Elämä

Puolison kriisi tai sairaus voi uuvuttaa: ”Vaikka yritin olla ymmärtäväinen, minua ärsytti”

Puolisolta vaaditaan paljon, kun toinen sairastuu vakavasti tai käy läpi kokemuksiaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Sinä lokakuisena torstaina Maija oli jo mennyt nukkumaan, kun puhelin soi. Soittaja oli avomies Tino.

Tino oli lähtenyt aiemmin illalla uimahalliin. Saunassa hän oli alkanut kuulla selittämättömiä ääniä ja nähdä outoja kuvia.

Suihkutilassa hän kaatui kaakelilattialle eikä pystynyt kunnolla puhumaan.

Aiemmin kesällä Tino oli oireillut Berliinin-matkalla. Hän oli kuullut päässään melodioita ja nähnyt epätodellisia asioita. Tuolloin kohtaus meni ohi, ja se pantiin työstressin ja väsymyksen piikkiin. Lääkäri oli samaa mieltä.

Nyt hän oli saanut aivoverenvuodon.

Tino kykeni soittamaan teho-osastolta itse. Se rauhoitti Maijaa hieman. Kun Maija pääsi seuraavana päivänä vierailulle sairaalaan, Tino istui sängyllä tukka sekaisin ja hieman sekavana. Maijasta oli kuitenkin helpottavaa huomata, että miehen huumorintaju oli ennallaan.

Lääkärit suosittelivat Tinolle leikkausta. Se ehkäisisi aivoverenvuodon toistumisen. Aika varattiin kolmen kuukauden päähän.

”Nuo kolme kuukautta toivat meitä lähemmäksi toisiamme. Saimme puhua ja käsitellä asiaa yhdessä, olimme kuin samassa veneessä. Leikkauksen jälkeen alkoi rankka aika ja minusta tuntui, että jäin yksin.”

Leikkauksen jälkeen Tinon lähimuisti toimi heikosti. Hän myös kärsi haju- ja makuaistihäiriöistä.

Liikkuminen, esimerkiksi suihkussa käyminen, oli vaivalloista. Tinolla oli kova huoli siitä, löydetäänkö oikea lääkitys ja kuinka hyvin hän toipuu.

Kukaan ei tiennyt, kauanko muistihäiriöt kestäisivät ja palaisiko Tino koskaan entiselleen. Hän unohti ystäviensä sukunimet ja asiat, joita lääkäri oli selittänyt. Maijan piti olla koko ajan paikalla ja toistaa samoja juttuja yhä uudestaan.

Maija yritti olla vahva.

”Kuuntelin ja lohdutin Tinoa, mutta itse en voinut kertoa omista huolistani hänelle. Pelkäsin ja mietin tulevaisuuden epävarmuutta”, hän sanoo.

Maija oli aloittanut juuri uuden työn kirjastossa. Päivisin hän opetteli uusia asioita töissä, sen jälkeen hän istui sairaalassa, ja illalla yritti nollata päänsä katsomalla elokuvia. Hän ei jaksanut mitään muuta.

Maijasta tuntui kuin valtava rautakäsi olisi puristanut hänen niskaansa koko ajan.

Aivoverenvuoto on pelottava asia, sanoo Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä. Se vaikuttaa parisuhteeseen merkittävästi, koska toinen menettää terveen puolison ja usein koko tulevaisuus muuttuu epäselväksi.

Miten tilannetta voisi hallita niin, ettei terve puoliso väsyisi liikaa?

”Jos sairastunut oireilee niin paljon, että se käy itselle kohtuuttoman raskaaksi ja uuvuttavaksi, pitäisi miettiä omaa roolia tilanteessa. Läheinen ihminen ei voi muuttua hoitajan rooliin”, Isometsä sanoo.

Kohtuuton tarkoittaa sitä, että elämä alkaa pyöriä pelkästään toisen sairauden ympärillä. Isometsän mukaan molempien pitää ymmärtää, että tukena olevan puolison on saatava säilyttää edes palanen omaa aluetta. Omat harrastukset ja ystävät muistuttavat siitä elämästä, joka ei tragedian myötä ole muuttunut.

”Sairaus tai trauma ei anna potilaalle muita erioikeuksia kuin ne, jotka ovat sairauden vuoksi välttämättömiä. Muulle itsekkyydelle tai epäreiluille vaatimuksille kumppania kohtaan se ei anna lupaa.”

Isometsä kehottaa puhumaan tunteista rehellisesti kumppanin kanssa.

”Ihmissuhteet perustuvat lähtökohtaisesti vastavuoroisuuteen ja tasapuolisuuteen. Kun näitä odotuksia loukataan ja toisen tuen tarve ylittää sen, mihin itse pystyy, herää kielteisiä reaktioita.”

Jos olonsa tuntee ärsyyntyneeksi kumppania kohtaan, on Isometsän mukaan hyvä yrittää ymmärtää, mistä reaktiot tulevat. Onko kyse ylivoimaisiksi käyneistä vaatimuksista vai onko yksinkertaisesti väsynyt?

Kolmen kuukauden sairauslomansa lopulla Tino alkoi voida vähän paremmin. Silloin Maijasta alkoi tuntua, ettei hän jaksa enää.

”Vaikka yritin olla ymmärtäväinen ja nähdä toisen tilanteen, minua ärsytti. Lopulta en halunnut kuulla enää sanaakaan valitusta. Silloin tajusin, etten voi ottaa vain vastaan, vaan minunkin pitää päästä puhumaan.”

Hän otti yhteyttä sairaalaan ja pääsi kriisiterapiaan.

Isometsän mukaan pariskunnan välinen puhuminen on hyvä asia tiettyyn rajaan saakka. Silloin, kun asioiden jakaminen ja pulmien ratkaisu muuttuu ongelmissa vellomiseksi, raja on ylitetty.

”Jos levy jää päälle ja ihminen jumittuu samoihin ajatuskulkuihin, siitä ei ole apua kenellekään.”

Akuutissa vaiheessa koko lähipiirin huomio kiinnittyy sairaaseen. Se on Isometsän mukaan ymmärrettävää. Tilanteesta on kuitenkin päästävä eteenpäin.

Maijastakin tuntui kuin koko elämä olisi ollut sairauskertomusta.

”Ystäviä ja perhettä ei tuntunut kiinnostavan ollenkaan se, miten minä voin. En saanut omaa huomiota, vaan raportoin ainoastaan Tinon kuulumisia ja hänen voinnistaan.”

Markku oli ollut naimisissa 15 vuotta, kun hänen vaimonsa aloitti terapian työstressin takia. Terapian ansiosta selvisi muutakin: vaimoa oli käytetty lapsena seksuaalisesti hyväksi.

”Vaimo kertoi heti, mitä terapeutti epäili. Pidin sitä hyvänä asiana, että hän saa apua ja pääsee selvittämään asian. En ollenkaan ajatellut, että se liittyisi minuun mitenkään.”

Nyt Markku pitää ensireaktiotaan lapsellisena. Alkuun hän ei yksinkertaisesti ymmärtänyt, kuinka vakavasta asiasta oli kysymys. Vaimo kertoi Markulle muistikuvistaan ja terapiastaan, ja Markku sai aiheesta luettavaksi kirjan.

”Siinäkin puhuttin hyväksikäytöstä vain teoriassa. En hahmottanut vielä silloinkaan, mistä oli kyse. Mistään en löytänyt opasta siihen, miten vierellä kuljettaisiin.”

Kun vaimon terapia jatkui ja hän purki tunteitaan kotona, Markku alkoi vähitellen tajuta, kuinka kokonaisvaltaiset ja traagiset vaikutukset lapsen hyväksikäytöllä on ihmisen itsetuntoon ja persoonaan. Hän ymmärsi, että kyse on elinikäisestä traumasta, joka olisi vaimon lisäksi myös hänen.

”Sen ymmärtäminen oli minulle raskainta, ja sitä kesti ­useamman vuoden. Yritin epätoivoisesti hakea lisää kirjoja ja ohjeita siitä, miten tämän kanssa eletään. Aluksi kuvittelin, että kaikki olisi helpottunut nopeammin.”

Psykoterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Antti Ervasti sanoo, että jokaisen ihmisen ­reaktio vakaviin järkytyksiin on yksilöllinen.

Seksuaalinen väkivalta tai hyväksikäyttö voi Ervastin mukaan herättää uhrin puolisossa reak­tioita, joita hän ei ole aikaisemmin kokenut: syvää hämmennystä, surua ja avuttomuuden tunnetta. Puoliso voi tuntea myös vihaa ja kostonhalua tekijää kohtaan. Tällaiset tunteet ovat luonnollisia, mutta eivät ongelmattomia.

”Vihan ja koston tunteita ei pitäisi käsitellä seksuaalista väkivaltaa kokeneen lähellä. Voimakkaat negatiiviset tunteet voivat valua parisuhteeseen ja tulla osaksi yhteisiä keskusteluja”, Ervasti sanoo.

”Uhri tarvitsee myötätuntoa, rauhaa ja aikaa, samoin kuin sitä, että arki pysyy mahdollisimman ennallaan.”

Puolison ei kuitenkaan pidä peitellä tunteitaan. Ervasti sanoo, että omien tunteiden ”sanoittaminen” rehellisesti on turvallista ja hyödyttää molempia. Silloin kumpikin tietää, missä mennään.

”Voi ihan yksikertaisesti sanoa, että ’tunnen vihaa tekijää kohtaan’ tai ’minulla on ajatuksia kostosta’.”

Omien kielteisten tunteiden käsittelyllä ei kuitenkaan pidä kuormittaa uhria enempää. Usein näiden tunteiden purkamiseen tarvitaan enemmän työkaluja kuin sillä hetkellä on käytössä.

Ervasti suositteleekin, että myös rikoksen uhriksi joutuneen puoliso hakisi ulkopuolista apua. Tämä voi tarkoittaa yksilöterapiaa tai vertaistukiryhmään menemistä.

Vaikka tragedia oli tapahtunut Markun vaimolle, hän osasi myös auttaa miestään.

Markku kertoo, että vaimo sai houkuteltua hänet hyväksikäytön uhrien puolisoiden vertaistukiryhmään. Siitä Markku on kiitollinen.

”On eri asia lukea tällaisista asioista kirjoista kuin nähdä ja kuulla niitä miehiä, jotka oikeasti elävät kokemustaan läpi.”

Markku yritti selvittää, millaisia vaikeuksia hyväksikäyttö voi synnyttää arjessa. Siihen oli kuitenkin vaikea löytää selvää vastausta.

Ervasti ymmärtää sen hyvin. Siviilielämässä on vaikea määritellä, mistä toisen ahdistus milloinkin johtuu. Usein sen selvittämiseen tarvitaan ulkopuolisen apua.

”Puoliso voi luoda turvallisen ilmaisun ilmapiirin. Hänen pitää tehdä selväksi, että kaikesta, myös synkistä tunteista, on lupa puhua. Puoliso ei kuitenkaan läheisenä pysty käsittelemään niitä kuten ammattilainen, jolla ei ole tunnesidettä. Tarvitaan selkeitä rajauksia, sillä omaa jaksamista pitää suojata.”

Tunteitaan voi sanoittaa sanomalla esimerkiksi, että ’haluan kuunnella, mutta minusta tuntuu, että hyötyisit vielä enemmän ammattilaisen kanssa puhumisesta’, Ervasti sanoo.

Ervastin mukaan terapeutit puhuvat keskenään sijaistraumatisoitumisesta. Se voi tapahtua, jos ei ole riittävää koulutusta traumojen käsittelyyn. Näin voi käydä vielä helpommin parisuhteessa: jos alkaa elää toisen traumaa ja kokemusta, ei kohta pysty olemaan senkään vertaa tukena.

Joskus vaimo puhui hyväksikäyttökokemuksestaan niin paljon, että Markku pyysi lopettamaan. Tämä oli yhteisesti sovittu pelisääntö, jonka terapeutti oli neuvonut. Yhteisymmärrys on säilynyt.

”Silloin kun vaimo vaatii tilaa ja aikaa olla yksin, annan sen. Tarvitsen itsekin välillä rauhaa ja mahdollisuuden olla yksin luonnossa. Vaikka meidän perheessämme on ollut näin iso trauma, olemme oppineet elämään sen kanssa.”

Maija haki ja pääsi kriisiterapian jälkeen psykoterapiaan. Silloin Tinon leikkauksesta oli kulunut vuosi. Maijasta terapia oli välttämätöntä, koska hänestä tuntui, että mennyt vuosi oli vienyt ilon elämästä.

”Olin vihainen siitä, että meidän elämässä oli painettu pause-nappulaa, eikä kukaan tiennyt kuinka pitkäksi aikaa. Välillä hermostuin siihen ja itkin”, hän sanoo.

Maija kertoo ymmärtäneensä, että hänen pitää olla väsyttämättä itseään liikaa. Niinpä hän näki ystäviään, luki, kuunteli musiikkia, joogasi ja pelasi jalkapalloa. Ne antoivat voimaa.

Tinon elämässä säännöllinen vuorokausirytmi on terveyden kannalta tärkeää. Kun Tinon on pitänyt päästä illanvietoista nukkumaan, Maija on miettinyt, voiko hän jäädä. Vai pitääkö hänenkin lähteä, ettei toinen loukkaannu?

”Joskus lähdin, vaikka olisin halunnut jäädä. Toisinaan taas jäin. Se oli välillä melkoista tasapainottelua. En kuitenkaan voinut jäädä myötäsairaaksi ja tipahtaa samaan kuoppaan, koska se olisi kostautunut myöhemmin parisuhteeseemme.”

Ja parisuhde oli se, mistä molemmat halusivat pitää kiinni.

Maijan, Tinon ja Markun nimet on muutettu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rinteen synnytystalkoot ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

  4. 4

   Paperittomien aseman parantaminen kuumentaa tunteita Helsingin perussuomalaisissa – ”Minusta on käsittämätöntä, että avataan tällainen Pandoran lipas”

  5. 5

   Tätä on Helsinki vuonna 2021: Vihdintie bulevardiksi, varhaiskasvatus maksuttomaksi, tuplasti englanninkielisiä kouluja

  6. 6

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  9. 9

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  10. 10

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  8. 8

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää