Elämä

Rakkausvalmentaja tietää, miksi kumppania ei löydy ja kehottaa sinkkuja tunnustamaan tosiasiat: ”Treffeillä toista arvioidaan kuin koiranäyttelyssä”

Julkaistu kesäkuussa 2016: Mia Halonen kannustaa sinkkuja unohtamaan kohtalonuskon ja olemaan aktiivisia. ”Ei kukaan työtönkään ajattele, että kyllä minä vielä kohtaan sen oikean työn.”Sinkut eivät kohtaa Suomessa, kertoi HS toukokuun puolivälissä. Korkeasti koulutetut naiset elävät kaupungissa, matalammin koulutetut miehet maalla.


Toimittaja-juontaja Mia Halonen, 50, muistaa, että samaa keskustelua käytiin jo 1980-luvulla.


”Naisia pidetään nirsoina, kun he eivät huoli maaseudun miehiä. Mutta eivät miehetkään välttämättä halua koulutettua, paljon matkustellutta naista. Siitä saattaa tulla miehelle alemmuudentuntoa, ja nainen joutuu pönkittämään miehen egoa.”


Halonen on vuosien varrella kommentoinut julkisuudessa paljon rakkauteen ja sinkkuuteen liittyviä asioita. Rakkausvalmentajaksi tituleerattu Halonen käy myös luennoimassa aihepiiristä muun muassa naistenilloissa.


Halosta on pidetty sinkkujen äänitorvena, vaikka ei hän edes ole mikään ikisinkku. Nyt hän on tosin elänyt yksin yli neljä vuotta, mikä on pisin aika hänen aikuiselämässään.


Halonen matkustelee, opiskelee ja nettideittailee ulkomaisilla sivustoilla. Ystäviä on paljon, ja ystävien lapsetkin ovat läheisiä. Halonen puhuu ”itse valitusta perheestä”, jollainen hänellä on sukulaisten lisäksi.


”Olen kummitäti, kummitar ja tyttövaari. Viime joulunkin vietin kummipojan perheen kanssa.”


Silti sinkkuna eläminen ei ole aina kivaa. Etenkin kun viisikymppisenä se tuntuu vaikeammalta kuin kymmenen vuotta aiemmin.


 


Halonen tietää varattuja viisikymppisiä naisia, jotka pitävät sinkkuelämää hohdokkaana. Yleensä nämä naiset ovat pariutuneet nuorina ja he muistelevat, millaista oli olla sinkku kaksikymppisenä.


”He luulevat, että kuten nuorena, myös nyt heille riittäisi kivoja kundeja jonoksi asti. Ei se kuitenkaan mene niin. Ne kivat kundit ovat olleet 20 vuotta varattuja.”


Miehiä on tietysti vapaanakin. Hekään eivät tosin ole ihan samanlaisia kuin nuorina.


”Kaikilla on haavansa: taustalla voi olla vaikkapa katkeria avioeroja. Kukaan ei aloita tämänikäisenä tyhjältä pöydältä.”


Viisikymppisten elämässä voi muutenkin olla jo vakavia sä­vyjä.


”Saattaa olla sairauksia. Tai hoidetaan ikääntyneitä vanhempia.”


Heteronaisten kannalta tarjontaa kaventaa se, että osa viisikymppisistä miehistä etsii nuorempaa puolisoa. Viisikymppisiä naisia taas havittelevat yli kuusikymppiset miehet.


Kuulostaa raadolliselta – mutta tosiasiat kannattaa Halosen mukaan tunnustaa. Se tekee hyvää jokaiselle sinkulle, iästä riippumatta.


Esimerkiksi lapsia haluavien naisten kannattaa tunnustaa se tosiasia, että hedelmällisyys hiipuu roimasti neljääkymppiä lähestyessä. Se olisi syytä muistaa jo alle kolmekymppisenä.


”Jos haluaa lapsia niin, ettei tule kiire, pitäisi sopivaa kumppania alkaa etsiä viimeistään kun täyttää 30. Sen ikäisenä ei kannata seurustella vastuuttoman rentun kanssa kuvitellen, että mies muuttuu ja hänestä tulee hyvä isä. Eikä kannata jäädä suhteeseen, jossa mies ei halua lapsia.”


Sen Halonen tietää omakohtaisestikin.Kun Halonen oli 28-vuotias, hän meni naimisiin. Hän oli aina halunnut lapsia, ja sellaisesta oli puhuttu miehen kanssa.


Mutta sitten mies ei halunnutkaan. Vuodet kuluivat, ja lopulta tuli ero.


”Nyt miehellä on neljä lasta.”


Haloselle oli kova paikka hyväksyä, että hän oli liian vanha saamaan jälkikasvua. Tuskaa ei helpottanut se, että Halonen tuli hieman yli nelikymppisenä jätetyksi, koska silloinen seurustelukumppani halusi lapsia.


”Puhuin erosta ystävälleni. Hän lohdutti minua sanomalla, että sinusta ei tule enää äitiä, mutta olet loistavaa matkaseuraa. Tarvitset siis miehen, joka etsii loistavaa matkaseuraa.”


Silloin Halonen ajatteli, että noinhan se on. Tilanne oli pakko hyväksyä.


Sitä hän ei epäillyt, löytääkö enää koskaan ketään. Koska tämä on hänen mielestään syytä jokaisen sinkun muistaa: parin löytämiseen voi itse vaikuttaa.


Halonen ihmettelee, miksi kumppanin löytämistä pidetään niin kohtalonomaisena.


”Kukaan työtön tuskin ajattelee, että kyllä minä vielä hakematta kohtaan sen oikean työn. Miksi sitten parisuhteen löytämisessä ajatellaan, että pitää odotella kohtaloa?”


Monet sinkkunaiset ovat Halosen mukaan odotelleet sitä oi­keaa passiivisina niin kauan, että ovat jo luopuneet toivosta.


”Olen kysynyt näiltä naisilta, oletko vuoden kuluttua todennäköisemmin naimisissa vai juossut maratonin. Kaikki sanovat, että juossut maratonin. Se on aika mielenkiintoista, koska koko maailmaa ajatellen hyvin moni on naimisissa, mutta harva juossut maratonin.”


Halosen mukaan sinkku voi tehdä tilanteelleen paljonkin. Esimerkiksi elämänpiiriään voi laajentaa. Jos ei ole löytänyt kotikaupungista ja tämänhetkisistä harrastuksista kumppania, tuskin niin tapahtuu jatkossakaan.


”Voi alkaa harrastaa uusia asioi­ta. Ja voi sanoa kavereille, että olen kyllästynyt elämään ­yksin, järjestäkää minulle treffejä.”


Tämä on usein vaikea osuus. Sinkkuus hävettää.


”Suomessa on noloa yrittää aktiivisesti löytää kumppani. Sitäkin häpeillään, että tarvitsee toista ihmistä: kulttuurina kun on, että yksin pitäisi pärjätä. Sitten sinkut kertovat kovaan ääneen, että en minä ketään ha­luaisikaan.”


Häpeä tulee varmasti osin siitä, että tämänhetkinen parisuhdekulttuuri on vielä nuori. Halonen muistuttaa, että vain muutama vuosikymmen sitten piti maksaa vanhanpiianveroa, jos oli yli 24-vuotias ja naimaton.


Uusi on myös ajatus rakkausliitoista.


”Suomessa oli vielä sotien jälkeenkin kiire perustaa perheet ja rakentaa talot. Moni otti lähes kenet tahansa. Ei siinä jääty vaikeroimaan, että en ota tätä, koska emme ole toisillemme täydellisiä sielunsisaruksia.”


Halonen sanoo uskovansa järkiavioliittoihin, koska hullaantuminen ka­toaa joka tapauksessa.


”En kaipaa jalat alta vievää ihastumista. Siinähän vain lyö päänsä katuun.”


Moni kuitenkin uskoo romanttiseen rakkauteen. Sitten odotellaan unelmien puolisoa, johon kohdistuu paljon vaatimuksia.


Halonen neuvoo karsimaan vaatimuslistaa.


”Eikö voisi valita tärkeimmät kriteerit: vaikka että kumppanin tulee olla reipas, raitis ja hyväsydäminen?”


Myös ennakkoluuloton kannattaa olla. Ennakkoluulottomuus saisi maaseudun miehet ja kaupunkien naisetkin ehkä löytämään toisensa. Halosesta kaupunkilaiset suotta juuttuvat siihen, etteivät missään nimessä voi asua kuin kaupungissa.


”Naiset saattavat perustella, että en voi muuttaa pois Helsingistä, koska täällä on ooppera. Mutta jos muuttaa maalle, asumiskuluissa säästyy niin paljon, että sieltä voi käydä joka kuukausi Helsingissä oopperassa.”


Mutta keksivätkö erilaisissa elämänpiireissä asuvat ja eri koulutustasolla olevat keskusteltavaa? Halosen mielestä se ei välttämättä ole ongelma.


”Ei kumppanin tarvitse täyttää kaikkia tarpeita. Henkeviä keskusteluja voi käydä ystävien kanssa. Ainoastaan seksin on syytä toimia, koska sitä harrastetaan yleensä vain oman kumppanin kanssa.”


Yhtä asiaa Halonen toivoo kaikilta sinkuilta lisää: myötätuntoa ja ymmärrystä.


”Ettei aina etsittäisi toisesta vain vikoja! Treffeilläkin saatetaan katsoa toista kuin koiranäyttelyn tuomari. Arvioidaan, onko toinen muotovalio vai ei.”


Puhetavat ovat muutenkin välillä raakoja. Halosen mukaan parisuhteessa olevat eivät ymmärrä, kuinka paljon sinkut saavat kuulla ulkonäöstään.


”Treffeillä saatetaan sanoa, että en minä tuollaista ylipainoista huoli.”


Tämänkaltaista arvostelua ei kuitenkaan kannata alkaa pelätä. Halosen mukaan sinkkumies on monelle jo kelpo kandidaatti, jos käyttäytyy hyvin, lukee paljon, käy säännöllisesti parturissa, hammaslääkärissä sekä suihkussa ja käyttää deodoranttia.


Yksi neuvo Halosella on miehille ja naisille, joista tuntuu, ­ettei kukaan kiinnostu heistä: hanki intohimo. Oli se sitten urheiluharrastus, musiikki tai retkeily, se tuo hehkua koko elämään.


”Kun elää kiinnostavaa elämää, on kiinnostava ihminen. Ja siihen voi itse vaikuttaa.”


Halosella on itselläänkin vaatimuksia tulevalle kumppanilleen.


”Olisi kiva, jos mies olisi sellaisessa elämänvaiheessa, ettei hänellä olisi enää ura tärkeimpänä mielessä eikä pieniä lapsia. Sen sijaan hän haluaisi nauttia elämästä, matkustella ja laittaa vaikka kakkosasuntoa.”


Halonen kaipaa etenkin kiireettömiä iltoja, jolloin voisi kertoa miehelle päivän tapahtumista. Tai kiireettömiä aamuja, jolloin voisi maata sängyssä ja suunnitella tulevia.


”Varatut eivät käsitä, millaista on mennä joka ilta yksin nukkumaan ja joka aamu herätä yksin. Kun sellaisia öitä on tuhansia, kasvaa kosketuksen kaipuu suureksi.”


Onko Halonen itse kahden vuoden päästä todennäköisemmin naimisissa vain juossut maratonin?


”No ainakaan en ole juossut maratonia”, hän sanoo.


”Jotenkin tuntuu, että jos elämäni olisi elokuva, ei tämä voisi loppua niin, etten löydä ketään.”


Näistä en luovu


Pohjalainen kansallispuku.


”Puku muistuttaa, että minulla on ollut juuria Teuvalla jo 1600-luvulla.”


Ilo.


”Kun lapsi leikkii, ei hän katso kellosta, milloin on mehutauko. Yritän työskennellä samalla asenteella. Ei työmäärä väsytä vaan ilottomuus.”


Henkinen vapaus.


”Parisuhteessakaan en suostu pienentämään itseäni.”

Kuka?

Espoolainen toimittaja, juontaja ja ammatillinen opettaja. Kurssittautunut myös rakkausvalmentajaksi, joka muun muassa auttaa sinkkuja löytämään kumppanin. Opiskelee puheviestintää Jyväskylän yliopistossa.

Mistä tunnetaan?

Työskennellyt radiotoimittajana muun muassa Radio Aallossa, Radiomafiassa ja Radio Suomessa. Oli Maajussille morsian -ohjelman juontaja vuonna 2006.

Mistä ei tunneta?

”Kun kävin Kallion lukiota, minä ja kolme muuta oppilasta pääsimme lausumaan runoja televisioon. Jukka Kajava kehui meitä Hesarissa. Lausun edelleen: kun valmistuin ammatilliseksi opettajaksi, lausuin valmistujaisissani Espoo-aiheisen runon.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sinkkuus
 • Parisuhde
 • Ihmissuhteet
 • Rakkaus ja seksi
 • Rakkaus
 • Henkilöjutut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  2. 2

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  3. 3

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  4. 4

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  5. 5

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  10. 10

   Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  6. 6

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  7. 7

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  8. 8

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karibialla riehuva Maria tuhoaa sen mikä Irmalta jäi ehjäksi – Puerto Rico pimeni, ainakin kymmenen kuollut
  3. Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa
  4. Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina
  5. Venäjän tullin pääjohtaja Vladimir Bulavin: Puukaupan kulta-aika on ohi, mutta Silkkitie Kiinaan voi avata uusia mahdollisuuksia suomalaiselle elinkeinoelämälle
  6. Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle
  7. Valhe pakolaisille maksettavista bordellikäynneistä levisi nopeasti – Tällaista on arki Saksan valeuutisia torjuvassa Correctiv-keskuksessa
  8. Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  9. Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä – näihin linjoihin lakko vaikuttaa
  10. Syntyykö Berliinin maratonilla maailmanennätys? Kohutossut saattavat vielä nousta ratkaisevaan rooliin – juoksukone näyttää, miten pärjäisit Cooper-testissä ME-maratoonarin kanssa
  11. Rahahanojen ylivartijat vaihtuvat Atlantin molemmilla puolilla
  12. Näytä lisää