Valikko
Elämä

Muistisairaudet tappavat Suomessa eniten maailmassa – luvut eivät yllätä tutkijaa

Suomessa dementia tai Alzheimerin tauti on kuolinsyynä 54:ssä kuolemassa 100 000:sta

Suomi paljastui alzheimer- ja dementiakuolemien ykkösmaaksi, kun yhdysvaltalainen terveyssivusto Le Duc Media kokosi yhteen Maailman terveysjärjestö WHO:n kuolinsyytilastot.

Suomessa dementia tai Alzheimerin tauti on kuolinsyynä 54:ssä kuolemassa 100 000:sta. Esimerkiksi Ruotsissa samat taudit ovat kuolinsyynä 32:ssa kuolemassa 100 000:sta. Norjassa vastaava luku on 30, Saksassa 13 ja Venäjällä kaksi.

Muistisairauksiin kuolleiden määrä on ollut Suomessa jyrkässä nousussa jo vuosia. Dementia- tai alzheimerkuolemat ovat Suomessa enemmän kuin kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa, kertovat myös Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen vuoden vaihteessa julkaisemat kuolinsyytilastot. Vuonna 2014 muistisairauksiin kuoli yli 8 100 suomalaista. Neljä vuotta aikaisemmin ne olivat kuolinsyy hieman yli 6 000:ssa kuolemassa.

Luvut eivät yllätä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Harriet Finne-Soveria.

”Tilastoissa näkyy ennen muuta se, miten kuolinsyitä eri maissa kirjataan. Kuinka yleisesti maassa tiedetään, että muistisairauteen voi kuolla. Suomessa tietoisuus on korkeaa. Meillä kuolinsyyksi kirjataan perussairaus, eli tässä tapauksessa dementia, vaikka potilas olisikin kuollut keuhkokuumeeseen”, Finne-Soveri sanoo.

Taustalla on myös WHO:n kansainvälinen ohje, jonka mukaan keuhkokuume tulisi merkitä peruskuolemansyyksi yhä harvemmin, jos taustalla on jonkin muu pitkäaikaissairaus.

Tilastointi selittää muistisairauskuolemista kuitenkin vain osan.

”Elintavat selittävät paljon. Kyllähän Suomi edelleen on aika mustaa aluetta, kun katsotaan esimerkiksi kansainvälisiä kolesterolitilastoja. Yleisestihän tiedetään, että Alzheimerin taudit riskitekijät ovat samoja kuin sydän- ja verisuonitaudeissa”, Finne-Soveri sanoo.

”Toisaalta Suomessa ei enää niin paljon kuolla kännissä sekoiluun tai syöpiin, niin johonkinhan me kuolemme. Niin sanonut kilpailevat kuolinsyyt on Suomessa hoidettu alta pois, mutta muistisairauksia ei osata parantaa.”

Harriet Finne-Soverin mukaan suomalaisten aivot voisivat paljon paremmin, mikäli elintavat olisivat paremmat. Käytännössä se tarkoittaa enemmän kalaa, vihanneksia ja liikuntaa ja vähemmän viinaa – mutta ennen muuta enemmän aivojumppaa.

”Aivoterveydestä on Suomessa vasta alettu puhua. Ja sitä meidän pitäisi vaalia paljon nykyistä enemmän! Aivoja pitäisi rääkätä erilaisilla tehtävillä. Avaruudellista hahmottamista vaativat pelit ovat siihen erinomaisia: vaikeat palapelit, sudokut, korttipelit, sanaristikot...”, Finne-Soveri luettelee.

Finne-Soverin mukaan toivoakin on. Vaikka Suomi johtaa kansainvälisiä muistisairaustilastoja, myös niiden tutkimus on Suomessa huippuluokkaa.

”Meillä on tehty erittäin hyvä tutkimus, jossa verrattiin 1 200 muistisairasta vanhusta. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toisten aivoja aktivoitiin huomattavasti, toisten ei. Ryhmien välille muodostui todella suuria eroja. Huomattiin siis, että omalla harjoittelulla pystyy todella paljon vaikuttamaan muistisairauden etenemiseen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kuolinsyy
 • Muistisairaudet

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää