Valikko
Elämä

Naistenviikolla on 280 000 nimipäiväsankaria – tosin nimipäivän juhliminen alkaa olla jäänne menneisyydestä

Nimipäiväkahvit ovat painumassa unholaan uusien sukupolvien myötä, sanoo perinteentutkija.

Nimipäiväkalenterista ei tällä viikolla löydy ainuttakaan miehen etunimeä. Tämä johtuu naistenviikosta, jonka juuret ulottuvat kauas historiaan.

Naistenviikolla 18.–24. 7. nimipäiviään viettää noin 280 000 naista. Ja tässä luvussa ovat mukana vain kutsumanimensä merkkipäiviä viettävät. Jos mukaan otetaan toiset ja kolmannet nimet, nimipäiväsankareita on naistenviikolla yli 600 000. Viikon aikana suomalaisesta nimipäiväkalenterista löytyy kaikkiaan 34 erilaista naisen etunimeä.

”Tällä viikolla on ehdottomasti enemmän nimipäiväsankareita kuin muina viikkoina. Se johtuu siitä, että erilaisia nimiä on niin paljon, mutta myös siitä, että monet näistä nimistä ovat perinteisiä suomalaisia naisten nimiä”, Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Naistenviikko on Saarelma-Paukkalan mukaan pitkän historiallisen kehityksen tulosta.

”Jos tutkii vaikka Turun hiippakunnan kalenteria keskiajalta, sieltä löytyy jo Marian, Magdalenan ja Kristiinan päivä. Vähitellen näiden päivien väliin alkoi tulla muitakin kristillisiä naisten nimiä”, Saarelma-Paukkala sanoo.

1700-luvulla kalenteriin alkoi ilmestyä uusia nimiä Vanhasta testamentista. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Saara ja Johanna. Naistenviikko tunnettiin jo 1800-luvulla, vaikka se oli tuolloin vain kuusipäiväinen. Vuonna 1950 professori Kustaa Vilkunan tekemä nimipäiväuudistus teki naistenviikosta nimensä veroisen, kun Frederik-nimen tilalle otettiin Riikka.

Naistenviikkoon kuuluu myös vanhoja uskomuksia. Kansanperinteessä naistenviikko leimattiin heinätöitä vaikeuttavan sateiseksi, mitä perustettiin sillä, että naiset itkevät paljon.

Nimipäivien vietto liittyy vahvasti filosofian tohtori ja perinteentutkija Tuija Saarisen mukaan kristilliseen kalenteriin. Nimiä annettiin kristillisten esikuvien kuten pyhimysten mukaan. Alun perin juhlittiin nimen kristillistä esikuvaa, mutta sittemmin nimipäivien vietto maallistui.

”Monet Raamatusta peräisin olevat nimet on johdettu suomalaiseen suuhun sopivaksi. Nimen esikuvana saattoi olla vaikka apostoli tai vaikka enkeli. Esimerkiksi viime vuosien suosittu nimi Kaapo on perua enkeli Gabrielista”, Saarinen kertoo.

Saarisen mukaan nimipäivien viettäminen on viime vuosikymmenten aikana hiipunut merkittävästi.

”Keskivertosuomalainen ei sen kummemmin nimipäiviä vietä. Ehkä saatetaan sosiaalisen median kautta onnitella tai lähettää sähköpostia.”

Vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä nimipäivien vietto oli tärkeä asia. Saarisen mukaan syntymäpäiviä ei juhlittu välttämättä joka vuosi, mutta nimipäiväjuhlia vietettiin kyllä.

”Nimipäiviään viettävä oli velvollinen järjestämään jonkinlaista kestitystä. Nimipäiväkahvit olivat tärkeässä roolissa. Jos juhlia ei järjestänyt, ystävät saattoivat järjestää jotain jäynää nimipäiväsankarille”, Saarinen kertoo.

Maaseudulla nimipäivien viettäminen oli usein tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Kaikki kylän vaikutusvaltaiset henkilöt saattoivat saapua onnittelemaan vanhaa emäntää. Syötiin sen seitsemän sortin makeaa tarjottavaa ja hörpittiin kahvia. Näistä ajoista nimipäivien viettäminen on kokenut suuren arvonalennuksen.

Perinteentutkija Saarisen mukaan nimipäivien viettämisen vähenemistä voi perustella ihmisten yleisellä privatisoitumisella ja yhteiskunnan muuttumisella. Emme elä enää pienissä ja tiiviissä yhteisöissä, kuten elimme ennen maalta kaupunkeihin muuttamista.

”Nykyisinhän emme tunne naapureita. On ihan tavallista, että ei käydä naapurin asunnossa ollenkaan. Naapureiden, asuinyhteisön tai sukuyhteisön kanssa ei olla enää yhtä tiiviisti yhteydessä kuin aiemmin. Lähiyhteisö toimii yhä enemmän verkossa. Kyseessä ei enää ole fyysisesti läheinen yhteisö. Ei ole siis sellaista luontevaa pohjaa, millä nimipäiväperinne eläisi. ”

Saarinen toteaa, että monet eivät edes tiedä, milloin kenenkin nimipäivä on, tai kiinnitä nimipäiviin muutenkaan huomiota. Ennen internetin aikakautta ihmiset kuuntelivat paljon radiouutisia, joissa mainittiin samalla aina päivän nimipäiväsankarit.

”Nuorempi sukupolvi ei käytä enää yhtä paljon perinteisiä kalentereja, joista nimipäivän voi tarkistaa. Kalenteri löytyy yhä useammalta tietokoneelta tai puhelimesta. Tällainen painaa yhä enemmän nimipäiviä unohduksiin.”

Vanhempi sukupolvi voi kuitenkin vielä viettää nimipäiviä perinteiseen tapaan. Juodaan kahvia ja tarjotaan jotain makeaa purtavaa. Aiemmin Suomessa on tarjottu nimipäiväkahvin seurana esimerkiksi nimipäivärinkilöitä.

Myös yleinen kahvittelukulttuuri, niin merkkipäivinä kuin muutenkin, on vähentynyt Saarisen mukaan Suomessa.

”Kodin ovet ovat yhä harvemmille avoinna. Lähiystävät ja sukulaiset ovat tervetulleita, mutta muuten ollaan hyvin varautuneita. Saatetaan tarjota ruokaa tai pelkästään alkoholia, mutta jos kyseessä on pikainen, arkipäiväinen tapaaminen, saatetaan tarjota kuppi kahvia. Ollaan menossa yhä rennompaan suuntaan. Kahvin tarjoaminen ei ole enää itsestään selvä sääntö” Saarinen toteaa.

”Kahvittelukulttuurin muutokseen on vaikuttanut myös nuorten tapa tavata esimerkiksi kaupungilla. Enää ei välttämättä mennä käymään jonkun luona. Koti on muuttunut yhä enemmän yksityisalueeksi. Koetaan, että on helpompi tavata ulkona.”

Naistenviikon nimipäiväsankarit

 18. 7. Riikka

 19. 7. Sari, Sara, Saara, Salla, Sarita, Salli

 20. 7. Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Marketta, Margareeta

 21. 7. Hanna, Johanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hanne, Hannele, Joanna

 22. 7. Leena, Matleena, Lenita, Leeni

 23. 7. Olga, Oili

 24. 7. Tiina, Kirsi, Krista, Kristiina, Kiia, Kirsti, Tinja

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Nimet ja nimipäivät
 • nimipäivä
 • Juhlat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  5. 5

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  6. 6

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  7. 7

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  8. 8

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  9. 9

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  10. 10

   It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  7. 7

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  10. 10

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää