Elämä

Ikuisuusriita poikki – asiantuntijat kertovat, kuinka ratkaiset suhteen yleisimmät riidat

Ennen kuin ryntäätte pariterapiaan, testatkaa näitä ratkaisuja suhteen ikuisuusriitoihin. Kokeile myös HS:n testillä, osaatko riidellä rakkaasi kanssa oikein.

Kotityöt, lasten kasvatus, ajankäyttö, seksi ja raha.

Siinä lista asioista, joista suomalaisissa parisuhteissa yleensä nahistellaan. Tiedättehän te: Minä tyhjensin taaaaaas tiskikoneen ja oliko pakko ostaa noin kallis pusero? Sen tyylisistä heitoista riidat alkavat.

”Monesti nämä ovat turhia riidanaiheita, jotka pulpahtavat esiin aina uudelleen, kun ollaan väsyneitä ja hermostuneita”, sanoo Väestöliiton parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa.

Ennen kuin ryntää pariterapiaan, kannattaa kokeilla seuraavia keinoja. Oulasmaa ja Parisuhdekeskus Katajan parisuhdekouluttaja Sari Liljeström neuvovat, kuinka toistuville riidoille pannaan piste.

 

Kotitöiden jakaminen

Miten ratkaista riidat siitä, että suhteessa jompi kumpi kokee kotitöiden jakautuvan epätasaisesti?  

Kuulostaa tylsältä, mutta kotityöriitojen selvittäminen kannattaa aloittaa siitä, että molemmat tekevät listan. Kun kotitöistä tekee kerran perusteellisen selvityksen, säästyy siltä, että ne nousevat riidanaiheiksi kerta toisensa jälkeen.

Listaan kirjataan kaikki sellaiset kotihommat, jotka omasta mielestä pitää hoitaa – ei siis syyttävästi listata, mitä itse on tehnyt ja kumppani jättänyt tekemättä. Kun listat ovat valmiit, ne laitetaan rinnakkain ja aloitetaan kompromissin hiominen.

Asia on nimittäin niin, että niissä perheissä ei riidellä kotitöistä, joissa vallitsee yksimielisyys siitä, mitä kotona pitää tehdä ja mitä ei. Tätä yksimielisyyttä on vaikea saavuttaa, jos suhteessa ei ole koskaan rakentavasti puhuttu siitä, kuinka usein vessa pitäisi pestä tai matot tampata.

”Usein oletetaan, että nämä asiat vain itsestään lutviutuvat. Mutta eiväthän ne lutviudu”, Minna Oulasmaa sanoo.

Kun listat ovat rinnakkain, saattaa käydä ilmi, etteivät lasipurkit kävelekään yksin kierrätykseen tai auto ole itsestään peseytyvä. Kumppani on vain hoitanut nämä kaikessa hiljaisuudessa. Lista siis paljastaa ”huomaamattomat” kotihommat, joista on helppo kerryttää katkeruuspisteitä. Lisäksi se paljastaa eron siisteyskäsityksissä.

”Kummallakaan ei ole oikeutta pakottaa toista siihen, että koti imuroidaan kolmesti viikossa tai vain kerran kuussa. Molempien on tultava puoliväliin”, Oulasmaa sanoo.

Kun yhteinen näkemys hoidettavista kotitöistä on saatu aikaan, kannattaa sopia myös toteutuksesta. Se voi olla diili, että sinä vastaat aina pyykeistä ja minä imuroinnista. Tai lista jääkaapin ovessa, josta molemmat saavat valita itselleen kullakin viikolla mieleiset tehtävät.

”Molemmilla osapuolilla pitäisi olla vapaus valita, mitkä kotityöt he hoitavat, mutta myös vastuu siitä, että homma on tehty yhdessä sovittuun takarajaan mennessä. Jos vessanpesun aikaraja on perjantaina, sitä ennen asiasta ei saa huomauttaa”, Oulasamaa sanoo.

 

Raha

Mikä avuksi rahariitoihin, jos puolisoista toinen on säästäväinen ja toinen tuhlari?  

Ihan aluksi helppo neuvo, jos rahasta tulee riitaa: Molemmilla pitää olla omaa rahaa, jota saa käyttää kuten haluaa. Kumppanille ei siis pidä huomauttaa, vaikka tämä olisi taas ostanut alennusmyynnistä uuden puseron tai vaihtanut kännykän tuoreeseen malliin, jos hän on tehnyt sen omilla rahoillaan. Rahaa voi nimittäin käyttää monella tavalla, eikä vain sinun tapasi ole oikea.

Parisuhdekouluttaja Sari Liljeströmin mukaan yksi tarvitsee säästötilille puskurin, jotta voi olla rauhallisin mielin, toinen taas haluaa elää hetkessä. Molemmat tavat ovat ihan ok, kunhan ne eivät vaaranna yhteistä taloutta tai tehtyjä suunnitelmia.

Yhteisiä menoja varten on viisasta sopia säännöt. On tärkeää, että molemmat tietävät, mihin rahaa menee ja kuinka paljon. Tietämättömyys siitä, minkä verran rahaa kuluu asumiseen tai lasten harrastuksiin on omiaan aiheuttamaan väärinkäsityksiä.

”Jos pariskunnalla on erisuuruiset tulot, he voivat tasapäistää menoihin osallistumista esimerkiksi siten, että yhteiselle tilille laitetaan saman rahasumman sijaan sama prosentti tuloista. Tarvittaessa he voivat sopia katon sille, kuinka paljon viikon ruokaostokset tai lasten harrastukset saavat maksaa. Tärkeintä on, ettei rahasta tule suhteessa vallankäytön väline”, Minna Oulasmaa sanoo.

 

Vapaa-aika

Miten toimia, jos toisen menemisistä tulee riitaa?  

Vapaa-ajan vietosta riidellessä kannattaa aluksi pysähtyä miettimään, mistä silloin oikeasti riidellään.

”Toisen menoista valittamisen taustalla saattaa vaikuttaa se, että kotiin jäävä puoliso haluaisi viettää enemmän kahdenkeskeistä aikaa. Tai kateus siitä, että kumppanilla on enemmän kavereita kuin itsellä. Tällaisissa riidoissa menevämpi osapuoli kokee helposti, että häntä yritetään kontrolloida, vaikka kyse olisi oikeasti kumppanin läheisyyden tarpeesta tai yksinäisyydestä”, Minna Oulasmaa sanoo.

Se, että uskaltaa rehellisesti myöntää kaipaavansa enemmän yhteistä aikaa tai olevansa kateellinen toisen kavereista, on paljon helpompi ymmärtää kuin ovensuussa mököttäminen.

Vapaa-ajasta riitelyä voi vähentää myös sillä, että omista menoista kertoo mahdollisimman ajoissa. Näin vältytään tilanteelta, jossa toinen on suunnitellut sohvalla kuhertelua juuri sille perjantaille, kun toinen on lähdössä entisten työkavereiden kanssa elokuviin.

”Suurimmat riidat aiheutuvat siitä, ettei puoliso uskalla kertoa menostaan, koska tietää, että siitä tulee sanomista, ja panttaa siksi tietoa viime tippaan. Reiluinta on kertoa ajoissa, jolloin molemmat voivat järjestää itselleen kivaa tekemistä”, Oulasmaa sanoo.

Hänen mielestään vapaa-ajan vietosta kannattaa puhua jo suhteen varhaisessa vaiheessa. Jos toinen unelmoi sosiaalisesti vilkkaasta elämästä ja toinen rauhallisesta kotiarjesta, on todennäköistä, ettei suhde tee kumpaakaan onnelliseksi.

 

Seksi

Miten ratkaista erimielisyys siitä, että puolisoiden seksihalut eivät kohtaa?  

Aivan kuten haluamme eri määrän liikuntaa, kulttuuria ja herkkuja, haluamme myös eri määrän seksiä. On harvinaista, että parin seksihalut osuisivat aina yhteen. Sen asian kanssa pitää oppia elämään, neuvoo Sari Liljeström.

”Kun seksistä tulee kiistakapula, saattaa parin väliltä kadota läheisyys kokonaan. Näin voi käydä, jos vähemmän haluava kokee jokaisen kosketuksen vaatimuksena seksistä tai enemmän haluava pelkää koskea, ettei toinen kokisi sitä painostamiseksi. Puolisoilla pitäisi aina olla oikeus tehdä aloite ja sanoa ei ilman, että kumpikaan loukkaantuu”, Liljeström sanoo.

Seksielämä ei ala sujua vaatimalla. Sen sijaan halua kannattaa herätellä kiertotietä. Minna Oulasmaan mukaan tämän voi aloittaa järjestämällä kivaa yhteistä tekemistä.

”Halua ei voi pakottaa vaan se tulee mukavasta yhteisolosta, toisen kunnioittamisesta ja siitä, että selvittää, mikä toista kiihottaa. Jokaisella on oikeus kuulla itsestään kauniita asioita ja saada myös ei-seksuaalista huomiota. Se pohjustaa ilmapiiriä seksille”, Oulasmaa sanoo.

Asiantuntijoiden mielestä myös seksin kohdalla kannattaa pysähtyä miettimään, mitä oi­keasti haluaa, kun haluaa seksiä.

”Kyse voi olla paineiden purkamisesta, mutta todellisuudessa iso osa asioista, joita seksillä halutaan, on tyydytettävissä kosketuksilla ja pitkillä halauksilla. Moni aikuinen ei osaa pyytää hellyyttä ja rakastavaa huomiota muuten kuin seksin kautta”, Liljeström sanoo.

 

Lasten kasvatus

Miten ratkaista riidat arkisista kasvatusasioista?  

Yksimielisyys kasvatusasioissa on itseään ruokkiva kierre. Kun vanhemmat seisovat yhdessä rintamassa, lapset oppivat, ettei äidiltä kannata pyytää jotain, minkä isä on kieltänyt.

Mutta ihan kaikesta vanhemmat eivät voi olla yksimielisiä – ihmisiä kun ovat. Minna Oulasmaa neuvoo jakamaan kasvatuskiistat kolmeen ryhmään. Se auttaa hahmottamaan, mitkä taistelut kannattaa taistella ja milloin on kyse turhasta nipottamisesta.

A-korissa ovat elintärkeät asiat, joihin on pakko puuttua: esimerkiksi se, että lapsi saa ravitsevaa ruokaa ja turvallisen kodin. B-koriin laitetaan periaatekysymykset. Syökö lapsi lihaa? Osallistuuko hän uskonnontunnille? Oulasmaan mielestä näistä kannattaa käydä kunnon keskustelu, jossa molemmat saavat perustella kantansa, ja tehdä yhteinen linjaus.

Sitten on kori C.

”Tätä C-korin tavaraa on lapsiperheissä paljon: mihin vaatteisiin lapsi on puettu päiväkotiin ja miten vaippa vaihdetaan. Tämän tasoisia erimielisyyksiä pitää oppia katsomaan läpi sormien ja ymmärtää, ettei kaikesta pidä huomauttaa. Virheiden osoittelu luo suhteeseen negatiivisen ilmapiirin. Kunhan lapsi ei palele, on ihan sama, vaikka häntä ei olisi puettu yhteensopivien värikoodien mukaan”, Oulasmaa sanoo.

Testaa alla, osaatko riidellä oikein. Testi on julkaistu HS.fi:ssä ensimmäisen kerran 16.11.2015.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • riitely
 • Parisuhde
 • hyvä parisuhde
 • Datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  5. 5

   Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

  6. 6

   Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

  7. 7

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  8. 8

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  9. 9

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  10. 10

   Miksi hyvin koulutetun, fiksun ja hyvännäköisen naisen on vaikea löytää kumppania?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  9. 9

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  10. 10

   22-vuotias Topi lopetti amiksen neljästi, mutta sitten hänestä tuli Tippa-T, jolle seksikin on työsuhde-etu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää