Valikko
Elämä

Karhukuvaaja Kimmo Ohtonen pakeni lapsena perheen ongelmia yöksi metsään

Kimmo Ohtonen pakeni pikkupoikana perheen ongelmia metsään. Se, mitä Ohtonen siellä kohtasi, muutti hänen elämänsä.

Männynkäpy puraisi Kimmo Ohtosen paljasta jalkapohjaa. Hämärässä metsässä oli vaikea nähdä, mihin askeleet osuivat. Kesäyön valo pysyi piilossa. Hellepäivän jälkeen taivaalle pakkautuneet pilvet pitivät siitä huolen.

Yhdeksänvuotias Ohtonen ei hidastanut tahtia. Pimeä metsä tuntui turvallisemmalta kuin mökki, josta hän oli hetkeä aiemmin hiipinyt ulos. Ohtonen tiesi, että raivokohtausten jälkeen isä nukkui sikeästi.

Hän jatkoi syvemmälle, kunnes myrskyn juuriltaan repimät puut, naavan verhoamat männynoksat ja saniaiset tekivät metsästä tiheän kuin viidakko. Maa oli kostea, mutta väsyneenä se ei haitannut. Ohtonen kävi kuusen alle makuulle. Täältä kukaan ei löytäisi häntä.

Vieressä rasahti oksa. Uni kaikkosi. Hänen piilonsa oli paljastunut.

Ohtonen makasi selällään ja kuunteli. Oliko se isä?

Metsä oli hiljaa. Hän kohotti päätään.

Parinkymmenen metrin päässä, vasten sammalmätästä seisoi uroskarhu.

Aamuhämärässä se katseli metsäänsä. Ohtosen sydän hakkasi. Karhu nousi männyn runkoa vasten ja rapsutteli selkäänsä.

Irronneet kaarnanpalat jäivät mättään päälle muistoksi, kun eläin katosi puunrunkojen taa.

Eihän sitä kukaan olisi uskonut, vaikka mökkiseudulla tiedettiinkin liikkuvan karhuja. Niinpä Ohtonen ei kertonut kohtaamisesta vuosiin kenellekään. Ei edes äidille. Hänellä oli tarpeeksi huolia.

”Karhusta tuli mielikuvitusystäväni. Annoin sille lempinimeksi John Goodman, suosikkinäyttelijäni mukaan. Toisten poikien sankari oli Hulk tai Batman, minun karhu nimeltä John Goodman”, Kimmo Ohtonen sanoo.

Kevätaurinko ja vuoristotuuli ovat saaneet Ohtosen, 35, poskipäät punoittamaan. Hän on juuri palannut Helsinkiin viikon kuvausmatkalta Norjan Dovrefjellin kansallispuistosta. Siellä Ohtonen oli kuvaamassa Ylen uutta dokumenttisarjaa, joka käsittelee pohjoisen luonnon ja ihmisen suhdetta.

Luonto ja luonnonsuojelu pitävät toimittajana työskentelevän Ohtosen kiireisenä. Vuoden sisällä hän on kuvausreissuillaan seurannut islantilaisia valaanpyytäjiä ja kohdannut jääkarhuemon pentuineen Huippuvuorilla. Ohtosen tunnetuin tempaus lienee saimaannorppien suojelukeräys, jonka aikana hän keräsi norpille 300000 euroa uimalla Saimaalla 140 kilometriä. Mutta läheinen luontosuhde on kotoisin ihan muualta – kodin takapihalta Keravalta.

Sieltä alkoi pieni metsä, jossa liikkui rusakoita, oravia ja fasaaneja. Metsikössä Ohtonen seurasi pikkupoikana eläimiä iltamyöhään, kun viivytteli kotiin palaamista.

”En ole perinteinen erämies, joka on asunut ikänsä korvessa. Tykkään ihmispaljoudesta ja kaupungeista.”

Eräkämpillä ja kuvauskojuilla keravalaislähtöinen luonnonsuojelija otetaan usein sydämellisesti vastaan. Mutta silloin tällöin hän saa kuulla olevansa kaupunkilaispelle, joka ei ymmärrä luonnosta mitään.

”Uskon, että vaikkapa Kallion punaviherkuplassa on usein paljon terveempi luontosuhde kuin ikänsä maalla asuneilla. Tiedän äijiä, jotka romantisoivat itsensä Havukka-ahon ajattelijan kaltaisiksi metsien miehiksi, mutta todellisuudessa luonto on heille pelkkä lihakauppa. Moni heistä on menettänyt täysin kunnioituksensa luontoa kohtaan.”

Ohtonen ottaa esimerkiksi susiin kohdistuvan vihan. Aikuiset miehet demonisoivat luonnon uhkaavan karjaa ja lähitienoon lapsia. Sitten susia kaadetaan julmasti raudoilla ja myrkyillä.

”Usein taustalla on katkeruus siitä, että elämä syrjäseudulta on kadonnut kaupunkeihin. Valta on Helsingissä ja Brysselissä, joten ainoa, mihin nämä miehet voivat enää käyttää valtaansa, ovat pelottavina pidetyt metsän eläimet.”

Ohtoselle itselleen metsä oli lapsena kotia turvallisempi paikka.

Vanhemmat ja isoveli odottivat koulun parkkipaikalla, kun jalkapallojoukkueen bussi kaarsi pihaan. Ohtosen turnausmatka Tanskassa oli ohi, ja perheen auto oli pakattu valmiiksi. Edessä oli kuukausi kesämökillä.

Ystävien vanhemmat toivottivat hyvää lomaa. Kimmo Ohtosen kurkkua kuristi. Hän tiesi, että tulisi taas öitä, jolloin olisi parasta karata metsään.

Veljesten päivät mökkityömaalla venyivät kahdeksantuntisiksi. Laudat olivat painavia ja tehtävät vaikeita, mutta virheitä ei saanut tehdä. Kun isä suuttui, kaikki kärsivät. Raivo oli silmitöntä. Vasarat ja sahat lensivät.

Kohtausten jälkeen asiasta ei puhuttu. Äiti torui metsään karannutta Ohtosta ja helli nälkiintynyttä karkulaista ruualla, mutta ei noussut isää vastaan.

”Lapsena tein äidistä pyhimyksen, mutta vasta aikuisena ymmärsin, että hänelläkin oli ongelmia. Kahden lapsen äitinä hänen olisi pitänyt ottaa vastuu ja lähteä. Mutta niin ei koskaan tapahtunut.”

Niinpä Ohtonen lähti itse. Parikymppisenä hän muutti Manchesteriin opiskelemaan journalismia. Ystäville ja sukulaisille Ohtonen kertoi löytäneensä juuri sellaisen koulutusohjelman, josta haaveili. Todellisuudessa hän halusi pois Suomesta.

”Kun ymmärsin, etten voi pelastaa äitiä, pakenin perheemme ongelmia Englantiin.”

Metsät vaihtuivat suurkaupungin kiireisiin, mökkivierailut äidin kanssa käytyyn kirjeenvaihtoon. Kirjeissä he saivat ensimmäistä kertaa puhua rauhassa ilman isän syytöksiä. Äiti vakuutteli, että kotona meni paremmin. Kimmon ei pitäisi huolehtia liikaa.

Kesät mökkityömaalla ja metsässä vietetyt yöt alkoivat tuntua yhä kaukaisemmilta. Ohtonen päätti, ettei palaa Suomeen.

Puhelu tuli kesken työpäivän. Äiti oli menettänyt tajuntansa ja viety sairaalaan. Sieltä hän ei enää palaisi. Neljä vuotta kestäneet rintasyöpähoidot oli päätetty lopettaa pari kuukautta aikaisemmin.

Ohtonen lensi Suomeen. Pari päivää myöhemmin äiti kuoli.

”Yritin palata vanhaan elämääni, mutta tajusin, että historiani ja juureni ovat täällä. Englannissa asiat olisivat ehkä jääneet käsittelemättä. Päätin, etten halua jäädä menneisyyteni vangiksi ja katkeroitua.”

Suru vei Ohtosen takaisin metsään. Suru äidin kuolemasta ja suru kaikesta pahasta, jota lapsuudessa oli tapahtunut. Ohtonen lenkkeili lähimetsissä ja vaelsi Nuuksiossa. Siellä mieleen muistui turvallinen tunne, jonka metsä lapsena toi.

”Luonto jatkoi kiertokulkuaan minun ongelmistani huolimatta. Metsässä olin osa jotain suurempaa kuin oma elämäni ja perheeni. En halunnut mennä metsään unohtaakseni vaan muistaakseni kaiken. Olin saanut lapsena karhun kohtaamisesta lohtua, ehkä niin kävisi taas.”

Tyynenä alkukesän yönä, puolitoista vuotta äidin kuoleman jälkeen suolle tallusti karhuemo ja kaksi poikasta.

Ohtonen istui yksin kuvauskojussa. Kyyneleet virtasivat hänen poskillaan.

Kohtaamiseen liittyi jotain olennaista ihmisen ja luonnon suhteesta, Ohtonen uskoo.

”Eläinten kanssa voimme käsitellä tunteita, joiden esille tuominen voi muuten olla vaikeaa. Minulle surun kantaja oli karhu, mutta sama pätee kissavideoihin, lemmikkikoiriin ja susiin. Lemmikkeihin puretaan hellyyttä, susiin vihaa ja vieraan pelkoa.”

Vaikka Ohtonen on saanut lohtua metsästä, hän ei silti halua romantisoida ihmisen ja luonnon suhdetta. Ei haaskalle tullutta karhua kiinnosta ihmisen tunteet vaan helppo saalis.

”Mutta juuri siksi luonto on hyvyytemme mittari. Kun siitä ei ole meille suoranaista hyötyä, joudumme itse päättämään, kuinka hyvin sitä kohtelemme. Se päätös määrittelee, millaisia ihmisiä olemme.”

Näistä en luovu

Zadie Smithin kirjat

”Hänen kirjansa ovat mielettömiä matkoja ihmisyyden ytimeen. Smithin luomat maailmat ovat hauskoja, hullunkurisia ja koskettavia tarinoita meistä keskeneräisistä ihmisistä, jotka etsivät onneaan kaiken sekamelskan keskellä.”

Märkäpuku

”Kun puen sen päälle, tunnen olevani toinen olento. Kevään tultua on siistiä lähteä märkkäri päällä järveen tai mereen ja seikkailla veden maailmassa.”

Kamera

”Maailma on joka päivä täynnä suuria tunteita, draamaa ja historiallisia hetkiä. Jos saisin elämäni aikana taltioitua kymmenen kuvaa, jotka kertovat tarinoita tästä ajasta, se tarkoittaisi, että olisin valokuvaajana kantanut korteni kekoon. Siksi kamera kulkee mukana kaikilla matkoillani.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Karhu
 • Luonnonsuojelu
 • perheväkivalta
 • Metsä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  4. 4

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Trump saa nimittää vävynsä erikoisavustajakseen – Nepotismilait eivät oikeusministeriön mukaan koske Valkoiseen taloon palkattavia

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Suomen kansalaisuus myönnetään tällä vaatimattomalla paperinpalalla ilman seremonioita – miksi Suomi ei juhli uusia kansalaisia?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  6. 6

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  9. 9

   Millaista on Daruden elämä 17 vuotta Sandstormin jälkeen? Keikkoja maailmalla, röyhkeitä kopioijia ja asuntolainan lyhennyksiä

  10. 10

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää