa iässä lapsen aivot ja kielelliset kyvyt kehittyvät voimakkaasti. En antaisi lapsen pelata kauhean pitkiä aikoja kerrallaan, mutta kun peleihin tutustutaan yhdessä vanhempien kanssa, ne voivat olla hyvin virikkeellisiä ja opettavaisia.”

Koivula arvioi, että 2–4-vuotiaalle sopiva peliaika on noin 10–15 minuuttia kerrallaan. Päivässä hän suosittelee pelaamaan yhteensä korkeintaan puolen tunnin ajan.

Satunnaiset poikkeukset, kuten lomareissulla autossa tapahtuva pitkäkestoisempi pelaaminen, eivät kuitenkaan ole lapselle haitaksi, eikä niistä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa.

Vanhemmilla on suuri vastuu sopivan pelin valinnassa, Koivula painottaa. Sovelluskaupoista löytyy paljon huonolaatuisia ja pelottaviakin pelejä. Vanhemman tehtävä on varmistaa, ettei lapsi päädy pelaamaan sellaisia.

Mobiilipeliaiheista Viihdevintiöt-blogia kirjoittava Jenni Utriainen on samaa mieltä. Hänellä on tapana testata etukäteen kaikki mobiilipelit, joita perheen 6-vuotias poika pelaa. Sisällön sopivuuden lisäksi Utriainen varmistaa, että sovellukseen ei kuulu mainoksia eikä pelin sisäisiä ostoja.

Jos pelin valinta tuntuu vaikealta, Utriainen neuvoo pohtimaan, mistä oma lapsi on erityisen innostunut. Tykkäsi tämä sitten prinsessoista, eläimistä tai piirtämisestä, markkinoilta löytyy takuulla aiheeseen liittyvä peli.

Kokosimme Utriaisen avustuksella listan leikki-ikäisille sopivista mobiilipeleistä. Pelit eivät edellytä luku- eivätkä englannin kielen taitoa. Kukin peli maksaa kahdesta neljään euroa.

”Ehdottomasti kannattaa harkita, voisiko pelistä maksaa pari euroa sen sijaan että hankkisi ilmaispelin, jossa on mainoksia. Mainosten kautta voi päätyä minne tahansa internetin syövereissä”, Utriainen sanoo.

1. Pikku toukka paksulainen

Peli perustuu Eric Carlen klassikkokirjaan The Very Hungry Caterpillar vuodelta 1969. Rauhallisessa ja värikkäässä pelissä pidetään huolta perhosentoukasta, joka tutkii ympäroivää maailmaa: maalaa, leikkii leluilla ja syö omenoita.

Lataa peli iOS-laitteelle tästä.

Lataa peli Androidille tästä.

2. Kikattava kakkiainen

Kikattava kakkiainen luo iloa ympärilleen valloittavalla naurullaan. Kotimainen animaatiohahmo on monelle lapselle tuttu, sillä pelien lisäksi se seikkailee TV2:n Pikku Kakkosessa. Perheen pienimmille suunnatussa pelissä kutitellaan sormella Kakkiaista ja muita metsän eläimiä, jotka ovat tikahtua nauruun.

Lataa peli iOS-laitteelle tästä.

3. Sago Mini Fairy Tales

Jo aiemmista Sago-peleistä tuttu Jinja-kissa seikkailee tällä kertaa perinteisten satujen maailmassa: pelissä on viittauksia esimerkiksi Tähkäpään ja Lilleri Lallerin tarinoihin. Lumotusta metsästä paljastuu ilahduttavia yllätyksiä, kun ruutua tökkii sormella.

Lataa peli iOS-laitteelle tästä.

Lataa peli Androidille tästä.

4. Kapu Planet

Suomalainen Kapu Planet on jatkoa suositulle Kapun Metsä -pelille. Ulkonäöltään rauhallinen ja hillitty peli vie seikkailulle ympäri maapalloa. Eri maanosista löytyy yhteensä kahdeksan minipeliä, joissa ratkotaan erilaisia tehtäviä yhdessä villieläinten kanssa.

Lataa peli iOS-laitteelle tästä.

Lataa peli Androidille tästä.

5. Lolan matikkaseikkailu

Kotimainen Lola-panda opettaa värikkäässä pelissä matematiikkaa. Laskuharjoitukset on siroteltu taidokkaasti leikin lomaan, jotta pientä pelaajaa ei ala pitkästyttää. Suomenkielinen kertojanääni selittää, mitä kussakin minipelissä on tarkoitus tehdä. Lola-pelit ovat suosittuja esiopetuksessa. Markkinoilta löytyy myös maksullista Lola-peliä suppeampi ilmaisversio.

Lataa peli iOS-laitteelle tästä.

Lataa peli Androidille tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!