Elämä

Krooniset myöhästelijät kadottavat ajantajun – ”Jos törmään tuttuun ostarilla, aika pysähtyy”

Myöhästelytaipumukselle on monta selitystä: optimisti kuvittelee ehtivänsä vaikka mitä, ja empaattinen jää helposti suustaan kiinni.

Sulhanen seisoi alttarilla ja juhlaväki istui paikoillaan vanhassa tukholmalaisessa puukirkossa. Minä hetkenä hyvänsä musiikki alkaisi soida ja morsian astelisi kirkkoon isänsä käsipuolessa.

Lautalattia narahti äänekkäästi kirkon ovella. Satapäinen hääväki nousi seisomaan. Jos sulhanen nielaisi jännityksestä, pukujen ja hameiden kahina peitti sen alleen.

Se olisi nyt menoa.

Tai ei ihan vielä. Lattiaa narisuttivatkin sulhasen sukulaiset Suomesta – hengästyneinä ja pahasti myöhässä. Tiina Sola-Jalli oli yksi heistä. Hänen miehensä oli sulhasen serkku. Suomalaista sukuhaaraa edustamaan lähetetty joukko ei taatusti jäänyt keneltäkään huomaamatta.

Tapauksesta on noin 25 vuotta, joten nyt sille uskaltaa jo vähän nauraa.

Alttarilla seisseen, täydellisesti hölmistyneen sulhasen ilmettä Sola-Jalli, 47, ei unohda koskaan. Epäilemättä sulhanen muistaa hetken myös.

”Silloin ei naurattanut ollenkaan.”

Sola-Jalli kuuluu niihin ihmisiin, jotka ovat kroonisesti myöhässä. Myöhästely on kulkenut suvussa, ja Sola-Jalli uskoo, että mallioppiminen on vahvistanut omaa taipumusta. Isoisän ehtimistä omiin hautajaisiinsa epäiltiin suvussa laajalti.

Sola-Jalli ei ärsyynny toisten myöhästelystä, sillä hän ymmärtää sitä hyvin. Niin hyvin, että meni naimisiin toisen kroonikon kanssa.

”Mieheni oli myöhässä ensi­treffeiltämme. Ikuisuudelta tuntuneen 45 minuutin jälkeen olin lähdössä, kun hän ilmestyi paikalle.”

Myöhästymisiin liittyvät tarinat ovat joskus kuin romanttisen komedian kohtauksia. Tai sitten toisen ajantajuttomuus saa läheiset hulluuden partaalle – heille myöhästely on vain ja ainoastaan ilmaus kunnioituksen puutteesta.

Harva miettii, että myöhästelijäkin voi kärsiä. Sola-Jallia oma myöhästely hävettää, ja lähes päivittäin hän päättää ottaa it­seään niskasta kiinni.

Mistä syitä myöhästelyyn voi olla? Jos ihminen ja kello elävät eri todellisuudessa, onko mitään tehtävissä?

Myöhästelylle on paljon syitä, sanoo Helsingin yliopiston kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka.

Yksi niistä on optimismi.

”Taustalla voi olla ylioptimistinen aikataulujen laatiminen. Yleensä optimismi on hyväksi ihmiselle, mutta siihen voi liittyä se, että suunnittelee ja hahmottaa väärin.”

Lonka syyllistyy tähän itsekin.

”Aikataulutan menoni juuri niin, ettei marginaaleja juuri jää. Silloin pienikin häiriö esimerkiksi liikenteessä sotkee suunnitelmat.”

Marginaalien jättämisen opettelu voi auttaa myöhästelytaipumuksen voittamisessa. Marginaali tarkoittaa aikaa, jonka ansiosta kalenteri kestää, vaikka metro menisi nenän edestä tai mummo yllättäen soittaisi. Eihän ole mikään katastrofi olla kymmenen minuuttia etuajassa.

Tämä on Longan mukaan kuitenkin vaikeaa, sillä maailma ja erityisesti työelämä on muuttunut kaoottiseksi. Rytminvaihdos koettelee keskittymisky­kyämme. Ihmisten oletetaan olevan koko ajan tavoitettavissa. Kaikkiin sähköposteihin ja Whats­App-viesteihin pitäisi vastata, ja mielellään heti.

”Aivoissa ei ole tapahtunut merkittävää rakenteellista muutosta 50 000 vuoteen. Työmuisti ja käyttöjärjestelmämme ei pysy uusien sosiodigitaalisten vuorovaikutusmuotojen tasalla.”

Lonka näkee, ettei kaikki ole ihmisen organisointitaidosta kiinni: ehkä tämä maailma ei ole enää yhtä hyvin organisoitavissa kuin ennen.

Suomalaisessa kulttuurissa myöhästelyä ei ole perinteisesti katsottu hyvällä. Sitä on Longan mukaan pidetty hyvin epäkohteliaana vallankäyttönä. Myöhästelevän ihmisen on ajateltu haluavan huomiota.

”Vanhukset pitävät myöhästymistä häpeällisenä. Sen takia he saapuvat kyläänkin aina etuajassa. Se voi olla ahdistavaa, sillä usein isäntäväki vielä imuroi kalsareissaan”, Lonka sanoo.

Hänen mukaansa nuorempi polvi on tottunut myöhästelyyn. Ja on niitäkin, jotka ovat patologisia myöhästelijöitä. Silloin ajankäytössä on jotain vikaa.

”On niin helppoa lähettää viesti, että myöhästyn ja tulen hetken päästä. Ongelmia tulee tilanteissa, jotka eivät jousta.”

Pari vuotta sitten Sola-Jallilta meinasi mennä sivu suun Madonnan konsertti Amsterdamissa. Hän tajusi taksissa, ettei tule ikinä ehtimään lentoasemalle lähtöselvitykseen ajoissa.

”Lennot olivat aika täynnä, mutta onneksi meidät saatiin mahtumaan mukaan seuraavalle lennolle. Keikalle pääsimme, sillä se oli vasta seuraavana päivänä.”

Iän ja monien nolojen läheltä piti ja ohi meni -tilanteiden myötä Sola-Jalli on pyrkinyt hallitsemaan myöhästelyään puskuriajalla. Jos tiedossa on jotakin erityistä ja matka on pitkä, kannattaa paikalla olla päivää aiemmin.

Silloin, kun on tosi on kyseessä, Sola-Jalli ei myöhästele arkenakaan.

”Töissä olen aina ajoissa. Uskon, että juuri tuon äärettömän pedanttiuden takia joudun hölläämään muissa asioissa, ja se näkyy myöhästelynä.”

Myös tyttären kilpaurheilu on ollut kasvattava paikka. Lasta ei voi viedä treeneihin myöhässä, sillä muuten koko joukkue seisoo ja odottaa. 

Kari Vähäkangasta jännitti. Parikymppinen nuorimies oli elämänsä ensimmäisessä työpaikassa, ja nyt esimies vei häntä henkilöstöpäällikön puhutteluun. Matka rakennuksen toiseen päähän tuntui kestävän ikuisuuden.

Vähäkangas työskenteli yrityksessä, jossa hänen isänsä oli tehnyt pitkän uran. Puhuttelun – ja kirjallisen varoituksen – syynä oli Vähäkankaan myöhästely. Edes puolen tunnin liukumamahdollisuus aamuisin ei auttanut.

”Se oli todella noloa nuorelle miehelle, joka oikeasti yritti parhaansa. Joka aamu optimistisesti ajattelin, että ’onhan tässä vielä aikaa’, mutta myöhästyin aina minuutin pari”, 39-vuotias Vähäkangas muistelee.

Vähäkangas on ollut myöhästelijä lapsesta saakka. Koulumatkat hän taittoi juosten, ja kun sekään ei riittänyt, seurasi jälki-istuntoa.

Työelämässä seuraukset kovenivat. Mutta kun myöhästely toi varoituksen, oman esimiehen reaktio helpotti.

”Puhuttelussa hän puolusti minua henkilöstöpäällikölle. Hän ihmetteli, miksi tällainen numero tehdään, jos työt on kuitenkin hoidettu moitteettomasti ja ajallaan.”

Siksi nuoren myöhästelijän itsetunto ei romahtanut. Päin vastoin – Vähäkangas sai uskoa siihen, että kaikki eivät tuijota vain kelloa, vaan hyvin tehty työ riittää.

Seuraavat 16 vuotta Vähäkangas painoikin töitä mainostoimistossa, jossa sai tehdä töitä aamulla tai yöllä, kunhan ne teki. Palkka maksettiin tehdystä työstä eikä työpisteessä vietetyistä tunneista.

Kun Vähäkangas tämän jälkeen alkoi yrittäjäksi, hän päätti noudattaa samaa periaatetta.

”Yrityksessämme ei kytätä kelloa. Jos minun pitää olla esimerkki, ei muita mahdollisuuksia taida olla. Uskon kuitenkin, että joustava ilmapiiri palvelee sekä yritystä että työntekijöitä.”

Psykologi ja psykoterapeutti Eila Saarinen pitää epätodennäköisenä, että myöhästelevät ihmiset olisivat epäkunnioittavia tietoisesti tai laajassa mittakaavassa.

”Juuri tuo nolouden tunteminen ja kylmä hiki, kun yrittää ehtiä paikasta toiseen, kertoo vastakkaisesta pyrkimyksestä.”

Saarisen mukaan myöhästelyyn vaikuttaa malli, jonka lapsi saa kotoa. Jos kodissa kaaos on tavallista ja kaikkialle lähdetään myöhässä, se tuntuu lapsesta luonnolliselta. Oman perheen elämisen tapaa voi analysoida vasta aikuisempana. Silloin voi miettiä, haluaako jatkaa samaa.

”Myös ihmisen synnynnäinen temperamentti on otettava huomioon. Jotkut reagoivat herkemmin ja pystyvät nopeampiin suorituksiin. Toiset taas lämpenevät hitaasti ja vaativat enemmän suunnittelua ja harmoniaa.”

Paradoksaalisesti myöhästelijöitä syytetään usein ylimielisyydestä ja siitä, etteivät he arvosta toisia. Kirsti Longan mukaan pikemminkin liiallinen kiltteys voi olla syynä siihen, ettei raaski kiirehtiä tai sanoa toiselle, ettei olisi aikaa jutella.

Sama ihminen on voinut juuri olla puhelimessa yllättäen sairastuneen mummonsa kanssa, mutta kun hän menee myöhässä työpaikan palaveriin, vaikutelma on leuhka.

Ruotsissakin neljä vuotta professorina toiminut Lonka sanoo, että suomalainen työkulttuuri on liian syyllistävä. Olemme muka täsmällisiä ja tehokkaita ja menemme heti asiaan, mutta emme satsaa riittävästi ilmapiirin rakentamiseen.

”Myöhästelijöitä katsotaan paheksuvasti. Ruotsalaiset ovat ratkaisseet asian hienosti. Siellä kokoukset alkavat täsmällisesti, mutta alku on varattu kahville, pullalle ja mukavalle keskustelulle.”

Agendan käsittely alkaa vasta, kun kaikki ovat paikalla. Myöhästynyt menettää ehkä pullansa muttei kasvojaan, ja hän ehtii hyvin mukaan asiaan.

 

Tiina Sola-Jalli uskoo olevansa empaattinen ihminen. Hän on huomannut ajantajunsa pettävän, kun vastaan tulee ystävä.

”Jos törmään tuttuun Munkkivuoren ostarilla ja jään juttelemaan, aika pysähtyy. Ilmeisesti heittäydyn keskusteluun ja unohdan kaiken muun.”

Psykologiassa puhutaan toisinaan flow-tilasta. Silloin ihminen on niin syventynyt mielekkääseen tekemiseen, että aika tuntuu pysähtyvän.

Vähäkankaalle käy joskus niin, kun hän leikkii kolmen lapsensa kanssa. Yhteinen mieliharrastus on muovailuvahat.

”Toisinaan, kun vaimoni komentaa meitä valmistautumaan lähtöön, lapset kyllä tottelevat, mutta minä jään muovailemaan. Olen miettinytkin, että millaisen esimerkin oikein annan.”

Mietintä tuotti tuloksen. Pääsiäisenä Vähäkangas päätti, että olisi parempi malli jälkipolville, eikä enää myöhästelisi – eikä olisi enää sellainen ”kivireki” täsmälliselle vaimolleen kuin kokee olleensa.

Takana on 14 yhteistä vuotta, joten jotain Vähäkangas on tehnyt oikein.

Eikä hän aina myöhässäkään ole. Omiin häihinsä mies ehti loistavasti.

”Olimme lomamatkalla Hawaijilla, kun kosin. Suunnittelin etukäteen niin, että häät voitiin viettää paikan päällä. Kun olin itse järjestänyt kaiken, en yksinkertaisesti voinut myöhästyä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • aikakäsitys
 • aikataulu
 • Psykologia
 • optimismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  4. 4

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  5. 5

   Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

  6. 6

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  7. 7

   Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista

  8. 8

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Presidentinvaaleista voi tulla täysi sirkus, kun mukana on klovneja, nuorallakävelijöitä ja akrobaatteja
  3. ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin
  4. Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”
  5. Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä
  6. Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”
  7. Syy suomalaisten terveyseroihin löytyy elintavoista
  8. Palloliiton puheenjohtajana jatkaa Pertti Alajan poismenon jälkeen toistaiseksi varapuheenjohtaja Markku Lehtola
  9. Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan
  10. Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa
  11. HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13
  12. Näytä lisää