Valikko
Elämä

Kemikaaliasiantuntija ihmettelee ihmisten valikoivuutta: ”Saatetaan paheksua ruuan lisäaineita, mutta kuitenkin värjätään tukkaa”

Kemikaalikimara-blogia pitävä Anja Nystén ei värjää hiuksia eikä käytä deodoranttia. Silti hän ihmettelee ihmisten kemikaalihysteriaa.Oliiviöljystä se alkoi. Kymmenen vuotta sitten Anja Nysténin ystävä pyysi, voisiko Nystén kääntää selkokielelle kiinnostavan saksalaistutkimuksen. Kemialliset termit olivat ystävälle hankalia, mutta sen verran hän oli ymmärtänyt, että oliiviöljyistä oli löytynyt jotain yllättävää.


Kemiantekniikan diplomi-insinööri Nystén tarttui toimeen. Kävi ilmi, että öljyistä oli pistokokeissa löytynyt ftalaatteja. Aine oli Nysténille entuudestaan tuttu: ftalaatteja käytetään muovien pehmittämiseen – eikä se suinkaan kuulunut oliiviöljyn sekaan. Ilmeisesti muovinpehmennin oli joutunut öljyihin jossain tuotannon vaiheessa.


”Tavallisen kuluttajan oli tuohon aikaan todella vaikea löytää selkotietoa arjen kemikaalikuormasta. Virastojen sivuilla tieto oli kapulakielistä ja hajallaan siellä täällä. Ystävä oli niin kiitollinen, että toivoi minun kirjoittavan kemikaaleista kirjan”, Nystén sanoo.


Pian suunnitteluinsinöörinä työskennellyt Nystén huomasi istuvansa kaikki illat keittiönpöydän ääressä tutkimassa kemiallisia kaavoja ja tankkaamassa lainsäädäntöä. Kun kustantaja innostui kirjaideasta, Nystén jättäytyi vuorotteluvapaalle ja ryhtyi penkomaan meikkien, shampoiden, autonpesuaineiden ja vessanraikastinten aineslistoja ja niitä koskevia tutkimuksia.


Nystén tajusi, että arjen kemikaaleihin liittyi paljon vaiettuja ongelmia – ja turhaa hysteriaa.


Suomen epävirallinen arkikemikaalien asiantuntija. Sellainen Nysténistä on kehkeytynyt sen jälkeen, kun Kemikaalikimara-niminen kirja ilmestyi vuonna 2008 ja samanniminen blogi aloitti vuotta myöhemmin. Nysténiä kutsutaan luennoimaan yliopistoille ja pyydetään kommentoimaan lehtijuttuihin.


Kysyntää riittää, sillä kuluttajat ovat terveystrendin ansiosta kiinnostuneet kemikaalien vaikutuksista.


Jos Nysténia pyytää listaamaan kemikaalitonta kosmetiikkaa tai ruokaa, se on hetkessä tehty. Listalla on nolla asiaa.


”Kemikaalittomuus on mahdotonta, vaikka välillä jotain tuotteita yritetään mainostaa sellaisina. Kaikki ympärillämme, kuten hengittämämme ilma ja muovien raaka-aineet koostuvat kemikaaleista. EU:n kemikaaleja koskevan Reach-asetuksen määritelmän mukaan kemikaali tarkoittaa kaikkia kemiallisia yhdisteitä, olivat ne sitten luonnonaineita tai keinotekoisesti tuotettuja. Arkikielessä kemikaali tuntuu kuitenkin nykyään tarkoittavan samaa kuin myrkky.”


Eikä ihme. Historia on näyttänyt, että kemikaalien joukossa on paljon haitallisia aineita, joita on myyty kuluttajille ennen kuin niiden terveysvaikutuksia on tunnettu. Vanhoja lehtimainoksia selaamalla voi nähdä, kuinka ihmisille mainostettiin perfluorisuihketta paistinpannun voiteluun, jottei ruoka tarttuisi kiinni. Myöhemmin sen tajuttiin vaurioittavan munuaisia ja maksaa. Tärpättiä taas kaupattiin lattianpesuun ja pahamaineista hyönteismyrkkyä DDT:tä täiden poistoon.


”1950–70-luvuilla oli kova usko siihen, että kaikki, mitä kemian­teollisuus keksii, on edistyksellistä ja mahtavaa. Vasta jälkikäteen on tajuttu, kuinka vaarallisia monet aineet ovat, ja niitä on kielletty.”


Nysténin mukaan meno on siistiytynyt noista ajoista, osittain kohujen ansiosta. Kemikaaleista on nykyään pakko tehdä turvallisuusarviointi, ja ne on rekisteröitävä ennen markkinoille pääsyä. Lopullinen vastuu turvallisuudesta on kuitenkin valmistajalla, sillä viranomaiset tekevät kemikaaleille vain satunnaisia pistokokeita.


Säädösten vastaisia kemikaaleja sisältäviä tuotteita löytyykin kaupoista tuon tuosta. Myös turvallisina pidettyjen kemikaalien haittavaikutuksista saadaan uutta tietoa.


Tuorein kohu nähtiin alkuvuonna. Silloin paljastui, että kosmetiikkajätit olivat tulkinneet EU:n vaaraluokitusta löyhemmin kuin kemikaaleja valvovat viranomaiset. Tanskalaisten tekemässä pistokokeessa monista Suomessakin myytävistä pesuaineista ja voiteista löytyi edelleen PHMB-nimistä säilöntäainetta. EU on luokitellut sen katego­riaan ”epäillään aiheuttavan syöpää”.


Syntyi somepaniikki.


Nysténin mukaan asian hoitamisessa meni pieleen moni asia.


”EU:n viesti oli ristiriitainen, koska kosmetiikka-asetuksen liitteessä todettiin, että aineen käyttö ei ole turvallista, jos sitä on tuotteessa 0,3 prosenttia. Kosmetiikkajätit olivat joko tulkinneet käytön olevan sallittua tai eivät välittäneet.”


Myös hysteria sai suuret mittasuhteet.


”Vaikka aine on syöpävaarallinen, riski riippuu siitä, kuinka paljon sille altistuu. Minunkin kaapistani löytyi purkki, jossa on tätä ainetta. Käytän voidetta vain satunnaisesti, joten päätin jatkaa, kunnes säilyvyysaika on ummessa. Uutta en tietenkään osta.”Kemikaaleihin liittyvä epämääräisyys saa kuluttajan huolestuneeksi. Yhä useampi tahtookin elää ilman turhia kemikaaleja. Aiheen ympärille on perustettu blogeja ja verkkomedioita, joissa jaetaan tietoa kemikaalien haitoista. Se on Nysténin mielestä mahtavaa – silloin, kun keskitytään olennaiseen.


”Viime aikoina on ollut kohuja, joissa on lyöty kunnolla yli. Ihmisiä on peloteltu esimerkiksi sillä, että hammastahna aiheuttaa syöpää ja aivovaurioita.”


Nystén puhuu mielellään mittakaavasta. Se unohtuu hänen mielestään usein, kun kohistaan kemikaaleista. Esimerkiksi hammastahnan sisältämä fluoridi todella on haitallista, suurina annoksina. Tahnasta on kuitenkin pienenä nokareena ja pois huuhdeltuna Nysténin mielestä enemmän terveyshyötyä kuin haittaa.


”Ihmiset ovat valikoivia. Saatetaan paheksua esimerkiksi ruuan lisäaineita, mutta samaan aikaan värjätään tukkaa herkistävillä, allergioita aiheuttavilla aineilla ja otetaan tatuointivärejä ihoon. Myös kaupan karkkihyllyllä huoli lisäaineista kummasti unohtuu.”


Nysténiä kuunnellessa kemikaalitietoinen elämä alkaa kuulostaa vaikealta: tutussa marketissa meille myydään haitallisia aineita sisältäviä tuotteita, kun taas jokin vaaralliselta kuulostava onkin oikeastaan turvallista.


Onpa hankalaa!


”Ei oikeastaan”, sanoo Nystén.


”Pitää keskittyä olennaiseen ja karsia kaikki turha.”


Niin Nystén itsekin tekee. Hänen mielestään markkinat ovat luoneet meille turhia tarpeita ja kehitelleet tuotteita, joita emme oikeasti tarvitse. Yksi esimerkki on deodorantti.


”Lopetin sen käytön 16-vuo­tiaana, kun tajusin, ettei hikeni juurikaan haise. Mutta en vuosiin kehdannut sanoa sitä ääneen, koska deodorantista on tullut meille hygieenisyyden tae, tarvitsimme sitä tai emme.”


Nysténillä on muitakin esimerkkejä: Pitääkö ihoa rasvata, jos se ei oikeastaan kuivu? Entä pestä kasvoja puhdistusaineilla heti aamusta? Tai lakata kynsiä, siivota kotia vahvoilla pesuaineilla, kyllästää sohva lianhylkimissuihkeella ja myrkyttää rikkaruohoja? Entä pestä vauvan haituvatukkaa shampoolla?


Karsiminen ei Nysténin mukaan tarkoita sitä, että pitää luopua kaikesta kosmetiikasta ja olla huolittelematon.


”Itsekin käytän meikkiä. Osa meikeistä on luonnonkosmetiikkaa ja osa ei. En usko, että pieni määrä ripsiväriä voi olla haitaksi terveydelle.”


Muutamissa asioissa Nystén on ehdoton: Hän ei värjää hiuksiaan, myrkytä kotipihansa rikkakasveja tai laita muovia mikroon. Polykarbonaattimuovin bisfenoleilla epäillään olevan yhteys muun muassa hedelmällisyyden heikkenemiseen, ja hiusvärejä Nystén pitää yhtenä kaikkein haitallisimmista kosmetiikan kemikaaleista.


Pari vuotta sitten Nystén päätti tarttua ongelmaan. Hän kävi läpi kymmenien hiusvärien ainesosaluettelot. Niistä Nystén löysi voimakkaita, allergisoivia kemikaaleja. Pakkauksissa näitä ominaisuuksia yritettiin Nysténin mielestä häivyttää kertomalla, mitä kaikkea luonnollista ja hoitavaa väripaketit sisälsivät.


Nysténistä se oli kuluttajan huijaamista. Hän lähetti tekemänsä selvityksen Kuluttaja- ja kilpailuvirastolle ja Tukesille, jonka tehtävä on ehkäistä kemikaalien aiheuttamia terveys- ja ympäristöhaittoja. Samalla Nystén teki ilmoituksen harhaanjohtavasta mainonnasta.


”Värien mainonta on sen jälkeen siistiytynyt ja uskon, että se on osittain kantelun ansioita. Kuluttajilla pitää olla oikeus tietää, millaisen riskin he ottavat hiuksia värjätessään.”


Nysténin yhden naisen harrastus ei ole jäänyt huomiotta. Viranomaiset ovat kiitelleet, että Nystén kommentoi ajankohtaisia asioita, joihin heillä ei aina ole aikaa. Tämän vuoden alussa Suomen tiedetoimittajat palkitsi Nysténin Tiedeviestintä-palkinnolla arjen kemian kääntämisestä ymmärrettäväksi tavallisille kuluttajille.


Viime aikoina Nystén on kirjoittanut muun muassa siitä, kuinka häätää ampiaiset kuistilta ilman hyönteismyrkkyä (paperipussilla), pitäisikö kosmetiikan siloksaanit kieltää ja miksi tiedeuutiset usein käryävät skandaalilta.


Ihan kaikkia meno ei ilahduta. Muutama vuosi sitten suuren kosmetiikkafirman toimitusjohtaja tuli Nysténin juttusille keskustelutilaisuudessa. Hän halusi tietää, miksi Nystén pitää meteliä hiusväreistä.


”Vastasin, että tässä on kyse kuluttajan turvallisuudesta, ja keskustelu oli siinä.”


Happamimmat kommentit ovat kuitenkin tulleet yllättävältä taholta: ihmisiltä, jotka ovat Nysténin kanssa samoilla linjoilla siitä, että turhaa kemikaalien käyttämistä pitää karsia.


Kun Nystén arvosteli luonnonkosmetiikkafirmaa paikkaansa pitämättömien väitteiden levittämisestä, hän sai kiukkuista palautetta siitä, miksi hyökkää sellaista firmaa vastaan, jolla on hyvä ideologia.


Nysténin mielestä ei ole järkevää ajatella, että kaikki luonnonaineet olisivat turvallisia ja kaikki kemikaalit pahoja. Molemmissa on harmittomia sekä haitallisia.


”En valitse puolta ideologian vaan oikean tiedon perusteella. Linjassani ei mielestäni ole mitään epäselvää: olen aina kuluttajan ja ympäristön puolella.” 


Näistä en luovu


Aamujogurtti


”Aamiaiseni on ollut vuosikausia maustamatonta jogurttia ja marjoja tai hedelmää, myslillä tai ilman. Parhaat maut ovat yksinkertaisia.”


Nauru


”Elämä on liian lyhyt hukattavaksi synkistelyyn. Asiat voi ottaa vakavasti, mutta ei tiukkapipoisesti.”


Huulipuna


”Käytän varsin niukasti kosmetiikkaa, ja meikkiarsenaalini on harkittu. Huulipuna on poikkeus. Huulipunia löytyy käsilaukusta, repusta ja taskuista.”

Anja Nystén

Anja Nystén, 53, on kemiantekniikan diplomi-insinööri, joka työskentelee Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiössä NEFCO:ssa ympäristöasiantuntijana. Asuu Espoossa puolison ja kissan kanssa.

Mistä tunnetaan?

Nystén kirjoittaa suosittua Kemikaalikimara-blogia, jossa hän purkaa auki arjen kemikaaleihin liittyvää tietoa kuluttajille. On kirjoittanut kirjat Kemikaalikimara (Teos) ja Kemikaalikimara lapsiperheille (Teos).

Mistä ei tunneta?

”En harrasta ammuntaa, mutta olen treenaamatta voittanut metsästäjäkollegat työpaikan ampumakilpailussa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kemikaalit
 • Kemia
 • Kosmetiikka
 • hiusten värjääminen
 • Terveys
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  3. 3

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  4. 4

   Marine Le Pen teki ovelan huivitempun – Libanonissa sen käyttöä ei vaadita kuin erikoistapauksissa

  5. 5

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  6. 6

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  7. 7

   Yllätyshyökkäyksien torjuntaan erikoistuva tuhannen varusmiehen joukko aloittaa koulutuksen kesällä – valitut saavat tiedon pian

  8. 8

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  9. 9

   Television uutuussarjasta valitusvyöry Britanniassa: päähenkilön puheesta ei saa selvää

  10. 10

   Vasemmisto esittää Bernerille epäluottamuslausetta Finavian sijoitustappioiden vuoksi – ”Bernerin toiminta ansaitsee tulla läpivalaistuksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Miksei poliisi tullut paikalle, kun 15-vuotias sipoolaispoika pahoinpideltiin? Ylikomisario vastaa

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  6. 6

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  9. 9

   Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

  10. 10

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää