Elämä

Polttareiden hinnasta voi tulla iso riita: ”Olen hyvätuloinen, mutta on hullua käyttää yhteen päivään niin paljon”

Kun kaveriporukka järjestää juhlat tai lähtee matkalle, raha voi saada suhteet solmuun. Kolmekymppinen Heidi jätti ystävänsä polttaripäivän väliin, koska juhlien hinta olisi ollut 250 euroa.

Tämä on lähtenyt ihan hanskasta. Tuntuu, että on vallalla sellainen ajatus, että kaiken pitää olla ihan överiä”, sanoo 31-vuotias Heidi.

Heidiä harmittaa, sillä tänä vuonna hän ei voinut osallistua hyvän ystävänsä kaksipäiväisiin polttareihin, vaikka oli yksi kaasoista. Muiden kaasojen päätöksellä polttareiden hinnaksi tuli 250 euroa osallistujaa kohden.

Se oli Heidistä liikaa.

”Oli pakko sanoa, etten voi osallistua kuin yhtenä päivänä. Tämä oli minulle tosi tylsä juttu, koska morsian on hyvä ystäväni. Mutta minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa, sillä kesällä on luvassa paljon muitakin juhlia, joihin kuluu rahaa.”

Heidi ei ole ainut, jonka kaveripiirissä raha on muodostunut ongelmaksi.

Kun HS kysyi verkossa lukijoiltaan, kuinka raha vaikuttaa ystävä- ja kaveriporukoiden välisiin suhteisiin, vastauksia tuli kymmeniä. Selvisi, että kiistaa tai erimielisyyksiä aiheuttavat nimenomaan yhteiset juhlat, lahjat ja matkat.

Lukijoiden mukaan kompromissiin päästään yleensä keskustelemalla ja joustamalla puolin ja toisin. Toisinaan käy kuitenkin niin, että ne, joilla on vähemmän rahaa, eivät voi osallistua. Aina ei ole kyse rahasta vaan pe­riaatteesta.

Niin ajattelee myös myyntialan esimiestehtävissä työskentelevä Heidi. Hänen ystävänsä ei ollut toivonut hulppeita polttareita, mutta kaasot halusivat pitää tiukasti kiinni luksuksesta.

”Olen oikeasti hyvätuloinen, mutta minun mielestäni on ihan hullua käyttää yhteen päivään niin paljon, kun pienemmälläkin summalla voi järjestää tosi kivat juhlat”, Heidi sanoo.

Vaikuttaa siltä, että nykyään ystäviin ja yhteisiin menoihin käytetään suhteessa aikaisempaa enemmän rahaa – ainakin ne, jotka haluavat kuluttaa. Kuluttajan talouden asiantuntijan Paula Pessin mukaan ystävien välisen rahankäytön kasvamisesta Suomessa ei ole kattavaa ajankohtaista tutkimustietoa. Selvä trendi näyttää kuitenkin olevan se, että pääkaupunkiseudulla juhlat ovat muuttuneet kalliimmiksi.

Etenkin lastenkutsuihin ja vauvajuhliin käytetään paljon rahaa, ja yhä useammin lasten syntymäpäivät järjestetään jossain muualla kuin perheen kotona.

”Tässä näkyy selvästi eri ryhmien segmentoituminen. Osa haluaa järjestää toinen toistaan näyttävämpiä juhlia, jotka voivat aiheuttaa kateutta kaveripiirissä, kun taas osa vastustaa kulutuskeskeistä ajattelutapaa”, Kuluttajaliitossa työskentelevä Pessi toteaa.

Taloustieteilijä Robert Frank on sanonut, että ihmisten taipumus sosiaaliseen vertailuun on saanut aikaan kiihtyvän kulutuskierteen, jota hän kutsuu ylellisyyskuumeeksi. Nekin, joilla ei olisi sellaiseen varaa, haluavat kuluttamisella ylläpitää sosiaalista kunnioitusta.

Myös Heidi uskoo, että se on yksi kalliiden juhlien syistä.

”Osa juhliin kuluvasta rahankäytöstä johtuu varmasti siitä, että säästää aikaa ja pääsee helpommalla, kun maksaa jollekin, joka järjestää. Mutta olen ihan varma, että osasyy on se, että halutaan näyttää someseksikkäältä”, Heidi pohtii.

Ystävyydessä yksi tärkeimmistä asioista on vastavuoroisuus, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch.

”Jos joku tarjoaa ravintolaillan tai porukalla ostetaan lahja, suurimmalle osalle suomalaisista on hirveän tärkeää, että kaikki laitetaan tasan. Ei haluta jäädä kiitollisuudenvelkaan.”

Toisaalta pitkissä ystävyyssuhteissa luottamus on parempi kuin lyhyissä. Samankaltaiset tulot tai kaiken jakaminen sentilleen ei ole yhtä tärkeää kuin pintapuolisemmissa suhteissa.

Kirjastonhoitajana työskentelevä 58-vuotias Tiina ilahduttaa mielellään ystä­viään lahjoilla ja illallisilla ilman, että odottaa heiltä mitään takaisin.

”Rahan lainaaminen sen sijaan on asia erikseen”, Tiina sanoo.

Tiinalle rahalla ei ole suurta merkitystä, jos kyseessä on tosiystävä. Se maksaa, jolla on sillä hetkellä parempi rahatilanne. Tärkeämpää on, että ystävyydessä vallitsee tasapaino.

Jos huomaa kuitenkin olevansa aina se, joka tarjoaa tai se, joka näkee muiden eteen vaivaa, tulee hyväksikäytetty olo. Tiina on kokenut esimerkiksi työpaikalla tilanteita, joissa yhdessä ostetun lahjan osallistujista osa ei maksa omaa osuuttaan takaisin.

”Lopulta annan asian olla, sillä tuntuu hölmöltä toistuvasti pyytää jotakuta maksamaan. Ehkä sitä pelkää, että toinen ajattelee, että on pikkumainen, kun pyytää takaisin viittä tai kymmentä euroa.”

Rahasta puhuminen voi olla yllättävän vai­keaa. Suomalaisessa kulttuurissa rahasta ei keskustella – eikä varsinkaan siihen liittyvistä ongelmista, talouden asiantuntija Paula Pessi kertoo. Pessi kohtaa työssään usein ihmisiä, jotka elävät yli varojensa, koska eivät uskalla myöntää, ettei ole rahaa.

”Yhteisten lahjojen ja menojen takia ei ainakaan kannata velkaantua. Omasta tilanteesta on hyvä kertoa ystäville reilusti. Todella suurituloinen ei välttämättä edes ymmärrä, millainen rahatilanne jollakin pienempituloisemmalla on.”

Ongelma voi ilmetä erityisesti polttareiden kaltaisissa juhlissa, joissa kaikki osallistujat eivät välttämättä tunne toisiaan. Silloin kynnys kertoa ventovieraille omasta tilanteesta voi nousta korkeaksi.

”Viime kesänä laskimme mieheni kanssa, että meillä kului perheenä yli 1 000 euroa toisten juhliin ja lahjoihin. Mieheni esimerkiksi osallistui ystävänsä polttarireissulle, johon paloi yli 500 euroa. Hän sanoi, ettei yksinkertaisesti kehtaa sanoa kavereille, ettei oikein olisi rahaa”, Heidi kertoo.

Jotta tällaisia tilanteita ei syntyisi, Paula Pessi neuvoo juhlien vastuuhenkilöitä ottamaan vastuun.

Esimerkiksi häävalmisteluja tehtäessä hääpari on se, jonka olisi hyvä katsoa lahjatoivelistan hintahaarukka ystäviensä tulotason mukaan.

”Kaasojen ja bestmanien tehtävä on puolestaan suunnitella polttarit niin, että kaikki pystyvät osallistumaan. On hyvä käydä avoin keskustelu ennakkoon koko porukan kesken siitä, paljonko kenelläkin on varaa laittaa polttareihin.”

Suunnittelulla varmistetaan myös se, että visiot ja todellisuus kohtaavat. Pessin mukaan lyhyellä aikataululla järjestetyt juhlat tarkoittavat usein sitä, että on tukeuduttava esimerkiksi kalliisiin juhlapalveluihin.

Huolellinen ideointi ja suunnittelu puolestaan maksavat itsensä takaisin juhlien budjetissa.

Joskus ystävyys rakoilee tai jopa hajoaa tuloerojen vuoksi. Artikkelissaan Ystävät, varokaa kuilua! ihmisten sosiaalisiin suhteisiin perehtynyt tietokirjailija Osmo Tammisalo kirjoittaa, että toisia huomattavasti pienituloisempi voi tuntea itsensä arvottomaksi ja alempiarvoiseksi, jos ei ole varaa siihen, mihin ystävillä on.

Kirjastonhoitaja Tiina on huomannut saman.

”Minulla on yksi todella vähävarainen kaveri, joka ei koskaan vietä juhlia eikä halua lahjoja, koska hän ei pysty antamaan mitään takaisin. Kunnioitan hänen valintojaan, mutta tuntuu kurjalta, etten voi järjestää hänelle mitään kivaa.”

Toisia huomattavasti suurituloisempi voi sen sijaan pelätä, että häntä riistetään tai käytetään hyväksi. Heidi ei puhu mielellään rahasta ystäviensä kanssa.

”Minulla on kaksi sijoitusasuntoa, mutta en ole kertonut niistä ystävilleni, koska en halua asettaa itseäni ja heitä eriarvoiseen asemaan. Toisaalta tuntuu siltä, että varsinkin Suomessa se, jolla on enemmän rahaa, on hankalammassa asemassa kuin se, jolla ei ole. Pidetään aina joko pihinä tai leuhkana.”

Myös HS:n kyselyyn vastanneilla tulo­erot ovat hiertäneet ystävyyttä.

”Jos joku on tilanteessa, jossa rahaa ei ole latiakaan, ja toisilla on normitulot, pitää sponssata tai miettiä paikkoja, joissa voi olla rahatta. Tuntuu pahalta, kun yksi joutuu selostamaan kerta toisensa jälkeen, että ei ole yhtään rahaa”, 44-vuotias nainen kirjoitti.

”Yksi kaveriporukan jäsen päätti kalliista kimppalahjasta. Ystävyyteen tuli pysyvä särö, kun hän loukkaantui päätöksensä kyseenalaistamisesta”, 39-vuotias mies kertoi.

”Ystäväni täytti 50 vuotta ja pyysi sisarustensa välityksellä rahaa matkaan. Mitään juhlia ei ollut. En antanut rahaa. Olin itse juuri täyttänyt 50, enkä saanut häneltä mitään. Ystävyys loppui siihen”, 56-vuotias nainen kirjoitti.

Omien varojen jakaminen ja lahjojen antaminen toimivat parhaiten silloin, kun ystäväporukka on tasa-arvoinen. Se ei aina tarkoita sitä, että ystävyksillä on oltava sama tulotaso. Väestöliiton Anna Rotkirch on sitä mieltä, että oleellisempaa on ystävien keskeinen samankaltaisuus. Kaikissa suhteissa tärkeää on myös vastavuoroisuus ja kunnioitus.

Tiinan mielestä tärkein asia on se, ettei saa pettää toista.

”Jos esimerkiksi lainaa rahaa, se pitää maksaa takaisin. Mutta jos alkaa kytätä sitä, kuka maksaa pizzan nyt ja kuka ensi kerralla, se on ärsyttävää nipottamista.”

Loppujen lopuksi yhdessä vietetty aika on se asia, joka erottaa kaverit ja tosiystävät – oli rahatilanne mikä hyvänsä.

”Menin naimisiin kuusi vuotta sitten, ja sanoin jo silloin kaasoille, että minulle on aivan sama, millaiset polttarit järjestetään, kunhan kaikki pääsevät tulemaan. Vaikka minua varten oli tankotanssituntia ja vaikka mitä muuta, yhdessäolo oli se, mikä jäi parhaiten mieleen”, Heidi sanoo.

Heidin ja Tiinan nimet on muutettu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Raha
 • Riidat
 • Polttarit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  3. 3

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  3. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  4. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  5. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  6. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  7. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  8. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  9. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  10. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  11. Justyna Kowalczyk hylkää norjalaisen maratonhiihtojoukkueen liian kansallishenkisenä
  12. Näytä lisää