Elämä

Fanisuhde voi syntyä myös aikuisiällä – Markku Siren, 67, istuu jokaisella Esa Saarisen luennolla

Markku Siren istuu filosofi Esa Saarisen luennolla aina eturivissä, ja Nina Järveläinen juhlii muusikko Bruce Springsteenin syntymäpäiviä. Fanittaminen tekee hyvää aikuisellekin, sanovat asiantuntijat.

Markku Siren muistaa hyvin ensimmäisen kohtaamisen. Se tapahtui Laitilan kansalaisopiston luennolla 1980-luvulla.

Puhuja näytti sarjakuvahahmolta: vahvat kulmakarvat, kirjava mustavalkoinen pikkutakki ja värilliset kengät – Sirenin mukaan keltaiset. Kaikki eivät olleet esiintyjästä innoissaan. Toiset arvostelivat pukeutumista, toiset ihmistä. Pelkkä naistennaurattaja, sanoivat ilkeimmät.

Luennoitsija oli tietysti filosofi Esa Saarinen.

Sirenistä oli hienoa, jos joku pystyi naurattamaan naisia, ja vaatteitakin hän piti rohkeina.

Mutta eniten hän oli vaikuttunut luennon sisällöstä. Tuon ajan Suomi tuntui Sirenistä olevan täynnä kateutta, mutta Saarisen puhe huokuikin positiivisuutta.

Nyt Siren, 67, istuu Otaniemessä Aalto-yliopiston Kandidaattikeskuksen kahvilassa. Hän ei ole suorittamassa tutkintoa vaan odottaa Saarisen jokakeväisen Filosofia ja systeemiajattelu -sarjan kuudetta luentoa. Luennot ovat avoimia kaikille.

Kolme vuosikymmentä sitten Laitilassa jotain alkoi itää ja myöhemmin kypsyi. Siren on kiertänyt Saarisen luennoilla intensiivisesti vuodesta 2010.

Siren on myös netistä tuttu. Saarisen Aalto-yliopiston luennot löytyvät YouTubesta, ja jokaiselta videolta löytyy myös Siren. Eturivistä. Aina.

”Eturiviin on päästävä, maksoi mitä maksoi”, Siren sanoo hymyillen.

Markku Siren on siis fani, ja filosofi Esa Saarinen fanituksen kohde, idoli.

Fanisuhde voi syntyä myöhään aikuisiällä, ja nuoruuden idolilla voi pysyä paikka sydämessä läpi elämän.

Kysymys on ihmisen perustarpeesta rakentaa ja määritellä itseään. Fanitus vanhemmalla iällä on usein merkki kyvystä innostua.

Erikoispsykologi Tuomo Tikkasen mukaan fanitus ja ihailu ovat yhtä vanhoja asioita kuin ihminenkin. Ainoastaan termit ovat vaihdelleet.

”Idolit kuuluvat ihmisen psykologiseen kehitykseen, ja niistä on puhuttu vähintään 100 vuoden ajan. Fan-sana tuli käyttöön 1960–70-luvulla, The Beatlesin ja The Rolling Stonesin myötä. Pian termi siirtyi myös urheiluun”, Tikkanen sanoo.

1900-luvun alkupuoliskolla Euroopassa vallalla olleet militaristiset ihanteet piti sotien jälkeen nopeasti unohtaa ja korvata uusilla. Media ja nuorisokulttuuri synnyttivät tehokkaasti yhteisiä palvonnan kohteita.

”Tarvittiin toisenlaisia idoleita, ja samalla ymmärrettiin, ettei sokea fanitus ole mistään kotoisin. Muusikoiden ja urheilijoiden rinnalle ihailun kohteiksi nostettiin esimerkiksi Gandhin kaltaisia rauhantekijöitä.”

Tikkanen muistaa, miten hänen opiskeluaikanaan toiset fanittivat rokkareita ja toiset filosofeja ja ranskalaisia kirjailijoita.

”Ihailun kohteita käytetään omanarvontunnon ja identiteetin rakentamiseen, ja heihin samastutaan. Se tuottaa iloa, ja fani ajattelee, että jotain ihailun kohteen hyvyydestä ja arvosta tarttuu myös häneen.”

Ihmisen ensimmäiset fanituksen kohteet ovat omat vanhemmat. Kolmevuotias lapsi siirtyy ihailemaan isompia, omaa sukupuoltaan olevia lapsia, kunnes löytää teini-iässä yleensä urheilu- ja musiikkitähdet. Tämä on Tikkasen mukaan hyvin tärkeä vaihe.

Teineillä ihailuun liittyy usein kapinaa omia vanhempia kohtaan. Toinen syy idoleille on rakkauden ja kiintymyksen harjoittelu: kaukana olevat rakkaus­objektit ovat turvallinen tapa opetella aikuisuutta varten.

Kohteet vaihtuvat, kun ihminen kehittyy, ja silloin ihailun kohteelta vaaditaan enemmän. Pelkkä soittotaito tai lavaesiintyminen ei yleensä enää riitä siihen, että ihminen haukkoisi henkeään.

Markku Sirenin mukaan Saarinen on samanlainen positiivinen tarinankertoja kuin hän itse. Samastuminen on ollut luontevaa. Muun muassa valmentajana, opinto-ohjaajana ja rehtorina toiminut Siren uskoo tarinoiden voimaan ja näkee myönteisiä mahdollisuuksia kaikkialla.

”Esan puheet vahvistivat minua. Ymmärsin, ettei oma näkökulmani ehkä olekaan väärä.”

Kaikki eivät ole jakaneet Sirenin innostusta filosofiaan tai ymmärtäneet, miksi hän on jo vuosia käynyt kuuntelemassa Saarisen esiintymisiä ”joka hemmetin kurvissa”.

”Jos toiset eivät ymmärrä näitä juttuja, en jää väittelemään. Arvostan Saarista mielettömästi. Hän on älykäs ihminen ja antaa myös tunteiden jyllätä esiintymisissään.”

Vakavissaan Sireniä ei ole toppuuteltu. Läheiset ovat olleet kannustavia: vaimo on kulkenut luennoilla mukana, ja poika on kehottanut isäänsä kirjoittamaan jotain itsekin.

Se ajatus kytee eläkepäiviä viettävän Sirenin mielessä.

”Kaikki, mitä olen kokenut, kulkee koko ajan mukanani ja auttaa minua kehittymään päivästä toiseen.”

Vuonna 1988 Nina Järveläinen oli au pairina Yhdysvalloissa. Hän meni muiden tyttöjen kanssa katsomaan Bruce Springsteenin konserttia Los Angelesin Sports Arenalle. Siellä 19-vuotias suomalaistyttö tunsi sydämensä pysähtyvän.

Noin iso stara ja vielä noin lähellä, Järveläinen ihmetteli. Mitään niin hienoa hän ei ollut koskaan kokenut.

Järveläinen toi konsertista ­t-paidan muistoksi pikkusiskolleen. Suomessa hän jatkoi Springsteenin musiikin kuuntelemista ja kelasi muusikosta kuvattua dokumenttivideota edestakaisin.

Idolinsa näkemistä uudelleen Järveläinen sai kuitenkin odottaa vuosia.

”Bruce tuli ensimmäisen kerran Suomeen 2003. Vaikka omassa elämässä oli tapahtunut paljon asioita siinä välissä, muistin konsertissa saman tunteen 15 vuoden takaa.”

Todellinen käänne fanituksessa tapahtui vuonna 2008, kun Järveläinen meni Springsteenin konserttiin yhdessä pikkusiskonsa kanssa. Eturiviin jonottaneet siskokset saivat yhteyden muihin faneihin.

”Porukka otti meidät lämpimästi ja avosylin vastaan. Meille kerrottiin This Hard Land -nimisestä faniyhteisöstä, joka puuhasi seuraavalle vuodelle sankarimme 60-vuotissyntymäpäiviä.”

Hurmosta keikalla ja keikan jälkeen Järveläinen kuvaa lähes uskonnolliseksi.

Tunne tuntikausia kestäneestä yhteisestä rituaalista ei välttämättä aukea sanoiksi vaan purkautuu itkuna.

Helsingissä 2009 pidetyille Springsteenin synttäreille Järveläisen tytöt menivät yhdessä – samoin kuin jokaisille sen jälkeen.

Sosiaalisuus on keskeinen elementti fanittamisessa.

”Kaikille ihmisille on elintärkeää olla osa yhteisöä tai ryhmää, sillä se on omien kykyjen, persoonallisuuden ja identiteetin kehittymisen edellytys”, Tikkanen sanoo.

Kaikenlainen ryhmään samastuminen ja ennen kaikkea sellaisessa toimiminen edistää selvästi terveyttä. Yksinäisyys lisää muun muassa sydän ja verisuonitautien riskiä.

Sosiaalisen median aikakaudella faniyhteisöjä on entistä helpompi löytää.

”Virtuaalisten yhteisöjen vaikutukset ovat myönteisiä, mutta niitä on vähemmän kuin oikeissa kohtaamisissa”, psykologi Mikael Saarinen sanoo.

Mikael Saarinen, itsekin vuoden 1967 Batman-kerholainen, pitää muutosta merkittävänä. Aikaisemmin faniklubeja pyörittivät ihmiset, jotka järjestivät tilaisuuksia ja tapasivat toisiaan. Nyt tykkääminen tapahtuu yhä enemmän puhelimen ruu­dulla.

”Jos fanittaminen tapahtuu yksin virtuaalisessa maailmassa klikkailemalla, se voi olla vahingollista. Silloin on suurempi mahdollisuus irrota reaalimaailmasta”, Saarinen sanoo.

Idolit myös vaihtuvat Saarisen mukaan nopeammin kuin ennen. Seurauksena voi olla, että nuoren samastumisen ja rakastamisen harjoittelu kärsii.

Mutta vaikka idolit vaihtuvat nopealla sykkeellä, se ei tarkoita sitä, että faniuden aika olisi aiempaa nopeammin ohi. Moni elää nuoruusvaihetta kolmekymppiseksi asti. Myös aikuisille tarjotaan samastumisen kohteita, kun kypsässä keski-iässä olevat julkkikset poseeraavat hajuvesi- ja vaatemalleina.

Sosiaalisen median kautta idoliaan pääsee myös lähemmäksi kuin koskaan ennen – tai siltä se ainakin tuntuu. Julkisuuden henkilöt esiintyvät tosi-tv-ohjelmissa ja lataavat arkisia kuvia Insta­gramiin.

Onko jalustalle nostettujen idolien aika ohi, ja onko tavallisuudesta tullut jopa kiinnostavampaa?

Saarisen mukaan kyse on pikemminkin tirkistelystä. Voi olla lohduttavaa nähdä, että tähdilläkin on puutteita. Hiljattain televisiossa esitetty Cheekistä kertova dokumentti teki kuitenkin selväksi, kuinka huolella huolettomalta näyttävä kuva hiotaan ennen faneille näyttämistä, kun kyse on ykköstähdestä.

”Nuoret ja myös aikuiset kaipaavat 'jumalallisia' tähtiä, joihin voi heijastaa omia tarpeita ja tunteita. Silloin fanituksessa on uskonnollisia piirteitä. Ja vaikka idoli töppäilee, se saa tosifanit uskomaan häneen yhä enemmän”, Saarinen sanoo.

Etäisyys kuuluu turvalliseen ja terveeseen fanitukseen.

Turun keikalla 2013 Springsteen polvistui Järveläisen eteen, otti häntä kädestä kiinni ja lauloi runsaan minuutin kappalettaan Spirit in the night.

Järveläinen meni paniikkiin.

”Vaikka olen rakastanut häntä melkein 30 vuotta, ja nyt hän oli siinä, en uskaltanut katsoa edes silmiin. Jossain vaiheessa miesystäväni käänsi pääni Brucen suuntaan.”

Fanitus on herättänyt hyväntahtoista naljailua Järveläisen ystävissä. He kuitenkin ymmärtävät, mikä tekee Järveläisen onnelliseksi.

Mitä se sitten on, mitä kaikki Springsteeniin uhrattu aika ja raha on antanut?

”Se on ihana oma juttu kaiken muun elämän ja hektisen arjen keskellä. Konserttimatkoja suunnitellaan kauan ja säästetään rahaa, ja hehkutus alkaa hyvissä ajoin. Ulkomaillakin törmää aina suomalaisiin faneihin, joiden kanssa pidetään yhtä.”

Yhteinen fanitus on myös tärkeää yhteistä aikaa siskoksille, jotka muuten asuvat kaukana toisistaan.

Aikaa ja rahaa ei siis lasketa. Se yhtälö ei paljastaisi todellisuutta.

Pitääkö fanituksesta joskus huolestua?

”Kyllä, jos se saa vihaan tai itseensä käpertyviä piirteitä, tai jos ihmisen normaali kehitys pysähtyy. Muuten fanitus on positiivinen asia, ja siinä on kyse ilosta”, Tuomo Tikkanen sanoo.

Vihalla hän viittaa esimerkiksi jalkapallohuligaaneihin, joiden käytös on erkaantunut kauas joukkueen kannattamisesta.

Mikael Saarinen on samaa mieltä. Keski-iässä ja vanhempana fanitus on leikkiä, irtiottoa arjesta. Se saa sisäisen lapsen pysymään hengissä. Mielikuvituksessa tapahtuva myönteinen toiminta tukee terveyttä, ja sellaista pitäisi olla riittävästi.

Mikael Saarinen tarkastelisikin kysymystä toisesta suunnasta.

”Leikkisyys ja luovuus ovat aivojemme perusrakenteessa. Aivot haluavat virikkeitä. Nuoruudessa tämä aivojen kehityksen vaihe on kiihkeimmillään. Miksi osa ihmisistä hylkää tämän aikuistuessaan ja arki muuttuukin tylsäksi?”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • fani
 • Esa Saarinen
 • Psykologia
 • Nuoret

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Suomalaisissa yliopistoissa tutkijoiden on pakko opettaa, ja siitä kärsivät opiskelijat – ”Opettajan liika itseluottamus ei ole hyvä asia”, sanoo Aalto-yliopiston palkittu professori

  7. 7

   Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee paluun Töölöntorin uudessa Alkossa, HSTV:n suora lähetys kello 9.50

  8. 8

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  9. 9

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  10. 10

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nainen surmasi 73-vuotiaan miehen useilla puukoniskuilla Aleksis Kiven kadulla Helsingissä – juuri alkaneessa oikeudenkäynnissä syyttäjä vaatii tuomiota murhasta
  3. Osaisitko tilata suosikkiviiniäsi Alkon tiskiltä? Legendaarinen palvelutiski tekee paluun Töölöntorin uudessa Alkossa, HSTV:n suora lähetys kello 9.50
  4. Deittailusta tuli myös matkailijoiden ajanvietettä – Parhaimmillaan Tinder-treffeistä vieraassa maassa voi oppia paljon
  5. Istuimme presidentin autoon: Ahtisaaren panssari-Mersu oli aikansa huippuauto – ”Peruutustutkana” toimivat auton takaa nousevat tikut
  6. ”Tulee kolme kertaa se tunne: ai, ai, ai!” – ruokataiteilija Kozeen Shiwan tarjoaa illallisillaan epämiellyttäviä makukokemuksia ja haluaa mullistaa koko syömisen konseptin
  7. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  8. Teemu Pulkkinen iski avausosuman Las Vegasissa – seuralta erikoinen koirakuvapyyntö Twitterissä
  9. Kiinalaismies muuttaa kuukaudeksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle – Finavian mainostempaukseen palkattiin ”Tanssii tähtien kanssa -kilpailija”
  10. Luottamus Kiinan talouteen horjumassa – Standard & Poor’s pudotti maailman toiseksi suurimman talouden luottoluokitusta
  11. Vaikuttaa siltä, että 3-vuotias oppii kaksi vierasta kieltä puolessa vuodessa – Kiinalainen päiväkotielämä on osin outoa, mutta ainakin viestintä on tehokasta: viikon aikana opettaja lähetti sata kuvaa
  12. Näytä lisää