Valikko
Elämä

Saatko talvella herkästi sähköiskuja? Syy voi olla vaatteissasi – näin estät iskut

Sähköstatiikan dosentti Matti Murtomaa rikkoi pienellä sähköiskulla kannettavan tietokoneensa. Asiantuntija syyttää tapahtuneesta fleeceään ja kertoo, miten sähköiskut voi talvella välttää.

Saatko sähköiskun aina, kun nouset autosta? Niin ei tarvitse olla.


”Ennen kuin persaus nousee penkistä, pitäisi ottaa kiinni jostain auton metalliosasta, esimerkiksi ovenkarmista”, neuvoo sähköstatiikan dosentti Matti Murtomaa Turun yliopiston fysiikan ja tähtitieteen laitokselta.


Silloin ihmisessä oleva sähkövaraus purkautuu hallitusti, eikä sähköiskua pääse syntymään. Autosta nousevassa ihmisessä on nimittäin rutkasti staattista sähköä. Se on syntynyt siitä, että vaatteet ovat automatkan aikana hanganneet auton istuinta. Materiaalien välillä on siirtynyt elektroneja ja niihin on syntynyt jännitettä, hankaussähköä. Isosta metallipinnasta kiinnipidettäessä jännite purkautuu hallitusti, mutta pinnan pitää olla tarpeeksi iso.


”Se, että pitää mutteria kädessä, ei riitä.”


Sähköiskuja ymmärtääkseen täytyy ymmärtää kevyesti fysiikkaa. Kyse on elektroneista, joita on jokaisessa atomissa. Kahden materiaalin kohdatessa elektroneja siirtyy materiaalista toiseen. Tämä edellyttää sitä, että materiaalit ovat sähköisesti eristäviä. Kankaat esimerkiksi eristävät sähköä, metallit eivät. Ne johtavat sähköä. Jos siis kaksi metallipalaa kohtaa, ne eivät saa toisistaan sähköiskua. Ihminen ja ovenkahva puolestaan saavat. Sähköiskussa materiaalien välillä oleva jännite-ero purkautuu. Mikäli jännite-ero on tarpeeksi suuri, syntyy huomattavissa oleva sähköisku.


Talvella sähköiskuja saa enemmän, koska ilma on kuivaa. Sekin on fysiikkaa. Ilmankosteus on nimittäin paras sähköiskujen estäjä, sillä se parantaa aineiden sähkönjohtamiskykyä. Kosteisiin pintoihin ei siis muodostu isoja sähkövarauksia, jotka pääsisivät purkautumaan sähköiskuina.


”Niissä maissa, joissa ilmankosteus on suuri, ihmisten ei tarvitse kuljeskella pelkäämässä erinäisiä tällejä. Esimerkiksi Thaimaassa tätä ilmiötä ei ole – kuten ei luntakaan”, Murtomaa sanoo.


Toiset ihmiset tuntuvat kuitenkin saavan sähköiskuja herkemmin kuin toiset. Sen selittää Murtomaan mukaan pukeutuminen.


”Todennäköisesti ne, jotka saavat enemmän sähköiskuja, pukeutuvat enemmän keinokuituihin.”


Keinokuidut ovat sähköisesti eristävämpiä. Toisin sanoen teryleenihousut iskevät enemmän kipinää kuin villahousut, koska luonnonmateriaalit sitovat itseensä helpommin kosteutta.


Vaikka sähköiskut tuntuvat pieniltä, niissä purkautuu isoja jännitteitä. Kun ihminen tuntee sähköiskun sormenpäässään, purkautuva jännite on tuhansia voltteja. Vertailun vuoksi pistorasiasta tulee 240 volttia sähköä. Hankaussähkön aiheuttama sähköisku ei kuitenkaan vahingoita ihmistä, sillä vaikka siinä kulkeva virta onkin suurta, läpilyönnissä siirtyvä energia on pieni, Murtomaa selittää.


”Tällaisen sähköiskun suurin vaara on se, että kädessä oleva kahvikuppi kaatuu.”


Staattisella sähköllä voi kuitenkin hajottaa elektroniikkaa. Sen Murtomaa tietää omasta kokemuksesta. Kerran hän rikkoi pienellä sähköiskulla kannettavan tietokoneensa. Siitä hän syyttää fleeceään.


”Fleece varautuu todella paljon. Ja minulla on fleece usein päällä.”


Fleecestä Murtomaa ei ole luopunut, mutta nykyään hän välttää sähköiskut erikoisvalmisteisella avaimenperällä.


”Se on sellainen puolijohtava muovilätkä. Kosken sillä tietokoneeseen ennen kuin käynnistän sen. Lätkä purkaa minussa olevan sähköjännitteen hallitusti.”


Samaa kikkaa voi Murtomaan mukaan kokeilla myös kotona.


”Jos tietää saavansa sähköiskun aina samasta kohdasta, siihen voi tökätä vaikkapa metalliavaimella. Osa sähköjännitteestä purkautuu, eikä isku satu niin paljon.”


Vielä tehokkaampi keino suojautua talven sähköiskuilta on ostaa ilmankostutin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talvi
 • Pakkanen
 • Sanoma Pro

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää