Valikko
Elämä

Karhukuvaaja Kimmo Ohtonen pakeni lapsena perheen ongelmia yöksi metsään

Kimmo Ohtonen pakeni pikkupoikana perheen ongelmia metsään. Se, mitä Ohtonen siellä kohtasi, muutti hänen elämänsä.

Männynkäpy puraisi Kimmo Ohtosen paljasta jalkapohjaa. Hämärässä metsässä oli vaikea nähdä, mihin askeleet osuivat. Kesäyön valo pysyi piilossa. Hellepäivän jälkeen taivaalle pakkautuneet pilvet pitivät siitä huolen.

Yhdeksänvuotias Ohtonen ei hidastanut tahtia. Pimeä metsä tuntui turvallisemmalta kuin mökki, josta hän oli hetkeä aiemmin hiipinyt ulos. Ohtonen tiesi, että raivokohtausten jälkeen isä nukkui sikeästi.

Hän jatkoi syvemmälle, kunnes myrskyn juuriltaan repimät puut, naavan verhoamat männynoksat ja saniaiset tekivät metsästä tiheän kuin viidakko. Maa oli kostea, mutta väsyneenä se ei haitannut. Ohtonen kävi kuusen alle makuulle. Täältä kukaan ei löytäisi häntä.

Vieressä rasahti oksa. Uni kaikkosi. Hänen piilonsa oli paljastunut.

Ohtonen makasi selällään ja kuunteli. Oliko se isä?

Metsä oli hiljaa. Hän kohotti päätään.

Parinkymmenen metrin päässä, vasten sammalmätästä seisoi uroskarhu.

Aamuhämärässä se katseli metsäänsä. Ohtosen sydän hakkasi. Karhu nousi männyn runkoa vasten ja rapsutteli selkäänsä.

Irronneet kaarnanpalat jäivät mättään päälle muistoksi, kun eläin katosi puunrunkojen taa.

Eihän sitä kukaan olisi uskonut, vaikka mökkiseudulla tiedettiinkin liikkuvan karhuja. Niinpä Ohtonen ei kertonut kohtaamisesta vuosiin kenellekään. Ei edes äidille. Hänellä oli tarpeeksi huolia.

”Karhusta tuli mielikuvitusystäväni. Annoin sille lempinimeksi John Goodman, suosikkinäyttelijäni mukaan. Toisten poikien sankari oli Hulk tai Batman, minun karhu nimeltä John Goodman”, Kimmo Ohtonen sanoo.

Kevätaurinko ja vuoristotuuli ovat saaneet Ohtosen, 35, poskipäät punoittamaan. Hän on juuri palannut Helsinkiin viikon kuvausmatkalta Norjan Dovrefjellin kansallispuistosta. Siellä Ohtonen oli kuvaamassa Ylen uutta dokumenttisarjaa, joka käsittelee pohjoisen luonnon ja ihmisen suhdetta.

Luonto ja luonnonsuojelu pitävät toimittajana työskentelevän Ohtosen kiireisenä. Vuoden sisällä hän on kuvausreissuillaan seurannut islantilaisia valaanpyytäjiä ja kohdannut jääkarhuemon pentuineen Huippuvuorilla. Ohtosen tunnetuin tempaus lienee saimaannorppien suojelukeräys, jonka aikana hän keräsi norpille 300000 euroa uimalla Saimaalla 140 kilometriä. Mutta läheinen luontosuhde on kotoisin ihan muualta – kodin takapihalta Keravalta.

Sieltä alkoi pieni metsä, jossa liikkui rusakoita, oravia ja fasaaneja. Metsikössä Ohtonen seurasi pikkupoikana eläimiä iltamyöhään, kun viivytteli kotiin palaamista.

”En ole perinteinen erämies, joka on asunut ikänsä korvessa. Tykkään ihmispaljoudesta ja kaupungeista.”

Eräkämpillä ja kuvauskojuilla keravalaislähtöinen luonnonsuojelija otetaan usein sydämellisesti vastaan. Mutta silloin tällöin hän saa kuulla olevansa kaupunkilaispelle, joka ei ymmärrä luonnosta mitään.

”Uskon, että vaikkapa Kallion punaviherkuplassa on usein paljon terveempi luontosuhde kuin ikänsä maalla asuneilla. Tiedän äijiä, jotka romantisoivat itsensä Havukka-ahon ajattelijan kaltaisiksi metsien miehiksi, mutta todellisuudessa luonto on heille pelkkä lihakauppa. Moni heistä on menettänyt täysin kunnioituksensa luontoa kohtaan.”

Ohtonen ottaa esimerkiksi susiin kohdistuvan vihan. Aikuiset miehet demonisoivat luonnon uhkaavan karjaa ja lähitienoon lapsia. Sitten susia kaadetaan julmasti raudoilla ja myrkyillä.

”Usein taustalla on katkeruus siitä, että elämä syrjäseudulta on kadonnut kaupunkeihin. Valta on Helsingissä ja Brysselissä, joten ainoa, mihin nämä miehet voivat enää käyttää valtaansa, ovat pelottavina pidetyt metsän eläimet.”

Ohtoselle itselleen metsä oli lapsena kotia turvallisempi paikka.

Vanhemmat ja isoveli odottivat koulun parkkipaikalla, kun jalkapallojoukkueen bussi kaarsi pihaan. Ohtosen turnausmatka Tanskassa oli ohi, ja perheen auto oli pakattu valmiiksi. Edessä oli kuukausi kesämökillä.

Ystävien vanhemmat toivottivat hyvää lomaa. Kimmo Ohtosen kurkkua kuristi. Hän tiesi, että tulisi taas öitä, jolloin olisi parasta karata metsään.

Veljesten päivät mökkityömaalla venyivät kahdeksantuntisiksi. Laudat olivat painavia ja tehtävät vaikeita, mutta virheitä ei saanut tehdä. Kun isä suuttui, kaikki kärsivät. Raivo oli silmitöntä. Vasarat ja sahat lensivät.

Kohtausten jälkeen asiasta ei puhuttu. Äiti torui metsään karannutta Ohtosta ja helli nälkiintynyttä karkulaista ruualla, mutta ei noussut isää vastaan.

”Lapsena tein äidistä pyhimyksen, mutta vasta aikuisena ymmärsin, että hänelläkin oli ongelmia. Kahden lapsen äitinä hänen olisi pitänyt ottaa vastuu ja lähteä. Mutta niin ei koskaan tapahtunut.”

Niinpä Ohtonen lähti itse. Parikymppisenä hän muutti Manchesteriin opiskelemaan journalismia. Ystäville ja sukulaisille Ohtonen kertoi löytäneensä juuri sellaisen koulutusohjelman, josta haaveili. Todellisuudessa hän halusi pois Suomesta.

”Kun ymmärsin, etten voi pelastaa äitiä, pakenin perheemme ongelmia Englantiin.”

Metsät vaihtuivat suurkaupungin kiireisiin, mökkivierailut äidin kanssa käytyyn kirjeenvaihtoon. Kirjeissä he saivat ensimmäistä kertaa puhua rauhassa ilman isän syytöksiä. Äiti vakuutteli, että kotona meni paremmin. Kimmon ei pitäisi huolehtia liikaa.

Kesät mökkityömaalla ja metsässä vietetyt yöt alkoivat tuntua yhä kaukaisemmilta. Ohtonen päätti, ettei palaa Suomeen.

Puhelu tuli kesken työpäivän. Äiti oli menettänyt tajuntansa ja viety sairaalaan. Sieltä hän ei enää palaisi. Neljä vuotta kestäneet rintasyöpähoidot oli päätetty lopettaa pari kuukautta aikaisemmin.

Ohtonen lensi Suomeen. Pari päivää myöhemmin äiti kuoli.

”Yritin palata vanhaan elämääni, mutta tajusin, että historiani ja juureni ovat täällä. Englannissa asiat olisivat ehkä jääneet käsittelemättä. Päätin, etten halua jäädä menneisyyteni vangiksi ja katkeroitua.”

Suru vei Ohtosen takaisin metsään. Suru äidin kuolemasta ja suru kaikesta pahasta, jota lapsuudessa oli tapahtunut. Ohtonen lenkkeili lähimetsissä ja vaelsi Nuuksiossa. Siellä mieleen muistui turvallinen tunne, jonka metsä lapsena toi.

”Luonto jatkoi kiertokulkuaan minun ongelmistani huolimatta. Metsässä olin osa jotain suurempaa kuin oma elämäni ja perheeni. En halunnut mennä metsään unohtaakseni vaan muistaakseni kaiken. Olin saanut lapsena karhun kohtaamisesta lohtua, ehkä niin kävisi taas.”

Tyynenä alkukesän yönä, puolitoista vuotta äidin kuoleman jälkeen suolle tallusti karhuemo ja kaksi poikasta.

Ohtonen istui yksin kuvauskojussa. Kyyneleet virtasivat hänen poskillaan.

Kohtaamiseen liittyi jotain olennaista ihmisen ja luonnon suhteesta, Ohtonen uskoo.

”Eläinten kanssa voimme käsitellä tunteita, joiden esille tuominen voi muuten olla vaikeaa. Minulle surun kantaja oli karhu, mutta sama pätee kissavideoihin, lemmikkikoiriin ja susiin. Lemmikkeihin puretaan hellyyttä, susiin vihaa ja vieraan pelkoa.”

Vaikka Ohtonen on saanut lohtua metsästä, hän ei silti halua romantisoida ihmisen ja luonnon suhdetta. Ei haaskalle tullutta karhua kiinnosta ihmisen tunteet vaan helppo saalis.

”Mutta juuri siksi luonto on hyvyytemme mittari. Kun siitä ei ole meille suoranaista hyötyä, joudumme itse päättämään, kuinka hyvin sitä kohtelemme. Se päätös määrittelee, millaisia ihmisiä olemme.”

Näistä en luovu

Zadie Smithin kirjat

”Hänen kirjansa ovat mielettömiä matkoja ihmisyyden ytimeen. Smithin luomat maailmat ovat hauskoja, hullunkurisia ja koskettavia tarinoita meistä keskeneräisistä ihmisistä, jotka etsivät onneaan kaiken sekamelskan keskellä.”

Märkäpuku

”Kun puen sen päälle, tunnen olevani toinen olento. Kevään tultua on siistiä lähteä märkkäri päällä järveen tai mereen ja seikkailla veden maailmassa.”

Kamera

”Maailma on joka päivä täynnä suuria tunteita, draamaa ja historiallisia hetkiä. Jos saisin elämäni aikana taltioitua kymmenen kuvaa, jotka kertovat tarinoita tästä ajasta, se tarkoittaisi, että olisin valokuvaajana kantanut korteni kekoon. Siksi kamera kulkee mukana kaikilla matkoillani.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Karhu
 • Luonnonsuojelu
 • Perheväkivalta
 • Metsä

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

  7. 7

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  8. 8

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää