Elämä

Ystävän tuki pelasti masentuneen Kaisan: ”Sanoin, että hän saa soittaa koska vain, mutta uhrirooli ei auta”

Kun ihminen masentuu, myös läheisten elämästä voi tulla raskasta. Ilona kieltäytyi voivottelemasta ystävänsä Kaisan vaikeuksia, mutta pysyi silti rinnalla. Hän pelasti Kaisan hengen.

Parikymppinen Ilona oli palaamassa illalla töistä kotiin. Matkalla Helsingin Kamppiin hän soitti kaverilleen Kaisalle. Kaisa vastasi, mutta kuulosti oudolta, aivan kuin olisi vahingossa hipaissut vihreän luurin kuvaa.

Kun Kaisa kertoi olevansa lähdössä kävelylle, Ilonalle tuli outo tunne. Oli myöhä, oli kylmä ja surkea sää. Miksi ihmeessä Kaisa haluaisi ulos juuri nyt ilman mitään syytä? Ilona ehdotti, että he tapaisivat.

Puoli kymmenen aikoihin Ilona ja Kaisa näkivät Ruoholahden rannassa, lähellä kahvilaa.

Kaisalla oli yllään vihreä tunikamekko ja sukkahousut, ja hän oli meikannut kuin olisi ollut lähdössä juhliin. Hälytyskellot alkoivat soida Ilonan mielessä.

Ääni voimistui, kun Kaisa ei enää käyttäytynyt ainoastaan oudosti vaan sekavasti. Kaisa muisteli yhteisiä menneitä hetkiä ja hymähteli itsekseen. Hän pyysi Ilonalta hörpyn limsapullosta.

Hetkeä myöhemmin Ilona joi samasta pullosta. Hän maistoi lääkkeen.

”Opiskelupiireissä nähtiin, ja meillä klikkasi heti. Ystävystyimme viikossa. Oli mahtavaa löytää tuollainen ihminen, kuin kadotettu sielunsisko”, Ilona muistelee parikymppisten ystävysten kohtaamista alkuvuonna 2015.

Molemmat opiskelivat terveysalaa. He olivat positiivisia, samalla aaltopituudella ja nauroivat samoille asioille.

Ilona ei huolestunut, kun Kaisa ohimennen kertoi masennuksestaan ja siitä, että hänellä oli lääkitys. Toisinaan iltaisin Kaisa saattoi puhelimessa sanoa, että oli juuri ottanut unilääkkeet.

Joidenkin kuukausien jälkeen Ilona kuitenkin huomasi Kaisan vetäytyvän.

”Yritin saada hänet pois kotoa vaikka kahville tai keilaamaan, mutta se ei onnistunut. Tajusin, ettei kaikki ollut hyvin.”

Kaisa kielsi kivenkovaan minkään olevan vialla. Jonkin aikaa Ilona uskoi: kyllähän kuka tahansa voi olla väsynyt raskaan päivän jälkeen ja stressata koulusta.

Mutta loppukesästä 2015 Kaisan käytös ei mennyt enää normaalin opiskelustressin ja väsymyksen piikkiin. Käytökseen tuli itsetuhoisia piirteitä. Puheissa toistui elämän merkityksettömyys.

Ruoholahden rannassa kaikki kärjistyi. Ilona ymmärsi tilanteen vakavuuden ja soitti ambulanssin.

Yliannostuksen lääkkeitä ottanut Kaisa ei halunnut ottaa lääkehiiltä, jonka tarkoitus oli estää myrkyllisten aineiden imeytyminen. Ilona huusi, että on pakko. Kaisa tappeli vastaan.

”Miksi et voi antaa minun mennä, enkö ole kärsinyt tarpeeksi?” Kaisa sanoi.

Mielenterveyden järkkyminen on traaginen asia niin masentuneelle kuin hänen läheisilleenkin. Ystävän ei ole helppoa kuulla toisen elämän olevan yhtä kärsimystä, jos on seisonut hänen vierellään ja tehnyt kaikkensa auttaakseen häntä.

Miksi masentunut käyttäytyy kaikkein tylyimmin juuri rakkaimpia ihmisiä kohtaan? Ja meneekö jossain raja, jota hankalampaa käytöstä ei tarvitse enää kaverinkaan kestää?

”Sairaus muuttaa ihmisen kognitiivisia toimintoja. Koko maailma alkaa näyttää negatiiviselta”, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Lars Lindholm.

Masentuneen psyykkinen joustavuus katoaa ja kyky säädellä käytöstään heikkenee.

”Silloin ihminen alkaa reagoida asioihin ärtyneesti ja poikkeavasti tai välinpitämättömästi. Se on läheisille hämmentävää ja loukkaavaa.”

Jos loukkaantumiselle antaa vallan, kierre on on valmis. Silloin läheisetkin ihmiset saattavat etääntyä toisistaan ja välit katketa. Lindholm neuvoo näyttämään tunteet rehellisesti mutta kun­nioittavasti. Jos masentunut käyttäytyy epäluotettavasti eikä esimerkiksi saavu sovittuihin tapaamisiin tai pidä lupauksiaan, voi siitä sanoa.

”Osoita toiselle, että häntä kaivattiin, ja kysy, onko jotain yllättävää tapahtunut. Jos vastaus on hyökkäävä, voi sen sanoa tuntuvan pahalta.”

Vaikka toinen on sairastunut, omia tunteita ei saa sulkea pois. Ne on aina lupa näyttää.

Kaisa on kiitollinen Ilonalle ja kahdelle muulle opiskelukaverilleen, jotka auttoivat häntä hädän hetkellä. Kuluva kevät on mennyt hyvin.

Vaikeimpina aikoina ystävät tekivät paljon: siivosivat, kannustivat hakemaan apua ja lopulta saattoivat Kaisan psykiatriseen päivystykseen. He hoitivat asioita viranomaisten kanssa – ja pelastivat Kaisan hengen luultavasti useammin kuin kerran.

Sen lisäksi he kuuntelivat. Kaisa saattoi soittaa itkuisia puheluita tai lähettää masentuneita viestejä kavereiden yhteiseen keskusteluryhmään keskellä yötä. Ystävät huolehtivat ja valvoivat, vaikka heillä olisi ollut aikaisia herätyksiä.

”En varmasti ollut mikään kovin mahtava ystävä tuolloin. Olin henkisesti ja fyysisesti uupunut, en saanut enää nukuttua öisin”, Kaisa kertoo.

Nukahtamiseen ja ahdistukseen määrätyt lääkkeet eivät auttaneet Kaisaa nukkumaan, mutta ne muuttivat käytöstä. Syksyllä Kaisa horjui koulussa kuin humalainen.

”Olin niin väsynyt, että ystävien piti katsoa perääni. Tuntui nololta rasittaa heitä omilla ­asioilla niin nopeasti. Jossain vaiheessa mietin, jaksavatko he.”

Kyllä he jaksoivat. Väliin vain tarvittiin tiukkaa puhetta ja rajojen vetämistä.

Kuoreensa hiljalleen käpertyvä kaveri, jonka kanssa vain puoli vuotta aiemmin oli naurettu ja pelleilty yhdessä, oli Ilonalle raskain pala. Hän teki Kaisalle selväksi, että tämä voi soittaa koska vain.

Siitä huolimatta Ilonan piti pystyä elämään myös omaa elämäänsä.

”Välillä tuli huono omatunto, kun näki, että toinen oli yrittänyt soittaa ja itsellä oli silloin jotain muuta. En voinut miettiä elämääni vain sen mukaan, onko Kaisalla paha olla vai ei.”

Vaikka tilanne oli kauhea, Ilona ymmärsi, että ystävän mahdollisuudet auttaa psyykkisesti sairasta ihmistä ovat rajalliset.

Kaisa ei Ilonan mukaan koskaan hakenut huomiota ja uhkaillut itsemurhalla. Kun tilanne kehittyi huonoon suuntaan, Kaisan puheessa kaikui se, ettei hän nähnyt elämässä merkitystä. Se oli varoitussignaali ystäville.

Ilona lähti kesken työpäivän Kaisan ­tueksi, kun tämä ei ollut saanut lääkäriaikaa ja kuulosti elämänhaluttomalta. Ilona meni Kaisan kanssa takaisin ja vaati lääkärin tapaamista.

Se järjestyi.

Voivottelevaa asennetta Ilona karttoi.

”Sanoin monta kertaa, ettei uhrirooli auta, vaan tavoitteiden tekeminen ja niissä pysyminen. Välillä tuntui pahalta, kun ei voinut auttaa ja piti sanoa tiukastikin.”

Myöhemmin Kaisa on sanonut Ilonalle, että juuri tiukkuus oli se, mikä hänet monesti pelasti.

Läheisillä on oikeus vetää rajat sille, mihin tuntevat pystyvänsä, sanoo psykologi Marika Ketola.

”Jos sanoo, että on valmis tukemaan, kuuntelemaan ja auttamaan vaikkapa hoidon saamiseen liittyvissä asioissa, se riittää”, Ketola sanoo.

Läheinen voi ajatella, että jos oikein auttamalla yrittää auttaa, asiat korjaantuvat. Ikävä kyllä usein näin ei ole, vaan tarvitaan ammattiapua.

Jos kieltäytyy kuuntelemasta tai sanoo, ettei jaksa enää, ystävä saattaa tietenkin loukkaantua. Joskus voi olla välttämätön ottaa se riski. Millaisessa tilanteessa?

”Suhde voi olla pitkään sellainen, ettei aitoa vuorovaikutusta ole. Jos energiaa siirtyy vain toiseen suuntaan, ja tuloksena on itselle väsymystä ja huolta, on hyvä miettiä, paljonko on valmis vielä tekemään”, Ketola sanoo.

Yksi asia, jota kenenkään ei Ketolan ja Lindholmin mukaan pitäisi kohdata tai sietää, on itsemurhalla uhkailu. Se herättää hädän lisäksi ristiriitaisia tunteita.

Puheet pitää ottaa vakavasti, Ketola sanoo. Jos pelko läheisen puolesta on aito, eikä itse ole paikalla, on soitettava hätäkeskukseen. Erityisen raskaita läheisille ovat ne tilanteet, joissa ihminen uhkailee ja manipuloi itsemurha-aikeillaan.

”Silloin on hyvin tärkeää kunnioittaa omia rajoja. On väärin suostua ajatukseen, että kukaan olisi vastuussa toisen aikuisen hengestä, jos tämä on päättänyt riistää sen”, Ketola sanoo.

Miten ystävät sitten voivat auttaa?

Lindholmin mukaan ihminen ottaa vastaan parhaiten sellaista, mikä on hänelle ennestään tuttua. Kannattaa keskittyä sellaiseen tekemiseen, jonka tietää olevan toiselle mieleen.

”Masentunut kokee, ettei hän tule kuulluksi tai ettei häntä ymmärretä. Silloin on tärkeää, että hän kokee huomion ja arvostuksen osoitukset henkilökohtaisiksi ja itselleen omiksi.”

Tilanne on helpompi, jos ystäviä on enemmän kuin yksi.

”Yhdessä kuormaa voidaan jakaa ja peilata kokemuksia. Yksin voi sokeutua ja jopa tottua toisen synkkyyteen.”

Läheisen kannattaa lähteä mukaan myös lääkärin vastaanotolle. Kokonaiskuva aukeaa Lindholmin mukaan ammattilaiselle silloin aivan toisella tavalla kuin pelkän potilaan kanssa puhuessa.

Kun pahimman yli on päästy, Lindholm suosittelee purkamaan tilannetta yhdessä ystävien kesken, vaikka aterian äärellä. Silloin jokaisella on mahdollisuus sanoa, miltä tuntuu.

Sitäkin mahdollisuutta Kaisa on miettinyt: entä jos hän ei Helsingissä olisi tutustunut niihin ihmisiin, joista on nyt tullut hänelle korvaamattoman arvokkaita? Vaihtoehto tuntuu pelottavalta.

”Koen olevani etuoikeutettu, että minulla on näin hyviä ystäviä. Ihmissuhteet punnitaan kriisin keskellä.”

Kaisa on iloinen siitä, että voi nyt hyvin ja pystyy olemaan parempi ystävä toisille omana itsenään. Kaisa kokee, että nyt on hänen vuoronsa kuunnella ja tukea niitä, joilla on huolia.

Marika Ketola sanoo, että merkityksellisillä ystävyyssuhteilla on valtavan suuri, masennukselta suojaava vaikutus. Silti masennus voi iskeä. Tarkoittaako se, etteivät ihmissuhteet olleetkaan hyviä?

Ei. Ystävät eivät ehkä voi pelastaa masennukselta, mutta he voivat auttaa sel­viämään siitä.

Kaisan ja Ilonan nimet on muutettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Masennus
 • Mielenterveys
 • Ystävyys
 • ystävyyssuhteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  4. 4

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  8. 8

   Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   ”Jos potilaan mieli olisi antanut periksi, tarina olisi voinut päättyä toisin” – Ihmishenkiä pelastavat ammattilaiset kertovat, mitä työ on opettanut elämästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  6. 6

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää