Valikko
Elämä    |   Kolumni

Talokaupoilla ja lasten sairaala­käynneillä puoliso on outo otus, jota ei oteta huomioon

Johtuneeko sukupuolestani, koulutuksestani tai kertakaikkisen valloittavasta persoonastani, etten koskaan ole kököttänyt nurkassa lasteni lääkärikäynneillä. Talopakettia ostaessani kylläkin, Janna Rantala kirjoittaa kolumnissaan.

Arno Kotro kirjoitti Uuden Suomen blogissaan osuvasti tunkkaisista sukupuolirooleista, joihin vanhemmat asetettiin heidän viedessään sairaan lapsensa lääkäriin. Henkilökunta puhui vain lapsen äidille silloinkin, kun vastasi isän esittämiin kysymyksiin.

Tutulta kuulostaa, muissakin perheiden palveluissa. Asioidaan lapsen asiantuntijan kanssa, ja taustalla näyttää odottelevan kantaja, kuski tai olisiko maksumies –korjaan – maksuhenkilö. Kun pari menee äitiysneuvolaan (!) sydänääniä kuuntelemaan, on roolijako selvä. Äiti könyää tutkimuspöydälle, ja isälle osoitetaan paikka nurkasta. Sukupuoliseen tasa-arvoon kurssitetussa neuvolassa on nurkkaan sentään asetettu tuoli.

Johtuneeko sukupuolestani, koulutuksestani tai kertakaikkisen valloittavasta persoonastani, etten koskaan ole kököttänyt nurkassa lasteni lääkärikäynneillä. Talopakettia ostaessani kylläkin. Mukava myyjä asettui miestäni vastapäätä, katseli syvälle silmiin, jutteli liitoksista, vesikatoista, parrujen paksuudesta. Kommenttini lattiamateriaalivaihtoehdoista ohitettiin ilmeidenkään värähtämättä. Istuin kiltisti neuvottelupöydän ääressä (sentään) puolitoistatuntisen, vaikka päätökseni oli vartissa valmis: tätä pakettia en muuten osta.

Terveydenhuollossakaan ei tarvitsisi ostaa pakettia, jossa unohdetaan lastemme elävän monimuotoisissa ihmissuhteissa. Ei kai puolisossa tai useammassa vanhemmassa ole mitään niin erikoista, etteikö heitäkin voisi ottaa huomioon. Kyllä kai me ymmärrämme, että sairastuneen lapsen jokaisella vanhemmalla olisi oleellista kerrottavaa ja halua auttaa lastaan. Monella hoitajalla on kuitenkin kotona tuollainen outo otus, perheenjäsen.

Silti moni suorastaan toivoo vain yhden vanhemman huomioimista. Lastenpsykiatrin vastaanotolle saapuu harvoin koko perhe. Kerran kuuna valkeana tulijana olisi isä lapsensa kanssa. Lähes aina paikalle pyrkii äiti, lapsi mukanaan tai saatettuna. Ehkä se tuntuukin luontevalta, jos miesten on käsketty vaieta lääkärissä ja naisten talokauppiaalla. Minäkään en saanut suutani kunnolla auki, kun kattoparrupuhe vaan kesti ja kesti. Parisuhteen jatkuva, julkinen mitätöiminen saattoi osaltaan vaikuttaa. Enhän halunnut kenenkään luulevan, että tiikerihai se siinä taas päällepäsmää, eikä anna miehen edes taloa valita.

Vaan kuinka käy, kun työssäni yritän pitää kahden vanhemman ja parisuhteen puolia? Sukupuoliin katsomatta lähes aina samoin: toisenkin vanhemman paikalle penääminen sekoittaa pakan täysin. Hän kun on työssä, kiireinen, huono selittämään asioita, asuu kauempana, ei oikeastaan vastuussa tai ylipäätään huolissaan. Ja on muutenkin sovittu, että minä hoidan tämäntapaiset asiat. Minkä tapaiset? Kasvatuksen? Huolenkantamisen? Mielenterveyden? Ei kai sentään.

Perheensä asioita ei kannata jättää höhlien ammattilaisten vastuulle, vaan hoitaa homma itse. Miehenikin olisi voinut antaa ilmeensä värähtää, irrottautua asiantuntijuuden lumouksesta ja todeta, että meitä on tässä kaksi talopaketin maksajaa. Olisi muuten tullut kaupat.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Janna Rantalan kolumnit
 • Kolumnit
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  2. 2

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  6. 6

   Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

  7. 7

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   Salaisuuden pitäminen oli valtava taakka – Lapsena hyväksikäytetty Inkeri Tiitinen voitti traumansa liikunnan avulla

  10. 10

   Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  4. 4

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  8. 8

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  9. 9

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  10. 10

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää