Valikko
Elämä

Tulevaisuustutkija: On onni, että koneet vievät työt – ”Ei elämän tarkoitus ole vain käydä töissä ja maksaa asuntolainaa”

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava uskoo, että moni menettää työnsä. Se on hänen mielestään oikein: robotit tehkööt tylsät työt, ihmiset hauskemmat.

Opettaja tuijotti Ilkka Halavaa, joka änkytti pulpetissaan. Kymmenvuotias Halava oli viitannut kysyäkseen, mihin opettajan juuri esittämä tieto perustui.

Opettaja oli kertonut, miten amerikansuomalaisilla oli suuria kuvitelmia Yhdysvalloista ja perillä heidän unelmansa romuttuivat.

Halava oli saanut toisenlaisen käsityksen, kun hän oli puhunut amerikansuomalaisten sukulaistensa kanssa.

Opettaja näytti ärtyneeltä – kuten aina Halavan haastaessa hänet. Ja koska Halava tiesi opettajan ärtyvän, hän änkytti.

Luokkakaverit alkoivat naureskella. Se ei ollut uutta, Halavaa kiusattiin muutenkin.

Silti hän ei voinut olla viittaamatta. Hänen oli pakko saada tietää totuus.

Nyt Halava on suosittu ammattipuhuja. Hän nousee yleisön eteen noin 140 kertaa vuodessa.

Asiakkaat ovat yrityksiä ja yhteisöjä: mukana on niin tullia, verohallintoa kuin oppilaitoksiakin. Vuodessa hän tapaa työssään jopa 30 000 ihmistä. Hän menee lavalle, katsoo yleisössä istuvia silmiin, eikä änkytä. Ei edes jännitä.

Niinä työpäivinä kun Halava ei puhu, hän tekee tulevaisuustutkimusta. Siihen hänen työnsä perustuu: hän kertoo eri tahoille, miten ne voivat varautua tulevaisuuteen.

Halavan mukaan ennakointi on Suomessa vieras näkökulma. Tulevasta on vaikea puhua, koska siitä ei ole faktaa.

Mutta tietääkö Halavakaan, mitä tulevaisuudessa tapahtuu?

”Tiedän, varauksella.”

Esimerkiksi työelämästähän tietää, että siellä rytisee lähivuosina. Kaikille ei pian riitä töitä, koska robotit alkavat tehdä niistä suuren osan.

Se on onni, sanoo Halava. Automatisoidut tai roboteille ohjautuvat työt ovat nimittäin tylsiä.

”Ihmiskunta voi alkaa tehdä jotain järkevämpää kuin näpertää lenkkareita tehtaalla.”

Halavalla oli korkeanpaikankammo. Niinpä hän päätti kokeilla riippuliitoa. Koska hän änkytti, hän päätti alkaa esiintyä.

Kun Halava alkoi opiskella Turun kauppakorkeakoulussa, hän pyrki joka tilanteessa juontajaksi. Ihmisten edessä puhuminen oli kamalaa: hän pelkäsi tosissaan kaatuvansa kuolleena maahan.

Mutta julkisen puhumisen jälkeen hän tunsi itsensä aina voittajaksi. Se tunne oli addiktoiva.

Ennen kuin Halava uskaltautui esiintymislavoille, hän tapasi lukuisia puheterapeutteja. Heidän avullaan Halava sai oivalluksia, jotka auttoivat änkytyksen selättämisessä.

Halava esimerkiksi tarkkaili, millaisissa tilanteissa sanat juuttuivat toisiinsa. Aina sitä ei nimittäin tapahtunut: kun hän meni 14-vuotiaana kesätöihin kenkäkauppaan, hän palveli asiakkaita änkyttämättä.

Lopulta Halava ymmärsi änkyttävänsä tilanteissa, joissa hän ei käyttäytynyt samalla tavalla kuin muut.

Esimerkiksi koulussa laskut tuli laskea kuten opettaja opetti. Oli väärin tulla oikeaan tulokseen eri tavalla laskien.

Opettaja ei pitänyt eri tavalla laskijoista. Se johti siihen, että Halava ei tuntenut itseään hyväksytyksi tai osaksi joukkoa.

Ja sitten alkoi änkytys.

Kun Halava oli ymmärtänyt tämän ja opettanut itsensä esiintyjäksi, hän ei enää koskaan kompastellut puhevikaansa. Rohkeaa heittäytymistä hän suosittelee sekä änkyttäjille että esiintymisjännittäjille.

”Ensin pitää selvittää, mitä ovat ne lukot ja kipukohdat, joista änkytys tai jännitys johtuu. Kun se on selvitetty, pitää alkaa tehdä sitä, mikä eniten pelottaa. Kohdattu pelko piinaa hetken, kohtaamaton loppuelämän.”

Tulevaisuustutkijaksi Halava oppi työskentelemällä muun muassa kaupallisessa tutkimuslaitoksessa. Yrityksillä oli tarve ymmärtää kohderyhmiä sekä tulevaisuuden trendejä – ja Halava auttoi.

Tällä hetkellä Halavan tulevaisuustutkimuksen välineenä on sosiokulttuurinen tutkimus. Se on siis hänen kristallipallonsa, josta hän tulevaisuutta kurkkii.

Käytännössä työ voisi toimia vaikka näin:

”Jos haluan tietää sosiaali- ja terveysalan tulevaisuudesta, alan selvittää ihmisten terveysajattelua. Ihmiset vaikuttavat tulevaisuuteen enemmän kuin järjestelmät. Esimerkiksi 1900-luvun aikana lapsikuolleisuus väheni, ihmisten terveys koheni ja saatiin lyhyempi työpäivä. Se kaikki lähti siitä, että ihmiset toivoivat sitä niin kovasti.”

Tällä hetkellä moni ihminen toivoo, että olisi enemmän vapaa-aikaa. Halavan mukaan sitä meillä digitalisaation aikakaudella onkin. Jatkossa identiteettimmekin rakentuu entistä enemmän sille, mitä olemme – ei sille, mitä teemme työksemme.

Halavaa ihmetyttää, mikä ihmisiä pelottaa siinä, jos työtä on vähemmän.

”Menettääkö suomalainen todellakin mielenterveytensä, jos ei saa työskennellä? Työn väheneminenhän on pääsy paratiisiin! Ei ihmisen elämän tarkoitus ole vain käydä töissä, maksaa asuntolainaa ja kuolla nuorena.”

Harva tosin onkaan ensisijaisesti huolissaan työstään vaan toimeentulostaan. Halavan mielestä huoli on turha, sillä työ ja toimeentulo erkanevat toisistaan tulevaisuudessa.

Hän uskoo, että ihmisille aletaan maksaa perustuloa tai kansalaispalkkaa. Rahat niihin tulevat yrityksiltä, veroista ja siitä, että työllä on tulevaisuudessa parempi arvo: jatkossa on siis yhä vähemmän työtä, jossa laatupäällikkö tekee työkseen laatujärjestelmää, jota kukaan ei koskaan noudata. Sen sijaan tehdään työtä, jossa on koko ajan jotain järkeä.

Kuulostaa utopistiselta, että palkkatyön merkitys vähenisi. Voisiko sellainen järjestelmä toimia?

Henry Ford vei aikoinaan pääluottamusmiehen autotehtaalle. Hän esitteli auton moduleja siirtäviä robottikäsiä ja kysyi, että mitenkäs nuo maksavat ay-maksuja. Pääluottamusmies vastasi, että mitenkäs nuo ostavat autoja. Siitä juuri on kyse. Markkinatalous ei toimi ilman ostovoimaa, ja yhteiskunnan tehtävä on sitä tavalla tai toisella järjestää.”

Kaikki työ ei katoa. Moni saattaa tehdä tulevaisuudessa samaa työtä kuin nytkin.

Halava kuitenkin toivoo, että jatkossa työtä tehtäisiin toisella tavalla. Hänen mielestään firmoissa pitäisi ymmärtää, että hyvää ei synny pidentämällä työaikaa tai sääntelemällä työtä tiukasti.

Sen sijaan ihmisten tulisi saada tehdä työtä esimerkiksi omassa rytmissään.

”Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että on aamu- ja iltaihmisiä. Heidän pitäisi saada työskennellä itselleen sopivimpana vuorokauden aikana.”

Yleensä käytäntö on, että kaikki työntekijät marssitetaan työpaikalle samaan aikaan, henkilökohtaisista rytmeistä piittaamatta. Jokainen tietää työtehtävänsä, eikä poikkea niistä.

”Työpaikoilla on määrätty ääneen lausumattomasti, että mitään ei pidä muuttaa ja kokeilla ei saa. Tällainen työskentely on luonnotonta.”

Halava on valmentanut toistasataa työyhteisöä. Sillä kokemuksella hän tietää, että kun ihmiset saavat työskennellä omassa rytmissään ja heille annetaan muutenkin enemmän vapauksia, yritysten tuottavuus nousee.

Yhdenmukaisuuden paine on Halavan mukaan ongelma niin töissä kuin koulussakin. Siitä hän näkee myös koulukiusaamisen johtuvan.

”Koulussa on sisäänrakennettuna, että kaikkien pitää olla samanlaisia. Koulukiusaaminen on suora jatke tälle yhdenmukaisuuden ajatukselle, koska erilaiset joutuvat sen kohteeksi.”

Halavan mukaan digitalisaatio on yhtä suuri muutos ihmiskunnalle kuin sähkön tai öljyn käyttöön ottaminen. Edessä on suuria kysymyksiä. Esimerkiksi: jos ihmiskunnan tehtävä ei ole näpertää lenkkareita tehtaalla, mikä sitten on?

Halavan mukaan suomalaiset voisivat ratkaista esimerkiksi sen, millainen robotti auttaisi näkövammaisia tai vanhuksia. Tai miten digitalisaatio hyödyttäisi demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa.

Tai sitten voisimme vain ajatella.

”Antiikin filosofit olivat vapaaherroja. On hyvä näyttö histo­riasta, miten kuolemattomia ajatuksia syntyy, kun ei tee fyysisesti kuormittavia töitä.”

Halavaa ei tulevaisuus pelota, eikä hänen mielestään muillakaan suomalaisilla ole syytä huoleen.

”Suomessa on korkea koulutustaso. Miksi juuri meillä olisi hätä?”

Omasta tulevaisuudestaan hän tietää ainakin sen, että haluaa oppia lisää ihmisyydestä ja olla hyvä isä sekä puoliso.

Ammattipuhujien työtä robotit tuskin uhkaavat. Tai jos uhkaavat, puhuja ei ehkä ollutkaan kovin häävi.

”Jos robotti pystyy viemään jonkun puhujan työn, sellainen puhuja ansaitseekin tulla korvatuksi.”

Näistä en luovu

Matkavarustus.

”Kierrän Suomea työkseni, ja saatan samana päivänä olla Hetassa ja Tammisaaressa. Mukanani kulkee muun muassa vaatekerrastot kaikkiin säihin.”

Lahjakirjat.

”En luovu kirjoista, joissa on ystävieni ja kollegoideni omistuskirjoituksia. Usein palaan vaikkapa Esa Saarisen, Mika Pantzarin ja Timo Harakan kirjoihin.”

Valtarin Pallon sunnuntaisäbä.

”Pelaamaan kokoontuu joukko yhteiskunnallisesti suuntautuneita ajattelijoita. Pelin jälkeen puidaan saunan lauteilla suomalaisia kehityskulkuja ja ongelmia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  10. 10

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää