Elämä

Valikko
Elämä

Suomalainen mobiilisovellus antaa vanhemmille kasvatusohjeita – ohjelma käännetään myös kiinaksi ja japaniksi

MuksuoppiAppi kertoo, mitä tehdä, kun lapsi näkee painajaisia, kastelee vuoteensa tai kiusaa. Ammattikasvattajien työväline sopii myös vanhempien käyttöön.

Lapsilla on ongelmia, aivan kuten aikuisilla. On pelkoja, hankalia käyttäytymismalleja, traumoja ja sairauksia, aivan kuten aikuisilla. Lasten ongelmia on kuitenkin lähestyttävä hieman eri tavoin.

Tämä on Lyhytterapiainstituutin toimitusjohtajan, psykiatrian erikoislääkäri Ben Furmanin lähtökohta. Nyt hän on kehittänyt mobiilisovelluksen, joka auttaa vanhempia ja muita kasvattajia löytämään lasten ongelmiin ratkaisuja.

Tiistaina ladattavaksi tulleeseen sovellukseen sisältyy tietoa 3–12-vuotiaiden lasten yleisimmistä vaikeuksista ja ohjeita, joiden avulla ongelmia voidaan lähteä ratkomaan.

Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sekä Android- että Apple-laitteille. Kyseessä on päivittyvä tietokanta, johon lisätään artikkeleita käyttäjien tarpeen mukaan.

Sovelluksen hakukenttään voi kirjoittaa haluamansa ongelman nimen, esimerkiksi ”painajaiset” tai ”kiusaaminen”. Tämän jälkeen saa luettavakseen ohjeet siihen, miten pulmatilannetta voi lähteä ratkomaan.

MuksuoppiAppi edustaa ratkaisukeskeistä psykologiaa, jossa pyritään miettimään sitä, miten vaikeudet voisi ratkaista, eikä niinkään sitä, mistä ne johtuvat. Furman puhuukin opittavista taidoista eikä ongelmista.

”Lähestymistapa on helpottava, sillä sen myötä kaikki keskustelut muuttuvat miellyttäviksi, kun ketään ei syyllistetä”, Furman sanoo.

Muksuoppi, jota sovellus käyttää, kehitettiin 1990-luvulla Vuosaaressa Keulan päiväkodin erityisryhmässä. Kehitysryhmään kuuluivat Furmanin lisäksi hänen työtoverinsa Tapani Ahola sekä erityislastentarhanopettajat Sirpa Birn ja Tuija Terävä.

Ammattikasvattajien työvälineeksi kehitetty menetelmä sopii Furmanin mukaan kasvatuksen apuvälineeksi myös arkikäyttöön, vanhemmille, isovanhemmille ja muille lasten kanssa oleville.

Ensimmäinen Muksuoppia käsittelevä kirja, Muksuoppi – ratkaisun avaimet lasten ongelmiin, ilmestyi vuonna 2003. Sen jälkeen on ilmestynyt myös muita Muksuoppia käsitteleviä kirjoja, joita on käännetty muun muassa pohjoismaisille kielille sekä japaniksi, koreaksi, arabiaksi ja kiinaksi.

Myös MuksuoppiAppi on tarkoitus viedä kansainvälisille vesille. Englanninkielinen käännös on jo olemassa, ja tulossa on käännöksiä myös kiinaksi ja japaniksi.

Sovelluksen avulla Furman haluaa tuoda mielenterveystyötä tavallisten ihmisten pariin. ”Vanhemmat ovat lastensa parhaita terapeutteja.”

Eivätkä lapset ole ainoita, joihin MuksuoppiAppin neuvot pätevät. Furmanin mukaan kaikkia ratkaisuja voi soveltaa myös aikuiseen.

Furmanin mielestä ennaltaehkäisevä mielenterveystyö on kaikkien vastuulla jo siitäkin syystä, että pelkästään ammattiapuun nojaava yksilöterapia tulee yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. ”Tämä sovellus on taas yksi yritys kääntää mielenterveystyön kehityksen suuntaa”, Furman sanoo.

”Tavalliset ihmiset voivat tehdä yllättävän paljon.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Mobiilisovellus
 • Mielenterveys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  7. 7

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  8. 8

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  9. 9

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  10. 10

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää