Valikko
Elämä

Hiusten harmaantumiseen vaikuttavat perintötekijät ja tukan väri – naisten liike vastustaa harmaiden värjäämistä piiloon

Minna Luoma alkoi harmaantua parikymppisenä, muttei värjää hiuksiaan. Yhdysvalloissa värjäämisen vastustajat puhuvat luonnollisten hiusten ja harmaantumisen puolesta. Parturi-kampaajan mukaan harmaa karisma on nousussa Suomessakin.

Toisille ilmaantuu elegantteja, hopeisia laineita, mutta toisille ei. Osa harmaantuu jo ennen keski-ikää, toiset vasta iäkkäinä. Miksi harmaantuminen on niin erilaista eri ihmisillä?

Harmaantuminen on kaikilla ihmisillä samanlainen prosessi, mutta sen nopeus vaihtelee perintötekijöiden mukaan, kertoo Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkija Marja Mikkola.

Hius kasvaa karvatupessa, jossa pigmenttiä tuottavat melanosyyttisolut värjäävät hiuksen. Melanosyytit uudistuvat kantasoluista, joiden määrä vähenee iän myötä.

”Eri ihmisillä tämä tapahtuu eri iässä ja eri nopeudella”, Mikkola kertoo.

Yhdysvaltalaisen Bioteknologian keskuksen tutkijat ovat vastikään onnistuneet jopa tunnistamaan harmaantumisgeenin, IRF4:n, joka säätelee karvatupessa tapahtuvaa väriprosessia.

Se, että toiset ihmiset näyttävät harmaantuvan nopeammin kuin toiset, johtuu Mikkolan mukaan myös siitä, että harmaantuminen tapahtuu hius kerrallaan. Jos hiusten pohjaväri on tumma, harmaat hiukset erottuvat selvemmin kuin jos se on vaalea.

Mikkola viittaa kosmetiikkayhtiö L’Oréalin teettämään, 4 200 ihmistä kattaneeseen tutkimukseen. Sen tulos oli yhteneväinen aiempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan Saharan eteläpuoliset afrikkalaiset, afroamerikkalaiset ja aasialaiset harmaantuvat hitaasti, kun taas eurooppalaiset harmaantuvat nopeammin. Eurooppalaisista vaaleahiuksiset harmaantuvat hiukan hitaammin kuin tummahiuksiset.

Vastoin yleistä uskomusta, ihminen ei Mikkolan mukaan voi harmaantua yhdessä yössä.

”Joskus voi tosin voi käydä niin, että stressin ja traumatilanteiden seurauksena hiuksia irtoaa kerralla tavallista enemmän, jolloin harmaat hiukset tulevat selvemmin näkyviin. Mutta se tapahtuu vasta 2–3 kuukautta traumaattisen tilanteen jälkeen”, Mikkola kertoo.

Graafinen suunnittelija Minna Luoma, 46, ei ole teinivuosien jälkeen värjännyt hiuksiaan, vaan antanut niiden harmaantua luonnollisesti.

”En ole kokenut sitä tarpeelliseksi ja olen varmaan liian laiskakin”, hän sanoo.

Luoma alkoi harmaantua jo parikymmentä täytettyään. Hän arvelee syyksi äitinsä suomenruotsalaisia sukujuuria.

Hän ei pelkää, että harmaat hiukset saisivat hänet vaikuttamaan ikäistään vanhemmalta. ”Jos tuijottaisin tiukasti vain hiuksiani, saattaisin olla huolissani asiasta, mutta koen edelleen olevani mieleltäni nuori. Tukan väri ei muuta persoonaani eikä itsetuntoani”, Luoma sanoo.

Harmaa on nyt in: Nuoret naiset popidoli Sannista animaatioprinsessa Frozenin Elsaan loistavat harmaissa, valkeissa tai jopa sinisissä hiuksissa. Luonnollisen harmaat hiukset eivät silti välttämättä ole vieläkään mikään ylpeyden aihe. Mitä nuorempi nainen, sitä useammin hän peittää harmaat hiuksensa hiusvärillä.

Luoma ymmärtää niitä, jotka värjäävät harmaat hiukset piiloon.

”Suomalaiselle keski-ikäiselle naiselle hiusten värjääminen voi olla hyvä tapa tuoda esille persoonallisuuden räväkkää puolta. Keino osoittaa, että minä en ole mikään harmaa hiirulainen. Ja hiusten värjääminenhän on siihen ihan oiva keino”, hän sanoo.

Yhdysvalloissa värjäämisen vastustajat muodostavat jo melkeinpä kansanliikkeen.

He näkevät värjäämisen osana kosmetiikkateollisuuden markkinointia, joka ratsastaa sovinistisilla ja ikärasistisilla ennakkoluuloilla. Hiusten värjääminen sisältää heidän mielestään viestin, jonka mukaan naisten pitäisi ulkonäöllään miellyttää miehiä ja peitellä ikääntymistään.

Hiusten luonnollisuuden puolesta ovat nousseet puhumaan myös ne afroamerikkalaiset naiset, jotka kieltäytyvät suoristamasta kähäriä hiuksiaan länsimaisten kauneusihanteiden mukaisiksi.

Presidenttiehdokas Hillary Clintonkin on joutunut vastaamaan hiuksia koskeviin kysymyksiin vaalikiertueellaan, viimeksi helmikuussa Columbiassa.

”Tässä opetus, jota en oppinut Wellesleyn yliopistossa enkä Yalen oikeustieteellisessä tiedekunnassa: Omiin hiuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, koska niihin kiinnittävät huomiota kaikki muutkin”, Clinton sanoi Yalen yliopiston opiskelijoille jo vuonna 2001. Hänellä itsellään on luottokampaajan värjäämät vaaleat raidat hiuksissaan.

Myös Euroopan mahtavin nainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel sävyttää hiuksiaan.

Luonnollisuuden kannalla on sitä vastoin Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ranskalainen pääjohtaja Christine Lagarde, jonka upeat, valkoiset hiukset viestivät rahavallan karismaa.

Harmaa karisma on alan ammattilaisten mukaan nousussa Suomessakin.

”Ehkä tässä voisi jo nähdä jonkinlaista trendiäkin”, sanoo Helsingin Koskelassa sijaitsevan ekokampaamo Peppecon Opri Karttunen, joka toisinaan myös rohkaisee asiakkaitaan jättämään hiukset värjäämättä.

Hän käyttää kampaamossaan vain eettisistä ja allergiasyistä kasvivärejä, jotka eivät välttämättä peitä hiusten luonnollista väriä kokonaan – ainakaan ensimmäisellä värjäyskerralla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkonäkö
 • Feminismi

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Haloo Helsinki! toi tuhannet faninsa juhlimaan Tallinnaan – katso kuvakooste ”koko Suomen bändin” paluukeikalta

  7. 7

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet takaisin raaka-aineeksi

  10. 10

   Espoon piti rakentaa Finnoosta ympäristö­ystävällinen asuinalue, mutta toisin näyttää käyvän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  5. 5

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  6. 6

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  9. 9

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  10. 10

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää