Valikko
Elämä

Retriiteiltä haetaan hengellisiä kokemuksia ja parempaa elämänhallintaa – ”Tässä ajassa pitää olla paras mahdollinen versio itsestään”

Retriiteille lähdetään rauhoittumaan ja kehittämään omaa hyvinvointia.

Yhä harvempi suomalainen kuuluu johonkin tiettyyn uskontokuntaan, mutta entistä useampi on valmis maksamaan satoja euroja siitä, että pääsee muutamaksi päiväksi askeettisiin olosuhteisiin rukoilemaan, meditoimaan ja ylipäätään olemaan tekemättä mitään.

Valamon luostarin koulutus-ja kehityspäällikkö Kimmo Kallisen mukaan luostarissa järjestettävien retriittien suosio on noudattanut viime vuosikymmeninä aaltoliikettä, mutta viime vuosina suosio on vain kasvanut.

Retriittejä järjestävät erilaiset hyvinvointikeskukset, joogakoulut, seurakunnat ja uskonnolliset järjestöt. Retriittiin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä mihinkään hengelliseen yhteisöön kuulumista.

Yksi syy retriitille lähtemiseen on se, että moni ei löydä arjessa tai välttämättä lomallakaan rauhoittumiselle niin paljon tilaa, kuin haaveilisi. Omia tuntemuksia ei ehdi kuunnella, alitajunnan hämärästä liikehdinnästä puhumattakaan. Kun ihminen menee retriittikeskuksen hiljaisuuteen ilman puhelinta, kalenteria ja tuttuja ihmisiä, hänelle ei yksinkertaisesti jää muita vaihtoehtoja kuin rauhoittuminen muiden osallistujien kanssa.

”Esimerkiksi meditoiminen siintää monen elämässä suunnitelmana, joka on yllättävän vaikea toteuttaa kotona joidenkin oppaiden avulla. Retriitti on tiivis ja tehokas tapa aloittaa meditaatio. Askeettisissa olosuhteissa ja muiden ihmisten tehdessä samaa aloittelijankin on helppo keskittyä harjoitteisiin”, sanoo Nirodha-keskuksessa theravada-buddhalaiseen perinteeseen pohjaavaa vipassana-meditaatiota opettava Sampo Koistinen.

Retriiteiltä haetaan irtiottoja, hengellisiä kokemuksia ja parempaa elämänhallintaa. Kymmenellä retriitillä käyneen meikki-ja hiustaiteilija Mariela Sarkiman mukaan yksi retriittien tärkeimmistä anneista on se, että niissä tajuaa, ettei kamppaile elämässä yksin, vaan muutkin etsivät rauhaa ja parempaa elämänhallintaa.

”Parasta retriiteissä on, että niiltä saa eväitä arjessa selviämiseen. Hyöty tapahtuu kuitenkin alitajuisesti. Elämänohjeita ei töihin palattua aktiivisesti mieti, mutta ne ikään kuin huomauttelevat vaivihkaa suunnan säilyttämisestä kiireen keskellä” sanoo jooga-, paasto- ja meditaatioretriiteistä innostunut Sarkima.

Sarkiman mukaan retriiteissä käyminen on joskus rankkaa ja haastavaakin, sillä niissä joutuu tekemisiin myös vaikeiden tunteiden ja alitajunnan kanssa. Silti retriitit tuovat hänelle niin tärkeitä onnistumisen ja hyvinvoinnin kokemuksia, että hän käy niillä useita kertoja vuodessa.

Uskontotieteiden dosentti Mira Karjalaisen mukaan retriittien suosio kertoo hyvin uskonnon asemasta jälkimaallistuneessa ajassa. Kristilliset perinteet, kuten sunnuntain pyhittäminen levolle, ovat sulaneet hiljalleen pois, mutta hengellisyys ja sen kaipuu eivät ole kadonneet minnekään. Retriitillä kävijän ei tarvitse sitoutua tai liittyä jäseneksi mihinkään yhteisöön. Häntä ei kohdella oppilaana, vaan asiakkaana, joka haluaa kehittää itseään. Kukaan ei pidä paheksuttavana, jos sama kävijä osallistuu hyvinvointikeskuksen järjestämään mindfulness-retriittiin ja seurakunnan hiljentymisretriittiin.

”Yksi syy retriittien suosioon on se, että tässä ajassa pitää olla paras mahdollinen versio itsestään ja suorittaa elämän joka osa-alueella. Pitää olla hyvä äiti, puoliso ja työntekijä. Retriitti tarjoaa hetkisen elämän keskellä tauon jatkuvaan suorittamiseen, mutta paradoksaalisesti myös retriitillä käyminen voi näyttäytyä suorittamisena. Se on henkisyyden, rentoutumisen ja itsensä kehittämisen suorittamista”, Mira Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mukaan elämme hoivakulttuurissa, jossa hyvinvointi ja siitä huolehtiminen on tärkeää. Retriitit sopivat hyvin kiireiselle ihmisellle, sillä ne kestävät vain vähän aikaa, mutta voivat auttaa jaksamaan, keskittymäään ja työskentelemään entistä tarkkaavaisemmin. Tämän vuoksi esimerkiksi Google opettaa työntekijöilleen mindfulnessia. Retriiteillä käymisen vaikutukset eivät kuitenkaan ole automaattisesti ennakoitavissa.

”Ihmiset hakeutuvat järjestämillemme meditaatioretriiteille usein esimerkiksi saadakseen taukoa työelämästä. He saattavat kuitenkin löytää jotain ihan muuta kuin ovat etsineet, sillä rutiinien katkaiseminen saa näkemään elämän uudesta näkökulmasta. Retriitistä voi käynnistyä elämää muuttava prosessi. Monet haluavat retriitin jälkeen tuoda arkeen retriitinomaisia piirteitä. Kävijät haluavat elää yksinkertaisemmin ja ystävällisemmin” Sampo Koistinen pohtii.

Erityyppisiä retriittejä

Joogaretriitit

Miltei kaikki joogakoulut ja erilaiset hyvinvointikeskukset järjestävät joogaretriittejä, etenkin kesäisin luonnon lähellä. Retriitit ovat luonteeltaan eri joogatyyppien intensiivikursseja, ja niihin sisältyy vaihtelevasti myös filosofisia ja teoreettisia oppeja. Lisäksi mukana saattaa olla stressinhallintaa ja mindfulnessissta tuttuja elementtejä, jotka auttavat arjesta selviämiseen. Joogaretriiteillä käydään joogatunneilla ja tehdään rentoutumis-ja keskittymisharjoituksia.

Detox-retriitit

Detox-retriitit perustuvat ideaan, jossa elimistön puhdistaminen kuonasta puhdistaa myös mielen. Retriiteillä syödään puhdasta, usein raakaa ruokaa ja juodaan mehuja. Joskus detox-retriitti perustuu mehupaastoon, jotta syömisen ajatuksista vapauduttaisiin kokonaan. Syömisrutiineista vapautumisella tähdätään siihen, että päässä olisi tyhjää tilaa, joka alkaa täyttyä arkielämää syvemmillä ajatuksilla. Lisäksi joogataan ja tehdään erilaisia rentoutusharjoituksia.

Meditaatio-ja mindfulness-retriitit

Meditaatioretriitit pohjaavat yleensä buddhalaisiin perinteisiin ja filosofiaan, joita yhdistetään länsimaiseen psykologiaan. Retriiteillä tehdään meditaatioharjoitteita ja eletään korostetun yksinkertaisesti. Meditaatiotyyppejä ovat esimerkiksi mindfulness, zen ja vipassana. Mindfulness-retriitit korostavat hetkeen keskittymistä ja ne sisältävät usein myös joogaharjoitteita.

Hiljaisuuden retriitit

Evankelis-luterilaiset seurakunnat, kristilliset järjestöt ja retriittitalot järjestävät hiljaisuuden retriittejä useita kertoja vuodessa.

Retriitit toteutetaan varhaisen kristillisen perinteen pohjalta. Tarkoitus on levätä, osallistua yhteisiin rukoushetkiin ja pohtia elämänkysymyksiä retriittikeskuksessa. Retriitissä nimensä mukaisesti hiljennytään, eikä keskustella muiden osallistujien kanssa.

Ortodoksisia perinteitä noudattavia hiljaisuuden retriittejä järjestetään myös Valamon luostarissa. Retriitin ohjelma koostuu ortodoksisesta rukous-ja jumalanpalveluselämästä sekä hengelliseen kirjallisuuteen tutustumista. Kävijöiden on mahdollista keskustella luottamuksellisesti papin kanssa. Ortodoksit voivat myös ripittäytyä eli toteuttaa katumuksen sakramentin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Hyvinvointi
 • henkinen hyvinvointi
 • Jooga
 • mindfulness
 • Uskonto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  2. 2

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  3. 3

   Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

  4. 4

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  5. 5

   Slush-vaikuttajien mielestä Suomi on tärvännyt liikaa aikaa soteen, kikyyn ja keskioluisiin – ”Meidän pitää rakentaa maailman parhaita yrityksiä”

  6. 6

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  7. 7

   Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

  8. 8

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  9. 9

   Viileä kesä on oikeasti luksusta

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  5. 5

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  6. 6

   Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  9. 9

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  10. 10

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää