Valikko
Elämä

Retriiteiltä haetaan hengellisiä kokemuksia ja parempaa elämänhallintaa – ”Tässä ajassa pitää olla paras mahdollinen versio itsestään”

Retriiteille lähdetään rauhoittumaan ja kehittämään omaa hyvinvointia.

Yhä harvempi suomalainen kuuluu johonkin tiettyyn uskontokuntaan, mutta entistä useampi on valmis maksamaan satoja euroja siitä, että pääsee muutamaksi päiväksi askeettisiin olosuhteisiin rukoilemaan, meditoimaan ja ylipäätään olemaan tekemättä mitään.

Valamon luostarin koulutus-ja kehityspäällikkö Kimmo Kallisen mukaan luostarissa järjestettävien retriittien suosio on noudattanut viime vuosikymmeninä aaltoliikettä, mutta viime vuosina suosio on vain kasvanut.

Retriittejä järjestävät erilaiset hyvinvointikeskukset, joogakoulut, seurakunnat ja uskonnolliset järjestöt. Retriittiin osallistuminen ei kuitenkaan edellytä mihinkään hengelliseen yhteisöön kuulumista.

Yksi syy retriitille lähtemiseen on se, että moni ei löydä arjessa tai välttämättä lomallakaan rauhoittumiselle niin paljon tilaa, kuin haaveilisi. Omia tuntemuksia ei ehdi kuunnella, alitajunnan hämärästä liikehdinnästä puhumattakaan. Kun ihminen menee retriittikeskuksen hiljaisuuteen ilman puhelinta, kalenteria ja tuttuja ihmisiä, hänelle ei yksinkertaisesti jää muita vaihtoehtoja kuin rauhoittuminen muiden osallistujien kanssa.

”Esimerkiksi meditoiminen siintää monen elämässä suunnitelmana, joka on yllättävän vaikea toteuttaa kotona joidenkin oppaiden avulla. Retriitti on tiivis ja tehokas tapa aloittaa meditaatio. Askeettisissa olosuhteissa ja muiden ihmisten tehdessä samaa aloittelijankin on helppo keskittyä harjoitteisiin”, sanoo Nirodha-keskuksessa theravada-buddhalaiseen perinteeseen pohjaavaa vipassana-meditaatiota opettava Sampo Koistinen.

Retriiteiltä haetaan irtiottoja, hengellisiä kokemuksia ja parempaa elämänhallintaa. Kymmenellä retriitillä käyneen meikki-ja hiustaiteilija Mariela Sarkiman mukaan yksi retriittien tärkeimmistä anneista on se, että niissä tajuaa, ettei kamppaile elämässä yksin, vaan muutkin etsivät rauhaa ja parempaa elämänhallintaa.

”Parasta retriiteissä on, että niiltä saa eväitä arjessa selviämiseen. Hyöty tapahtuu kuitenkin alitajuisesti. Elämänohjeita ei töihin palattua aktiivisesti mieti, mutta ne ikään kuin huomauttelevat vaivihkaa suunnan säilyttämisestä kiireen keskellä” sanoo jooga-, paasto- ja meditaatioretriiteistä innostunut Sarkima.

Sarkiman mukaan retriiteissä käyminen on joskus rankkaa ja haastavaakin, sillä niissä joutuu tekemisiin myös vaikeiden tunteiden ja alitajunnan kanssa. Silti retriitit tuovat hänelle niin tärkeitä onnistumisen ja hyvinvoinnin kokemuksia, että hän käy niillä useita kertoja vuodessa.

Uskontotieteiden dosentti Mira Karjalaisen mukaan retriittien suosio kertoo hyvin uskonnon asemasta jälkimaallistuneessa ajassa. Kristilliset perinteet, kuten sunnuntain pyhittäminen levolle, ovat sulaneet hiljalleen pois, mutta hengellisyys ja sen kaipuu eivät ole kadonneet minnekään. Retriitillä kävijän ei tarvitse sitoutua tai liittyä jäseneksi mihinkään yhteisöön. Häntä ei kohdella oppilaana, vaan asiakkaana, joka haluaa kehittää itseään. Kukaan ei pidä paheksuttavana, jos sama kävijä osallistuu hyvinvointikeskuksen järjestämään mindfulness-retriittiin ja seurakunnan hiljentymisretriittiin.

”Yksi syy retriittien suosioon on se, että tässä ajassa pitää olla paras mahdollinen versio itsestään ja suorittaa elämän joka osa-alueella. Pitää olla hyvä äiti, puoliso ja työntekijä. Retriitti tarjoaa hetkisen elämän keskellä tauon jatkuvaan suorittamiseen, mutta paradoksaalisesti myös retriitillä käyminen voi näyttäytyä suorittamisena. Se on henkisyyden, rentoutumisen ja itsensä kehittämisen suorittamista”, Mira Karjalainen sanoo.

Karjalaisen mukaan elämme hoivakulttuurissa, jossa hyvinvointi ja siitä huolehtiminen on tärkeää. Retriitit sopivat hyvin kiireiselle ihmisellle, sillä ne kestävät vain vähän aikaa, mutta voivat auttaa jaksamaan, keskittymäään ja työskentelemään entistä tarkkaavaisemmin. Tämän vuoksi esimerkiksi Google opettaa työntekijöilleen mindfulnessia. Retriiteillä käymisen vaikutukset eivät kuitenkaan ole automaattisesti ennakoitavissa.

”Ihmiset hakeutuvat järjestämillemme meditaatioretriiteille usein esimerkiksi saadakseen taukoa työelämästä. He saattavat kuitenkin löytää jotain ihan muuta kuin ovat etsineet, sillä rutiinien katkaiseminen saa näkemään elämän uudesta näkökulmasta. Retriitistä voi käynnistyä elämää muuttava prosessi. Monet haluavat retriitin jälkeen tuoda arkeen retriitinomaisia piirteitä. Kävijät haluavat elää yksinkertaisemmin ja ystävällisemmin” Sampo Koistinen pohtii.

Erityyppisiä retriittejä

Joogaretriitit

Miltei kaikki joogakoulut ja erilaiset hyvinvointikeskukset järjestävät joogaretriittejä, etenkin kesäisin luonnon lähellä. Retriitit ovat luonteeltaan eri joogatyyppien intensiivikursseja, ja niihin sisältyy vaihtelevasti myös filosofisia ja teoreettisia oppeja. Lisäksi mukana saattaa olla stressinhallintaa ja mindfulnessissta tuttuja elementtejä, jotka auttavat arjesta selviämiseen. Joogaretriiteillä käydään joogatunneilla ja tehdään rentoutumis-ja keskittymisharjoituksia.

Detox-retriitit

Detox-retriitit perustuvat ideaan, jossa elimistön puhdistaminen kuonasta puhdistaa myös mielen. Retriiteillä syödään puhdasta, usein raakaa ruokaa ja juodaan mehuja. Joskus detox-retriitti perustuu mehupaastoon, jotta syömisen ajatuksista vapauduttaisiin kokonaan. Syömisrutiineista vapautumisella tähdätään siihen, että päässä olisi tyhjää tilaa, joka alkaa täyttyä arkielämää syvemmillä ajatuksilla. Lisäksi joogataan ja tehdään erilaisia rentoutusharjoituksia.

Meditaatio-ja mindfulness-retriitit

Meditaatioretriitit pohjaavat yleensä buddhalaisiin perinteisiin ja filosofiaan, joita yhdistetään länsimaiseen psykologiaan. Retriiteillä tehdään meditaatioharjoitteita ja eletään korostetun yksinkertaisesti. Meditaatiotyyppejä ovat esimerkiksi mindfulness, zen ja vipassana. Mindfulness-retriitit korostavat hetkeen keskittymistä ja ne sisältävät usein myös joogaharjoitteita.

Hiljaisuuden retriitit

Evankelis-luterilaiset seurakunnat, kristilliset järjestöt ja retriittitalot järjestävät hiljaisuuden retriittejä useita kertoja vuodessa.

Retriitit toteutetaan varhaisen kristillisen perinteen pohjalta. Tarkoitus on levätä, osallistua yhteisiin rukoushetkiin ja pohtia elämänkysymyksiä retriittikeskuksessa. Retriitissä nimensä mukaisesti hiljennytään, eikä keskustella muiden osallistujien kanssa.

Ortodoksisia perinteitä noudattavia hiljaisuuden retriittejä järjestetään myös Valamon luostarissa. Retriitin ohjelma koostuu ortodoksisesta rukous-ja jumalanpalveluselämästä sekä hengelliseen kirjallisuuteen tutustumista. Kävijöiden on mahdollista keskustella luottamuksellisesti papin kanssa. Ortodoksit voivat myös ripittäytyä eli toteuttaa katumuksen sakramentin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • elämä
 • Hyvinvointi
 • henkinen hyvinvointi
 • Jooga
 • mindfulness
 • Uskonto

Tilaa Hyvinvoinnin uutiskirje

Saat kerran viikossa sähköpostiisi kiinnostavimmat terveysuutiset ja treenivinkit. Uutiskirje on ilmainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  2. 2

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  3. 3

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  4. 4

   Muuttaako Nordea Suomeen? Pääkonttorista voisi olla Suomelle enemmän haittaa kuin imagohyötyä

  5. 5

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  6. 6

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  9. 9

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää