Elämä

Ruokatutkija: Luulemme, että päätämme itse ruokavaliostamme – se on harha

Jos syöminen perustuisi järkeen, eikä tunteeseen ja tottumukseen, lihansyönti olisi jo loppunut, väittää ruokatutkija Markus Vinnari. Hän uskoo, että suomalaisista voi tulla kasvissyöjiä 30 vuodessa.

Tamperelaisen falafel-ravintolan lounasruuhkassa yksi erottuu muista. Ruokatutkija Markus Vinnari on pukeutunut 20-lukulaiseen herrain kesäpukuun. Etusormessa kiiltelee kultainen kantasormus, ja hiukset on kammattu siististi jakaukselle. Vinnari tilaa falafel-rullan, ja seitsemän minuuttia myöhemmin se on syöty.

Tätä annosta Vinnari ei palauta ravintolan keittiöön, mutta tarvittaessa hän ei epäröi tehdä niin. Oikeastaan Vinnari pitää sitä velvollisuutenaan, jos ruoka ei ole hyvää. Kuten silloin, kun hintavassa ravintolassa hänen eteensä kannettiin pala tofua, jonka päälle oli ripoteltu puolukoita.

”Kasvissyöjät ovat tottuneet kiittämään nöyrästi, kunhan heille löytyy listalta jotain. Itse ajattelen, että teen palveluksen maailmalle, kun kerron asiallisesti, jos ruoka ei ole hyvää. Jos kokit eivät osaa laittaa maukasta kasvisruokaa, ei sen syöminen yleisty ikinä”, Vinnari sanoo.

Ja juuri kasvissyönnin yleistyminen on hänen tavoitteensa. Vinnarin tulevaisuuden visiossa suomalaisista tulee kasvissyöjiä vuoteen 2050 mennessä – kuin huomaamattaan.

 

Vinnari on diplomi-insinööri, kauppatieteiden tohtori ja Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun ekologisen taloustieteen tutkijatohtori, ja hänelle kasvissyönti on järki- ei tunnekysymys.

”Lähes viidennes ihmisen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä aiheutuu kotieläintuotannosta. Samalla väestö kasvaa, lihan syönti lisääntyy ja uusia metsiä kaadetaan laidunmaiksi. Se kiihdyttää päästöjä ja kasvi- ja eläinlajien katoamista. Jos syöminen perustuisi järkeen, eikä tunteeseen ja tottumukseen, lihansyönti olisi jo loppunut.”

Nyt monia tietenkin vähän huvittaa. Suomalaisistako kasvissyöjien kansa, miten muka?

Ihmisillä on kumma harhaluulo, että he syövät sitä, mitä itse haluavat, Vinnari sanoo. Tämän taakse piiloutuvat myös kauppa ja ravintolat: asiakkaille tarjotaan sitä, mikä maistuu.

”Oikeasti me syömme sitä, mitä tuetaan, eli mikä on edullista ja mihin meidät on totutettu. Minua inhottaa, että mennään kuluttajan selän taakse ja väitetään, että saamme vapaasti valita. Onko se vapaasti valitsemista, jos lounasruokalassa on tarjolla kolme liharuokaa tai liha on kaupassa edullisempaa kuin kasvikset?”

Vinnari uskoo, että yhä ­useampi valitsisi jo nyt mielellään kasvisvaihtoehdon, jos sellainen olisi helposti saatavilla. Mutta kun lapsiperheen äiti tai isä kurvaa työpäivän jälkeen marketin pihaan, ei hänellä ole aikaa lukea pakkausselosteita ja miettiä tuotteiden ympäristökuormaa tai eettisyyttä. Ihmisiä kiinnostaa hinta ja helppous.

Siksi täysipainoisen kasvis­ruuan saamisesta pitää Vinnarin mielestä tehdä yhtä helppoa kuin lihan ostamisesta. Hän aloittaisi yksinkertaisista muutoksista: Kasviproteiinit esille lihatiskin viereen, sisäänvetotuotteeksi jauhelihan sijaan nyhtökauraa ja kasvisruoka ykkösvaihtoehdoksi lounasruokalaan.

Mutta muutoksista ei ole iloa, jos ruoka on pahaa.

Ja totuus on, että Suomessa kasvisruoka on usein pahaa, Vinnari sanoo. Hänestä ongelma on perinteinen suomalainen tapa laittaa kasvisruokaa: matkia liharuokia, mutta jättää liha pois. Jäljelle jää nakkikeitto ilman nakkeja.

”Kappas, ettei maistu.”

Siksi koulujen ja lounasravintoloiden kokit pitäisi Vinnarin mielestä kouluttaa tekemään oikeasti hyvää kasvisruokaa.

”Voisimme ottaa mallia siitä, kuinka meksikolaiset käyttävät papuja ja intialaiset linssejä, ja miettiä, miten nämä muokataan suomalaiseen makuun siten, että maha pysyy täynnä samaan tapaan kuin lihasta.”

Sitten vain siirretään hyvä kasvisruoka keskelle linjastoa, Vinnari innostuu.

”Jo yhden sukupolven aikana on mahdollisuus tehdä iso muutos.”

Iso muutos on jo tapahtunut, ainakin Vinnarin omassa elämässä.

Kangasalan Suinulassa maatilan poika kiipeili puihin pudottamaan linnunpesiä ja ampui kotipihan räkättirastaita isän maksamalla markkapalkalla.

”Kuuluin niihin lapsiin, jotka iloitsivat eniten, kun räkättirastas ammuttiin ja tienestit lisääntyivät.”

Teininä Vinnari harrasti voimailua ja söi hyvillä mielin liharuokaa.

Lukion jälkeen hän lähti Tampereen yliopistoon opiskelemaan kansantaloustiedettä, koska haaveili pörssimeklarin työstä.

”Ajattelin, että maailma on peli, ja se, jolla on lopussa eniten rahaa, on voittaja.”

Sitten Vinnari kehaisee it­seään: ”Jos joku on vahvuuteni, niin se, että olen valmis muuttamaan mielipiteitäni, kun kohtaan parempia argumentteja.”

Ja sellaisia alkoi tulla eteen. Yliopiston kirjastossa Vinnari päätyi sattumalta lukemaan Ecological economics -tiedejulkaisusta ruuan verotusta käsitellyttä artikkelia. Siinä hahmoteltiin malli, kuinka ruokaa tulisi verottaa, jotta se ohjaisi ihmisiä syömään terveyden ja ympäristön kannalta viisaammin.

”Se oli silmiä avaavan konkreettista. Ajattelin, että tällaista pitäisi tutkia enemmän.”

Sittemmin Vinnari on tutkinut.

Viisi vuotta sitten hän väitteli tohtoriksi lihansyönnin asemasta Suomessa. Sen jälkeen muutos on ollut nopeampaa kuin Vinnari osasi odottaa.

”Nyt meillä on nyhtökauratehdas ja kaikissa kaupoissa iso hylly kasvismaitoja.”

Vinnarin oma perhe on kasvissyönnin yleistymisestä hyvä esimerkki. Hänen 6-vuotias lapsensa on ollut syntymästään saakka vegaani. Se on ollut helppoa, sillä päiväkodissa ruokavalio oli ilmoitusasia. Tampereen Tammelassa sijaitsevan kodin vieressä on pari kasvisravintolaa ja hyvillä kasvisproteiinivalikoimilla varustettu lähikauppa.

Tyylistäkään ei ole tarvinnut tinkiä: 20-luvun pukeutumista harrastava Vinnari tilaa vegaanisia nahkakenkiä ja vöitä verkkokaupoista.

”Kaikki eivät kuitenkaan asu Tammelantorin läheisyydessä. Lihattomuus pitäisi tehdä yhtä helpoksi myös muualla.”

Mutta auttaako helppous? Lihan syömistä perustellaan usein myös sillä, että se kuuluu ruokaperinteeseemme.

Vinnari muistuttaa, että sata vuotta sitten Suomessa syötiin 30 kiloa lihaa henkeä kohden. Nyt määrä on noin 80 kiloa.

”Ruokajärjestelmämme ei todellakaan ole aina ollut tällainen. Se, miten ruoka tulee pöytäämme, ei ole mikään luonnollisen kehityksen tulos. Sitä, mitä tuotetaan ja miten paljon, on vääristelty esimerkiksi maataloustuilla.”

Vinnari esittää ajatusleikin: Jos ruuantuotanto suunniteltaisiin alusta, tuskin kukaan ajattelisi, että järjestelmän kannattaa perustua maailmanlaajuisesti pienelle joukolle elintarvikkeita, kuten soijalle, naudanlihalle, riisille ja vehnälle.

”Se, että maapinta-alaa käytetään vain muutamien lajien ja eläinten kasvattamiseen, vähentää luonnon monimuotoisuutta. Yksipuolisessa järjestelmässä myös sairaudet leviävät helpommin, jolloin ruuantuotanto on haavoittuvainen.”

Sen sijaan nykyään mietittäisiin – näin Vinnari uskoo –, mitä raaka-aineita Suomen oloissa kannattaa kasvattaa, mikä aiheuttaa vähiten päästöjä, on typpikierron kannalta hyväksi maaperälle ja takaa terveydelle tarpeelliset ravintoaineet.

”Olisi vaikea nähdä, että tällaisessa tilanteessa kenenkään pöydässä olisi enää maitotölkkiä.”

Koska ruuantuotantoa ei voi noin vain aloittaa alusta, tarvitaan vähittäisiä muutoksia. Niitä tapahtuu Vinnarin mukaan kolmella alueella: ihmisten omissa arvoissa, politiikassa ja teknologiassa.

”Jo nyt on käynnissä vahva sosiaalinen murros. Esimerkiksi Ravitsemusneuvottelukunta päätyi kaksi vuotta sitten uudistetuissa suosituksissaan suosittelemaan punaisen lihan käytön vähentämistä. Se tapahtui no­peammin kuin osasin odottaa.”

Vinnari uskoo, että jossain vaiheessa lihaa sisältäviä tuotteita aletaan tukea vähemmän ja verottaa enemmän niiden aiheuttamien päästöjen takia. Tanskassa lihaveroa harkitaan jo.

Kolmas murros tapahtuu Vinnarin mukaan teknologiassa: Esimerkiksi Yhdysvalloissa keinoliha aiotaan tuoda markkinoille parissa vuodessa.

Kaksi vuotta sitten Vinnari istui turkkilaisessa hotellihuoneessa ja piteli käsissään lihakirvestä. Hänet oli kutsuttu lihateknolo­gian maailmankonferenssiin pääpuhujaksi.

Kirves oli järjestäjän antama lahja.

Vinnaria jännitti. Hän aikoi puhua joukolle liha-ammattilaisia eläinten oikeuksista. Siitä, että lihantuotannon kestävästä kehityksestä keskusteltaessa pitäisi tehokkuuden ja ympäristön lisäksi muistaa myös eläinten hyvinvointi. Tästä näkökulmasta lihankulutuksen pitäisi pudota lähelle nollaa.

”Esityksen jälkeen tajusin, että olin jännittänyt turhaan. Moni tuli kiittelemään, ja siellä suhtauduttiin aiheeseen hyvin.”

Vinnarin mukaan ruuantuotantoomme liittyvä muutos on alkanut, eikä kyseessä ole enää pienen piirin pipertely.

”Kuinka moni uskoi 10 vuotta sitten sähköautoon tai 30 vuotta sitten internetiin? Tällainen harppaus voi tapahtua myös siinä, mitä syömme.”

Näistä en luovu

Yksinkertaisuuden ajatus

”En luovu ajatuksesta, että elämän tarkoitus on aika yksinkertainen: tehdä hyvää.”

Kirjat

”Kirjat toimivat linkkinä tietoon, mutta ne myös viestivät siitä, mistä olen kiinnostunut. Viimeksi vaikutuksen teki Platonin Valtio.”

Matkailu

”Uusilla paikoilla ja ruuilla on ollut tärkeä rooli persoonani kehittymisessä.”

Kuka?

Markus Vinnari, 40, on Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun ekologisen taloustieteen tutkijatohtori. Naimisissa julkisen talousjohtamisen professorin Eija Vinnarin kanssa. Perhe asuu Tampereen Tammelassa.

Mistä tunnetaan?

Vinnari tutkii lihan kulutusta Suomessa ja ruuan tulevaisuutta kestävän kehityksen näkökulmasta. Vinnarin mukaan Suomessa on mahdollisuus siirtyä kasvispainotteiseen ruokavalioon vuoteen 2050 mennessä.

Mistä ei tunneta?

”Olen kiinnostunut klassisista urheiluautoista. Seuraan innokkaasti useampaa autoiluun keskittynyttä Youtube-kanavaa, vaikka en ekologisista syistä enää ajakaan autoa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Kasvissyönti
 • Ilmastonmuutos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase

  4. 4

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  5. 5

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  6. 6

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  7. 7

   IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään

  8. 8

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  9. 9

   Vekkulan lopettaminen aiheutti palautevyöryn – Linnanmäki saanut yli 800 ideaa uutta laitetta varten

  10. 10

   Hotelli Kämpin salissa järjestetään ensi viikolla Venäjän-mielisten tilaisuus ”hybridiuhkista ja Donbassin tulevaisuudesta” – Hotelli ei halua kommentoida

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump julisti hirmumyrskyn jyräämän Puerto Ricon katastrofialueeksi – sitten murtui vielä pato
  3. Ratkaisija Tallberg koki tunteenpurkauksen IFK:ta vastaan: ”On se aina hienoa voittaa täällä”
  4. AK-47-rynnäkkökiväärin kehittäneen Mihail Kalašnikovin patsaaseen päätyi vahingossa natsien ase
  5. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell vaatii tiukkaa ryhtiliikettä – ”Pelimme on ihan hirveää vuoristorataa”
  6. Suomalainen Tero Kivisaari pääepäilty maailman suurimpiin kuuluvassa korruptiotapauksessa – Telian entisille johtajille syytteet törkeästä lahjonnasta Uzbekistanissa
  7. Tunti sitten
  8. Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät
  9. IFK teki valmentajalleen venäläisen tempun: Selin on kuin formulakuski kehnossa tallissa – yritä siinä nyt ajaa, kun auto ei kulje mihinkään
  10. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Osassa on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  11. Sipilä vei kikyn ilosanomaa Ranskaan, jossa presidentin uudistukset herättävät raivoa ay-liikkeessä – ”Arvostan Macronin tapaa tarttua toimeen”
  12. Keravan kunta: ”Lihaton vaihtoehto ei ole ravitsemuksellisesti riittävä” – kaupunki uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat ja lähetti varoituskirjeen vanhemmille
  13. Näytä lisää