Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovempi kuri ei toisi rauhaa kouluihin

Aina, kun Suomessa keskustellaan koulusta ja kasvatuksesta, ratkaisuksi ehdotetaan kurinpalautusta. Ongelma on, että se ei toimi, kirjoittaa Satu Vasantola kolumnissaan.

Elämä
 
Satu Vasantola
Satu Vasantola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimituksen toimittaja.

Viikon aikana käydyn keskustelun perusteella näyttää siltä, että suomalaiset ovat viimein löytäneet sovun ainakin yhdestä asiasta: teinit ovat vääränlaisia. Myös teinien vanhemmat ovat vääränlaisia.

Keskustelu heräsi, kun yläkoulun oppilaat latasivat Youtubeen videon, jossa näkyy opettajan romahdus ja raivokohtaus luokkahuoneessa.

Facebookissa ja Twitterissä on tämän jälkeen kuvailtu nuoria ja heidän käytöstään muun muassa tällaisilla sanoilla: nulikat, nilviäiset, rääkkääjät, apinalauma, teiniterroristit. Asialla ovat aikuiset, jotka ovat närkästyneet opettajan kiusaamisesta. Toistan: näin nimittelevät lapsia aikuiset, jotka vastustavat kiusaamista.

Netissä on vaadittu kouluihin kurinpalautusta, luokkiin kameroita ja opettajille lisää valtuuksia, koska ”opettajilta on viety keinot”.

Väite on väärä. Opettajilta ei ole viety keinoja. Päinvastoin, keinoja on lisätty. Perusopetuslakiin lisättiin vuoden 2014 alusta niin sanottu työrauhapaketti, joka toi opettajille viisi uutta kurinpitokeinoa. Yhtäkään vanhaa keinoa ei poistettu.

Aina, kun Suomessa keskustellaan koulusta ja kasvatuksesta, ratkaisuksi ehdotetaan kurinpalautusta. Olemme kummallinen, kuria kaipaava kansa, joka vähät välittää faktoista.

Tutkimukset ovat jo vuosikymmeniä kertoneet, että lapsista kasvaa tasapainoisia, toiset ihmiset huomioon ottavia aikuisia aivan muilla keinoin kuin kovalla kurinpidolla.

Sekin tuppaa keskustelussa unohtumaan, että teinin kasvu on kesken. Hänen aivonsa muovautuvat vielä pitkään, ja hänen kykynsä tunnistaa toisten tunteita ja säädellä omiaan on heikompi kuin aikuisilla.

Jos me olisimme aikuisia, tasapainoisia ja ilman liiallista kuria kasvatettuja ihmisiä, meiltä voisi löytyä myötätuntoa niin väsyneelle opettajalle kuin itseään etsivälle teinillekin. Silloin käyttäisimme luovuutemme johonkin muuhun kuin lasten nimittelemiseen ja syyllisten etsimiseen. Voisimme vaikka pohtia sitä, jääkö opettaja liian yksin työssään ja jos jää, mitä sille voisi tehdä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!