Elämä

”Tunnen itseni hölmöksi haluni kanssa” – Yli puolessa parisuhteista seksihalut eivät kohtaa

Kun puoliso suutelee Riikkaa kesken ruuanlaiton, Riikka huolestuu. Tarkoittaako tämä, että illalla pitäisi rakastella? Joka toisessa parisuhteessa kumppanit haluavat eri määrän seksiä. Se on vaikeaa sekä torjujalle että torjutulle.

Hyvännäköinen, älykäs ja hauska. Niin Matti, 55, ajattelee, kun hän katsoo puolisoaan. Parin viime vuoden aikana hän on kuitenkin alkanut epäillä, miltä itse näyttää puolisonsa silmissä. Kun Matti yrittää illalla sängyssä houkutella vaimoaan seksiin, tämä kieltäytyy kerta toisena jälkeen.

”Tunnen itseni lapsellisella tavalla hölmöksi haluni kanssa. Aluksi myös loukkaannuin. Eihän kukaan halua tulla sen kumppanin torjumaksi, jonka kanssa on aiemmin ollut hyvää yhdessäoloa ja seksiä.”

Ensin Matti ajatteli, että seksin väheneminen on ohimenevä vaihe. Nyt pari ei ole rakastellut kahteen vuoteen. Myös suukottelu ja halailu on jäänyt hiljalleen pois. Kun Matti on yrittänyt ottaa asian puheeksi, vaimo kiusaantuu.

”Olen miettinyt, enkö ole enää haluttava puolisoni silmissä, tai onko minussa ihmisenä vikaa”, Matti pohtii.

Hän on hakenut syytä myös menneistä vuosista. Ehkä kova työnteko ja pitkät päivät ovat ajaneet heidät etäälle toisistaan. Alkoholiongelmia, väkivaltaa tai uskottomuutta suhteessa ei ole ollut, eikä muitakaan suuria vastoinkäymisiä, Matti kertoo.

”Arkemme sujuu hyvin, ja ulkopuolisen silmin näytämme varmaan tyytyväiseltä parilta. Mutta ehkä syyt eivät liity pelkästään minuun, vaan ovat muualla. Ymmärrän, jos mielenkiinto seksiin vain hiipuu.”

Matti on pohtinut, mikä on seksin rooli pitkässä parisuhteessa, ja kuinka tärkeää se on hänen onnellisuudelleen. Joskus mielessä on käynyt, olisiko seksittömyys riittävän painava syy lähteä muuten hyvästä suhteesta. Hän on yrittänyt asettua puolisonsa asemaan ja miettinyt, miltä itse tuntuisi olla se, joka ei halua.

”Ilmassa on vähän luovuttamista. Tällaistako tästä nyt tuli?”

Näitä tunteita pohditaan sängyn eri laidoilla yli puolessa suomalaisista makuuhuoneista.

Finsex-tutkimuksen mukaan joka toisessa parisuhteessa mies haluaa seksiä useammin kuin nainen. Suhteista 15 prosentissa enemmän haluava on nainen. Vain kolmasosassa liitoista kumppaneiden halut käyvät yksiin. Luvut ovat peräisin vuodelta 2007.

Samaa kertoo myös Helsingin Sanomien tekemä verkkokysely. Noin 500 vastaajasta 65 prosenttia kertoi olevansa suhteessa se osapuoli, joka haluaa enemmän seksiä. Heistä 70 prosenttia oli miehiä ja 30 prosenttia naisia. Vähemmän haluavia oli noin 17 prosenttia ja saman verran haluavia 18 prosenttia kaikista vastaajista.

Oikeastaan eripariset seksihalut ovat siis enemmän sääntö kuin poikkeus. Tämä ei silti muuta sitä tosiasiaa, että torjuminen ja torjutuksi tuleminen aiheuttavat usein pahaa mieltä. Helsingin Sanomien kyselyyn vastanneet kertoivat loukkaantumisesta, mykkäkoulusta ja arvottomuuden tunteesta.

”Koen itseni riittämättömäksi ja epäilen, onko vaimolla parempi suhde muualla.”

”Kun miehen halut ovat huomattavasti vähemmät, tuntuu, etten ole hänelle riittävä ja olen ruma ja inhottava.”

”Voimattomuus asian ratkaisemiseksi tuntuu hylätyksi tulemiselta.”

Enemmän haluavat miehet ja naiset kertoivat pelkäävänsä, ettei kumppani enää koe vetoa heihin. Moni haaveili puolison aloitteesta ja avoimesta keskustelusta. Vähemmän haluavat kokivat seksin usein velvollisuutena, mutta samalla huonoa omaatuntoa, jos eivät voineet vastata kumppanin haluihin.

”Nykyään ajatellaan, että seksuaalinen mielenkiinto kuuluu suhteeseen. Sen lisäksi, että seksi on nautinto, sillä on myös symboliarvo. Seksuaalinen mielenkiinto on merkki siitä, että on halukas panostamaan suhteeseen”, Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula sanoo.

Miksi halut eivät sitten niin usein kohtaa?

Helppo selitys seksihalujen eriparisuudelle on kumppaneiden biologiset erot. Toiset haluavat synnynnäisesti enemmän seksiä kuin toiset. Myös siinä on eroja, kuinka hyvältä kosketus tuntuu. Se, kummalle koskettelu ja seksi tuottaa enemmän mielihyvää, haluaa todennäköisesti enemmän seksiä.

Mutta entä jos kumppani ei halua lähes koskaan? Seksihalujen puute on lisääntynyt 2000-luvun aikana sekä miehillä että naisilla. Erittäin usein halun puutetta kokee 20 prosenttia parisuhteessa olevista naisista ja 3 prosenttia miehistä.

Tutkijat ovat huomanneet, että halun väheneminen on yhteydessä ruuhkavuosiin. Tutkimuksissa naiset ovat kuvanneet lastensaannin muuttaneen käsitystä omasta kehosta ja arjesta. Kun ryntää aamulla töihin ja sieltä kaupan kautta päiväkotiin, on kiireen keskellä vaikeaa kokea itsensä haluttavaksi.

”Usein halun puute on seksuaalinen itsetuntokysymys. Kun ei usko olevansa haluttava, ei itseäkään koe halua. Myös hormonaaliset muutokset vaikuttavat. Monet naiset haluaisivat haluta, mutta eivät tiedä, miten se onnistuisi”, Kontula sanoo.

Kun puolisotarttuu Riikkaa lantiosta kesken ruuanlaiton ja suutelee kiihkeästi, huoli valtaa mielen. Tarkoittaako tämä, että illalla pitäisi rakastella?

Oikeasti Riikka, 36, haluaisi vain lukea rauhassa kirjaa ja painautua sitten miehensä kainaloon nukkumaan. Ilman vaateita seksistä tai huonoa omaatuntoa siitä, että jälleen kerran hän pysäyttää lantiota toiveikkaasti hivelevän käden.

Kun puoliso luovuttaa ja kääntyy omalle puolelleen nukkumaan, Riikkaa ahdistaa.

”Haluaisin haluta enemmän. Jo se ärsyttää, ettei näin ole, ja lisäksi koen paineita siitä, että tuotan kumppanilleni pettymyksen. Mieheni ei ole koskaan suuttunut, kun torjun hänet, mutta näen, että se harmittaa ja loukkaa häntä.”

Riikka ja hänen puolisonsa ovat olleet yhdessä 18 vuotta. Jo seurustelun alussa Riikka huomasi, että haluaa seksiä harvemmin. Se ei kuitenkaan ollut ongelma, sillä molemmat halusivat riittävästi. Tilanne muuttui, kun perheeseen syntyi lapsia. Riikan palatessa töihin hän tunsi, ettei iltaisin jaksanut muuta kuin vaipua sohvalle. Kun mies alkoi nukkumaan mennessä hivellä, Riikka saattoi hermostua.

”Loukkaannuin siitä, ettei mies tajunnut minun olevan aivan poikki, koska lapset olivat valvottaneet ja työt stressasivat. Samalla hän teki minusta sen ikävän tyypin, joka taas kieltäytyi seksistä.”

Kiireisen arjen lisäksi yleinen syy halun puutteeseen sekä miehillä että naisilla ovat parisuhteen ongelmat.

Jos suhteesta on kadonnut henkinen läheisyys huonon kohtelun, puhumattomuuden tai selvittämättömien riitojen takia, seksikään ei houkuttele.

Myös erilaiset käsitykset hyvästä seksistä voivat aiheuttaa erimielisyyksiä seksin määrästä.

”Jos seksi on usein epätyydyttävää, taitamatonta tai toisen kumppanin mielestä liian nopeaa, ei sitä tee niin paljon mieli”, Kontula sanoo.

Seksuaalista yhteensopivuutta haastaa myös se, kuinka vahvasti kumppaneiden halujen viriäminen on sidoksissa uutuudenkaipuuseen. Mitä herkemmin ihmisellä erittyy dopamiinia ja aivot aktivoituvat muutokselle, sitä herkemmin hän kokee vahvoja seksuaalisia tunteita vain uusissa suhteissa. Toisaalta on tavallista tuntea voimakasta halua suhteen alussa. Kun suhde arkistuu, myös halu voi laantua.

”Maailma ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, että alussa on kiihkeää ja lopussa ei. Suhteen kesto ja ikä liittyvät halun puutteeseen vähemmän kuin on oletettu. Jos läheisyys säilyy, myös seksielämä pysyy aktiivisempana”, Kontula sanoo.

Eräänä iltana lapset oli saatu isovanhemmille hoitoon, kun Riikka otti seksin puheeksi. Tavallisesti hassutteleva ja rento puoliso oli muuttunut etäiseksi ja kosketteli vähemmän.

”Halusin kertoa miehelleni, ettei kyse ole seksin laadusta tai siitä, etten halua juuri häntä. Seksimme tuntuu hyvältä ja saan tyydytyksen. Siksi tuntuukin oudolta, miksi en halua enemmän.”

Pariskunta päätti kokeilla eri keinoja: he laittoivat herätyskellon aikaisin soimaan tai livahtivat toiseen huoneeseen lasten aamuohjelmien aikana.

”Kuuntelin, koska askeleet alkavat lähestyä, ja se ei kuulu fantasiaan hyvästä sekistä. Nautin eniten silloin, kun olen nukkunut hyvin, eikä ole kiire mihinkään. Sellaisia hetkiä on aika vähän”, Riikka sanoo.

Koska elämän muuttaminen vähemmän kiireiseksi ei tunnu mahdolliselta, Riikka on alkanut toivoa, että olisi olemassa naisten halua lisääviä lääkkeitä.

”Toivoisin, että rakastelisimme kaksi–kolme kertaa viikossa, ja varmaan se sopisi miehellekin. Nykyisin seksiä on noin kerran kahdessa viikossa, ja usein joudun tekemään paljon työtä, että saan itseni alkuun.”

Viimeisen vuoden ajan Riikan mies on vähentänyt yrittämistä. Kun hän aiemmin houkuteli Riikkaa iltaisin seksiin, nyt hän kietoo kädet vaimonsa ympärille ja toivottaa hyvää yötä. Se helpottaa ja huolestuttaa Riikkaa.

”Ehkä puolisoni on sopeutunut tilanteeseen tai sitten hän pelkää, että ahdistun. Välillä pelottaa, että kamelin selkä katkeaa ja mieheni häipyy jonkun enemmän haluavan matkaan. Sitten taas muistan, että olemme muuten onnellisia molempien mielestä. Mutta voiko suhde olla hyvä, jos seksielämä ei ole?”

Voi, sanoo psykoterapeutti ja kliininen seksologi Leena Hattunen.

”On paljon suhteita, joissa seksiä ei ole tai sitä on vähän, ja suhde on onnellinen.”

Tärkeintä on, ettei ripustaudu ulkoisiin mittareihin siitä, paljonko pitäisi rakastella ja miten, vaan miettii, mikä juuri meille sopii. Terapiaan hakeutuneet kumppanit kävelevät usein toisiaan vastaan. Vähemmän haluava saattaa ryhtyä seksiin kumppanin mieliksi, ja enemmän haluava hyväksyy, ettei seksiä ole niin paljon kuin hän toivoo.

Jotkut retkahtavat uskottomuuteen ja toiset eroavat, jos halujen välissä ammottaa valtava kuilu.

”Mutta suurin osa parisuhteista on tutkitusti melko onnellisia, vaikka seksuaalisissa haluissa on eroa. Yllättävän monet nauttivat suuresti nautinnon tuottamisesta kumppanilleen, vaikka heillä itsellään ei olisikaan paljoa halua”, Kontula sanoo.

Matin ja Riikan nimet on muutettu.

Korjattu klo 10.15: 20 prosenttia parisuhteessa olevista naisista ja 3 prosenttia miehistä kokee halun puutetta erittäin usein, ei melko usein.

Teimme HS.fi:n lukijoille kyselyn, jossa heitä pyydettiin kertomaan kokemuksia eriparisista seksihaluista. Näin lukijat kuvailivat tunteitaan.

Haluan enemmän kuin kumppanini

”Kun tajusin, ettei kyse ole minusta vaan siitä, ettei vaimo oikeasti halunnut seksiä – se ei yksinkertaisesti kiinnostanut pätkääkään – tilanne oli helpompi hyväksyä.” Mies, 64

”Harmittaa. Aiemmin luulin, ettei hän rakasta minua yhtä paljon kuin minä häntä.” Mies, 51

”Seksi on yhtä tärkeää kuin suukottelu, halailu ja mikä tahansa muu läheisyys. Jos sitä ei ole tarpeeksi, toinen ei enää tunne olevansa rakastavassa suhteessa ja suhde näivettyy.” Mies, 25

”Ei tunnu ihmeemmältä. Jos toista ei haluta, niin sitten ei haluta” Mies, 27

”Olemme kokeilleet ennakkoon sopimista, stressin vähentämistä ja levon lisäämistä. Se on onnistunut olosuhteiden puitteissa.” Mies, 41

”Ärsyttää, kun vaimo istuu tuntikausia tietokoneella Facebookia lukien tai televisiota katsellen, eikä minkäänlainen seurustelu, halailu tai seksi kiinnosta.” Mies, 52

”Puhumme seksistä paljon, ja se on auttanut todella paljon. Huomaamme, että kun puhumisesta on aikaa, seksin laatu huononee.” Nainen, 22

”Suhteen alkuaikoina kumppani halusi enemmän, nyt on minun vuoroni. Jos tarvitsen fyysisen tyydytyksen, osaan tehdä sen itsekin. Yleensä tyydyn katsomaan leffaa tai tv-sarjaa kumppanin kainalossa.” Nainen, 24

”Olen yrittänyt kaikkea mahdollista, paitsi seistä päälläni. Olen yrittänyt vietellä hänet, jättää hänet rauhaan. Olen ollut asiasta hiljaa ja ehdottanut terapiaa. Mikään ei auta.” Nainen, 31

”Olo on yksinäinen, ja tuntuu etten ole haluttava, ja että minussa on jotain vikaa.” Nainen, 35

Haluan vähemmän kuin kumppanini

”Se, että haluan vähemmän, aiheuttaa itsetunto-ongelmia tyttöystävälleni. Seksi alkaa tuntua velvollisuudelta.” Mies, 28

”Muuten hyvä suhde, joten siedän tilannetta.” Mies, 57

”Tuntuu, etten riitä. Vaikka vaimo rakastaa, silti on tarve saada erilaista seksiä.” Mies, 36

”Tuntuu pahalta, koska en oman stressini ja siitä johtuvan pahan olon takia voi täyttää kumppanini toiveita.” Nainen, 20

”Tuntuu siltä, että pitäisi haluta useammin. Tai antaa, vaikkei haluttaisikaan.” Nainen, 47

”Tuntuu, että olen viallinen tai vailinainen. Toisaalta tiedostan vahvasti sen, että kaikki eivät ole samanlaisia. Minä vain nyt olen tällainen. Välillä haluaisin, että tuntisin itseni kauheaksi seksipedoksi.” Nainen, 30

”Keskustelu ja huumori on auttanut.” Nainen, 66

Kokeile näitä, kun halut eivät kohtaa

 Ota vastuu tunteistasi. Ahdistus enemmän tai vähemmän haluamisesta ei ole syy kiukutella tai vetäytyä. Jos henkinen yhteys katkeaa selvittämättömien asioiden takia, fyysistäkin on vaikea ylläpitää. Kerro rehellisesti, mitä tunnet. ”Sano, että loukkaannuin, kun torjut minut, koska haluan osoittaa, että sinä olet ihana ja minä tärkeä. Jos seksiä ei ole ollut aikoihin, kannattaa aloittaa kysymällä, miten meillä menee”, kliininen seksologi Leena Hattunen sanoo.

  Odotukset orgasmista luovat onnistumisen ansan. Sopikaa, että on OK lähteä mukaan leikkiin, vaikka halu loppuisi kesken.

 Kehukaa ja kosketelkaa toisianne muutenkin kuin silloin, kun tekee mieli seksiä. Kumppanille pitää tulla olo, että haluat tanssia juuri hänen kanssaan, etkä vain tyydyttää tarpeitasi.

 Höröttävä nauru on onnellisen seksin perussävel ja stressi on sen pahin vihollinen. Jos hymy alkaa hyytyä, järjestäkää mieluisaa tekemistä vapaa-ajalla.

 Tutustu omiin haluihisi. Mieti, mikä ei kiihota ja pohdi, miksi näin on. Entä mikä kiihottaa ja miksi?

 Miettikää rohkeasti ratkaisuja. Joillekin toimii seksin merkkaaminen kalenteriin, toisille tantrakurssi, kolmansille avoin suhde. ”Jos seksihalut eivät millään kohtaa, avoin suhde voi olla toimiva ratkaisu. Sen pelisäännöistä on sovittava kunnolla, muuten se on pettämistä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Seksi
 • Seksuaalisuus
 • haluttomuus
 • Parisuhde
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  5. 5

   HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

  6. 6

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  7. 7

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  8. 8

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  11. Näytä lisää