Valikko
Elämä

Yritys valmistaa lemmikeille designarkkuja – eläinten hautausmaalle arkkuja ei saa tuoda

Kierrätysmateriaalista valmistetut arkut voidaan haudata tai polttaa. Eläinten hautausmaalla arkut on kielletty.

Kun lemmikkieläin kuolee, se haudataan tai tuhkataan. Unifier-niminen yritys on ryhtynyt valmistamaan arkkuja ja uurnia eläimille, joilla voitaisiin korvata pahvilaatikot ja muovipussit, joissa kuolleet lemmikit on tapana haudata.

”Suomesta ovat puuttuneet lemmikkien hautaamiseen tarkoitetut tuotteet. Joitakin malleja on ollut, mutta ne ovat olleet kopiota ihmisten arkuista ja ilmeeltään synkkiä. Kuolleita eläimiä on kuljetettu usein pahvilaatikoissa tai muovipusseissa, jotka eivät välttämättä kestä kuljetusta”, Unifierin toimitusjohtaja Vesa Huttunen sanoo.

Sarjavalmisteiset arkut ja uurnat on valmistettu kierrätysmateriaaleista, ja niitä myydään yrityksen omassa nettikaupassa sekä eläinlääkäriasemilla ja lemmikitarvikeliikkeissä. Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä 400 euroon. Kissan tai pienen koiran arkku maksaa 138 euroa.

”Arkut on valmistettu ekologisesti niin, että ne voidaan haudata maahan tai polttohaudata.”

Lemmikkieläinten hautausmaita on muun muassa Helsingissä, Mäntsälässä ja Turussa. Eläinten krematorioita on Huttusen mukaan tusinan verran, muun muassa Mäntsälässä, Myrskylässä ja Oulussa.

”Lemmikkieläinten tuhkaaminen on yleistynyt. Tuhkat voidaan sirotella vaikka omalle pihalle tai mereen. Jotkut säilyttävät tuhkauurnaa kotona muistona lemmikistä.”

Helsingin kaupungilla on eläinten hautausmaa Keskuspuistossa, jota ylläpitää eläinsuojeluyhdistys Hesy. Hautausmaalla on kolmetuhatta hautapaikkaa. Kymmenen vuoden hautapaikka maksaa 120 euroa ja seuraavat kymmenen vuotta 80 euroa.

”Vanhimmat eläinten hautapaikat ovat säilyneet samassa suvussa 1950-luvulta lähtien”, varainhankkija Aila Kettunen Hesystä kertoo.

Hesy on vuokrannut eläinten hautausmaata vuodesta 1947 lähtien. Hautausmaata laajennettiin 1970-luvulla.

Talvella eläimiä ei haudata, koska hautausmaalla ei ole sähköä. Hesyllä on kuitenkin tilat säilyttää eläinvainajia.

Kettusen mukaan kaupungin järjestyssäännöt kieltävät arkussa tai isossa pahvilaatikossa hautaamisen, koska ne pitkittävät maatumista. Uurnassa eläimen voi haudata, koska uurna on kooltaan pieni.

”Eläin voi kuolla mihin asentoon tahansa ja jäykistyä omaan asentoonsa, jolloin kapaloiminen on helpompi hautaustapa kuin arkku.”

Omalle pihallekin eläimen voi haudata, mutta Kettusen mukaan eläin täytyy haudata riittävän syvälle. Haudan pitää olla vähintään yhdeksänkymmentä senttimetriä syvä, jotta muut eläimet eivät tule kuopimaan hautaa. Jos eläimen hautaa kaupungin maalle esimerkiksi metsään, kaupungilta täytyy saada lupa hautaukselle.

Monille lemmikki on kuin perheenjäsen. Osa eläinvainajan omaisista järjestää lemmikille muistojuhlan.

”Olen nähnyt kymmenenkin saattajaa, joista jokainen laskee lemmikille oman seppeleen. Vainajalle on soitettu musiikkia, laulettu ja järjestetty kahvitilaisuus”, Kettunen kertoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • lemmikki
 • Hautaus
 • Kuolema

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  9. 9

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää