Elämä

Valikko
Elämä    |   Kolumni

Talokaupoilla ja lasten sairaala­käynneillä puoliso on outo otus, jota ei oteta huomioon

Johtuneeko sukupuolestani, koulutuksestani tai kertakaikkisen valloittavasta persoonastani, etten koskaan ole kököttänyt nurkassa lasteni lääkärikäynneillä. Talopakettia ostaessani kylläkin, Janna Rantala kirjoittaa kolumnissaan.

Arno Kotro kirjoitti Uuden Suomen blogissaan osuvasti tunkkaisista sukupuolirooleista, joihin vanhemmat asetettiin heidän viedessään sairaan lapsensa lääkäriin. Henkilökunta puhui vain lapsen äidille silloinkin, kun vastasi isän esittämiin kysymyksiin.

Tutulta kuulostaa, muissakin perheiden palveluissa. Asioidaan lapsen asiantuntijan kanssa, ja taustalla näyttää odottelevan kantaja, kuski tai olisiko maksumies –korjaan – maksuhenkilö. Kun pari menee äitiysneuvolaan (!) sydänääniä kuuntelemaan, on roolijako selvä. Äiti könyää tutkimuspöydälle, ja isälle osoitetaan paikka nurkasta. Sukupuoliseen tasa-arvoon kurssitetussa neuvolassa on nurkkaan sentään asetettu tuoli.

Johtuneeko sukupuolestani, koulutuksestani tai kertakaikkisen valloittavasta persoonastani, etten koskaan ole kököttänyt nurkassa lasteni lääkärikäynneillä. Talopakettia ostaessani kylläkin. Mukava myyjä asettui miestäni vastapäätä, katseli syvälle silmiin, jutteli liitoksista, vesikatoista, parrujen paksuudesta. Kommenttini lattiamateriaalivaihtoehdoista ohitettiin ilmeidenkään värähtämättä. Istuin kiltisti neuvottelupöydän ääressä (sentään) puolitoistatuntisen, vaikka päätökseni oli vartissa valmis: tätä pakettia en muuten osta.

Terveydenhuollossakaan ei tarvitsisi ostaa pakettia, jossa unohdetaan lastemme elävän monimuotoisissa ihmissuhteissa. Ei kai puolisossa tai useammassa vanhemmassa ole mitään niin erikoista, etteikö heitäkin voisi ottaa huomioon. Kyllä kai me ymmärrämme, että sairastuneen lapsen jokaisella vanhemmalla olisi oleellista kerrottavaa ja halua auttaa lastaan. Monella hoitajalla on kuitenkin kotona tuollainen outo otus, perheenjäsen.

Silti moni suorastaan toivoo vain yhden vanhemman huomioimista. Lastenpsykiatrin vastaanotolle saapuu harvoin koko perhe. Kerran kuuna valkeana tulijana olisi isä lapsensa kanssa. Lähes aina paikalle pyrkii äiti, lapsi mukanaan tai saatettuna. Ehkä se tuntuukin luontevalta, jos miesten on käsketty vaieta lääkärissä ja naisten talokauppiaalla. Minäkään en saanut suutani kunnolla auki, kun kattoparrupuhe vaan kesti ja kesti. Parisuhteen jatkuva, julkinen mitätöiminen saattoi osaltaan vaikuttaa. Enhän halunnut kenenkään luulevan, että tiikerihai se siinä taas päällepäsmää, eikä anna miehen edes taloa valita.

Vaan kuinka käy, kun työssäni yritän pitää kahden vanhemman ja parisuhteen puolia? Sukupuoliin katsomatta lähes aina samoin: toisenkin vanhemman paikalle penääminen sekoittaa pakan täysin. Hän kun on työssä, kiireinen, huono selittämään asioita, asuu kauempana, ei oikeastaan vastuussa tai ylipäätään huolissaan. Ja on muutenkin sovittu, että minä hoidan tämäntapaiset asiat. Minkä tapaiset? Kasvatuksen? Huolenkantamisen? Mielenterveyden? Ei kai sentään.

Perheensä asioita ei kannata jättää höhlien ammattilaisten vastuulle, vaan hoitaa homma itse. Miehenikin olisi voinut antaa ilmeensä värähtää, irrottautua asiantuntijuuden lumouksesta ja todeta, että meitä on tässä kaksi talopaketin maksajaa. Olisi muuten tullut kaupat.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Janna Rantalan kolumnit
 • Kolumnit
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  7. 7

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  8. 8

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  9. 9

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  10. 10

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää